Før pumping
Vask hendene grundig før du begynner. Bruk flytende såpe. Skru igjen vannkranen med papirhåndkle etter at du har tørket hendene. Papirhåndklær får du hos oss på nyfødtseksjonen. Bryst og brystknopper holdes rene ved daglig dusjing. Bruk ikke desinfeksjonsmidler på brystknoppene da dette kan gi sårhet og sprekkdannelse. Brystknoppene vasker du kun med lunkent vann og lar de lufttørke før pumping.
Elektrisk pumpe
Det er lettest å pumpe seg etter amming. Pump til brystet kjennes mykt, eller så lenge melken renner ned i flasken. Vi anbefaler at du pumper deg i ca. 10 minutter etter amming. Erfaring viser at det kan være lurt å pumpe slik at man veksler mellom brystene. Dersom du pumper deg før amming eller av et bryst som barnet ikke har sugd av, må du klemme ut de første dråpene og helle dem ut. Melkegangen vil da bli renset for bakterier før du starter selve pumpingen.
Oppbevaring av pumpemelk
Etter pumpingen skal melken direkte i fryseboks. Emballasje får du på nyfødtavdelingen. Slå melken direkte over i frysebeger. Melken dypfryses straks etter utpumping og kan fryses lagvis for hver gang inntil begeret er fullt. Det er viktig at du merker begeret med nummerkoden din og dato for pumpingen.
Etter pumpingen
Skyll alle delene du har brukt i kaldt vann og vask dem for hånd med vanlig oppvaskmiddel. Skyll av såperester. Kok dem i 5 min. og hell av vannet. La de avkjøles og oppbevar delene i rent papirhåndkle.
Levering av melken
Du kan samle opp melken og levere til Avdeling for nyfødte hver uke eller kun 1 gang pr. mnd. Vi tar ikke i mot melk som er over 6 uker gammel. Den frosne melken bringer du til avdelingen i frysebag. Melken din vil bli tatt hånd om med en gang ved ankomst.