Tid og sted
Type arrangement
Hvor
Som mennesker er vi avhengige av tilhørighet og nærhet. Vi utvikler oss selv og vår oppfatning av hvem vi er gjennom samspill og samvær med andre. Alle har vi ulike typer kontakter. Noen står oss «nær», noen kan vi snakke med om «alt», og noen har vi det morsomt sammen med mens andre er mer på avstand. Kontakt med andre kan være veldig positivt; det kan styrke deg og gi deg støtte. Ofte får du ekstra ressurser og muligheter gjennom kontaktene dine.
Kontakt og kommunikasjon mennesker imellom kan også være utfordrende og vanskelig. Mange ganger vet du ikke helt hva du skal si, og ofte blir du misforstått. Utfordringer oppstår ikke minst i nære relasjoner med sterke følelsesbånd, samt i livets vanskelige faser. Her kan alle trene og forbedre seg.
Kontakt og pust
Dine kontakter gjør noe med deg – de påvirker både tanker, følelser, og handlinger. Ulike mennesker påvirker deg forskjellig. Mange gir deg trygghet og gjør deg glad så du kan puste rolig, «puste ut». Andre tapper deg for krefter, du «mister pusten» av dem.
Slik kan din kontakt med andre påvirke pusten din forskjellig. Når du trenger støtte, «har vansker med å puste», kan andre hjelpe deg på ulike måter. De kan enten trekke deg opp til overflaten igjen eller gi deg en snorkel, eller de kan roe deg ned ved bare å «være der».
Tenk:
- Hvem er jeg? – hva trenger jeg?
- Hvilke ressurser og utfordringer gir mine kontakter meg?
- Hvem kan være min «surstoffmaske» ved behov? I hvilke situasjoner?
Oppgaver
Oppsummering
Definere egne kontakter og forandre nettverk
- Kontakt er ikke noe som er statisk. Både vi selv, andre mennesker og de relasjonene vi har med hverandre er i forandring hele tiden. Når du blir bevisst på hva kontaktene dine betyr for deg, blir det lettere for deg å vurdere hvem du vil ha rundt deg, og hvem har du behov for i forskjellige situasjoner og livsfaser. Kanskje du vil velge nye personer eller utvikle gamle relasjoner? Kanskje du er veldig fornøyd med de kontaktene du har nå?
- Åpenhet kan også åpne for kontakt, dette fører til kommunikasjon. Relasjoner går begge veier, det er både ditt ansvar og den andres ansvar. Du må også være åpen for kommunikasjon, ikke alltid overlate det til andre.
Nære relasjoner og eventuelle utfordringer
- Det kan være utfordrende å oppdage og tenke over hvordan kontakt og kommunikasjon fungerer i familien og med venner, og hvordan den eventuelt har forandret seg. Familiekontakt er alltid preget av følelsesladete bånd fordi dere betyr så mye for hverandre. Relasjonene til de aller nærmeste kan dermed bli de mest sårbare. Hvordan påvirkes relasjonen når vi får nye (eller ekstra) behov?
Du velger hva du vil dele med hvem
- Hvordan preges din kontakt med andre av dine funksjonsvariasjoner eller diagnoser? Det er ikke nødvendig å snakke med alle om alt, du må heller ikke «fortelle alt» for å være «ærlig» eller skape en god kontakt.
- Hva vil du dele med hvem? Hva er det viktig for deg å informere andre om? Hva ønsker du å fortelle og hvordan begrunner du dette? Hva vil det si å være «ærlig» overfor vennene dine?