We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Behandling, Cystoprostatektomi

Blærekreftoperasjon

Operasjon for muskelinfiltrerende blærekreft blir gjort med åpen teknikk eller ved kikkhullsoperasjon med operasjonsrobot. Det er ikke vist forskjell på operasjonene når det gjelder kreftresultater. Begge operasjonsmetodene utføres i narkose.

Ved å bruke en operasjonsrobot kan operasjonen gjøres med kikkhullskirurgi. Kirurgen styrer kikkhullsinstrumentene fra en konsoll, med en optikk med 10 ganger forstørrelse. Fordelen i forhold til vanlig kikkhullskirurgi ligger i de ekstra handleddene i enden av kikkhullsinstrumentene. Handleddene gir kirurgen mer bevegelsesfrihet i behandlingen  av vevet. Dette hjelper kirurgen i de utfordrende delene av operasjonen.

Valg av operasjonsmetode vil være ut fra hva som er best i det enkelte tilfelle og pasientens ønske. Enkelte pasienter egner seg ikke for robotkirurgi og må opereres med åpen kirurgi. Du vil få en samtale med behandlende kirurg før operasjonen. Da vil dere gå gjennom om det blir en åpen operasjon eller kikkhullskirurgi. 

Under begge operasjoner vil vi etter avtale hos menn fjernes urinblære, lymfeknuter og prostata. Hos kvinner vil etter avtale urinblæren, lymfeknuter og indre genitalia bli fjernet.

Etter urinblæren er fjernet, må vi lage ny urinblære. Dette kan gjøres på forskjellige måter. Det mest vanlige er at du får en urostomi (Brickerblære). Vi kan også lage en ny blære av en del av tynntarmen (neoblære). Det er viktig at du får være med å bestemme hvordan vi skal lage ny blære, da du skal leve med dette resten av livet. 

Før

All informasjon vedrørende operasjonen får du på poliklinikken før inngrepet. Du må gjerne ha med deg pårørende til denne timen. Du får også innkallelse til en forberedende dag på preoperativ poliklinikk. Denne dagen skal du:

  • snakke med sykepleier
  • ta blodprøver
  • bli undersøkt av lege
  • eventuelt ha samtale med operatør / overlege (de fleste har hatt samtale tidligere på poliklinikken)
  • få informasjon om bekkenbunnstrening
  • ha samtale med anestesilege
  • eventuelt gjennomføre andre undersøkelser
  • ta med urinprøve

Tarmtømming i forkant av operasjon

Kvelden før operasjonen må du ta et lite klyster (klyx-120 ml). Dette får du kjøpt på
apotek.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkinga må du faste. Dersom du ikkje møter fastande, kan det hende vi må avlyse/utsetje timen.

De siste 6 timane før operasjon/undersøking skal du ikkje ete mat eller drikke mjølk/mjølkeprodukt. De siste 2 timane skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vatn, saft, juice utan fruktkjøt, brus, te og kaffi utan mjølk. Du kan svelge medisinar med eit lite glas vatn inntil 1 time før, og pusse tenner og skylje munnen når som helst.

Mat og mjølk/mjølkeprodukt: Skal stoppast 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Skal stoppast 2 timer før

Dersom du likevel har ete eller drukke utanom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke ein bestemt mengde næringsdrikk. Strengare regler kan vere naudsynt for nokon. Det får du i så fall beskjed om. 

Oppmøte

Du vil bli tatt imot av sykepleier som skal forberede deg til operasjon. Dette innebærer:
  • Du får tildelt seng.
  • Operasjonsfeltet vil bli barbert
  • I enkelte tilfeller tas det også blodprøver.
  • Samtale med operatør, dersom du ikke har hatt det på forhånd.
  • Du skal pusse tennene og tømme urinblæren

En halv time før du kjøres til operasjon, vil du få smertestillende og beroligende medisin med litt vann. 

Under

Fjerning av blæra (cystektomi):

Inngrepet startar med fjerning av blæra, saman med prostata hos menn og indre kjønnsorgan hos kvinner. Organa fjernast som ein del. Når det planleggast rekonstruksjon av urinvegane med blæresubstitutt blir det gjort med nervesparande kirurgi, for eit betre funksjonelt resultat. Inngrepet fortsett med fjerning av lymfeknutar i bekken. Dette er ikkje bare for å sjå utbreisle av sjukdommen, det har også vist å kunne gi betre prognose av behandlinga. Venstre ureter førast over til høgre side. Deretter gjørast den planlagde rekonstruksjonen. Til slutt fjernast preparata gjennom eit lite snitt over navlen.

Rekonstruksjon av urinvegane

Vi rekonstruerer urinvegane på 2 måtar. Urostomi eller blæresubstitutt:


Urostomi (Brickerblære):

Urinvegane rekonstruerast ved bruk av 15 cm av den nedre delen av tynntarmen. Denne delen av tarmen blir sydd mot urinlederane og leggast ut på magen som ein stomi. Det leggast ut stentar for å sikre drenasjen frå nyrene. Tarmen blir sydd saman igjen.  Urinen samlast i ein stomipose.

Blæresubstitutt (Studer-blære):

Blæresubstitutt er ein rekonstruksjon av urinblæra med bruk av ca. 50 cm av den nedre delen av tynntarmen. Tarmdelen blir sydd ned mot urinrøret. Tarmsegmentet blir deretter opna i lengderetninga og bretta og sydd saman til ei ny blære med kuleform. Det leggast inn kateter til blæresubstituttet. Tarmen sys saman igjen. Det blir lagt ut stentar for å sikre drenasjen frå nyrene.

Denne blæra tømmer seg ikkje som før, då tarmen har ein anna nerveforsyning. Tømming av blæra skjer ved spenning av magemusklane og avslapping i bekkenbunn. Dette er noko pasientane må lære og det kan ta litt tid. Det er viktig at pasientane på førehand har lært å tømme blæra med kateter. Blæra skal skyljast 4 gonger per døgn den første tida for å få ut slim. Etter kvart kan dette bli gjort sjeldnare og ved behov.

Den første tida skal pasienten prøve å halde seg for å auke kapasiteten på blæra. Seinare er det viktig å tømme blæra etter klokka, 4 gonger pr. døgn, for å unngå at den blir for stor.  Det er vanleg å ha lekkasjeproblem spesielt i starten etter operasjon. Varig nattleg lekkasje er vanleg dersom tømmingsregime ikkje etablerast.

Blæresubstituttet kontrollerast med røntgen før fjerning av kateter ca. 3 - 4 veker etter operasjon.


Etter

  • Etter operasjonen får du lov til å ta til deg væske, hvis annet ikke er avtalt. Drikke og eventuelt supper. Etter hvert kan du innta vanlig føde.
  • Allerede dagen etter operasjonen kan du få komme opp av sengen, men det kan ta noen dager før du er oppegående igjen.
  • Du vil måtte sette blodfortynnende sprøyter 4 uker etter operasjon.
  • Fjerne stenter etter 6 -14 dager.
  • Forventet liggetid på sykehus ca. 1 uke.

Vær oppmerksom

Mulige varige bivirkninger:

Ereksjonssvikt hos menn, kort skjede og tørre slimhinner hos damer, urinlekkasje, problemer med å tømme blæren, stomiproblemer

Pasienter operert med rekonstruksjon av urinveiene med tarm har en ikke ubetydelig risiko for å måtte opereres senere i livet. Det kan oppstå trangheter i skjøtene grunnet arrdannelse som kan gi avløpshinder og arrdannelser som kan gi tarmslyng.