We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Hofteleddsdysplasi

Medfødt hofteleddsdysplasi betyr at hofteskålen er steilere og grunnere  enn normalt. Leddhodet på lårbeinet får mindre støtte og selve leddet blir ustabilt. Dette kan føre til at leddhodet glir ut av leddskålen (hofteleddsluksasjon), og hoften er vil da være ute av ledd. Hofteleddsdysplasi også disponerer også for tidlig utvikling av slitasjeav hofteleddet.

Henvisning og vurdering

Alle barn blir undersøkt av barnelege etter fødselen. Barn med risikofaktorer blir henvist til ultralydundersøkelse. Ved sikre kliniske funn og / eller unormale funn ved ultralydundersøkelse, vil behandling bli startet opp.
Ved mistanke om hofteleddsdysplasi senere i første leveår blir barnet henvist til sykehus for undersøkelse. Det gjelder uansett om barnet har blitt nøye undersøkt som nyfødt.
De første 3-4 måneder er ultralyd standardundersøkelse i tillegg til klinisk undersøkelse. Senere undersøkes barnet med røntgen i tillegg til undersøkelse av barneortoped. Barn som blir henvist, får vanligvis time til undersøkelse i løpet av en måned.

  • Hofteleddsdysplasi i familien?
  • Seteleie ved fødsel?
  • Kliniske funn?

Utredning

Mange barn som er født med hofteleddsdysplasi vil bli normale uten behandling, men det kommer an på hvor stabilt leddet er og hvor stor dysplasien er.

Legen vurderer om det er hofteleddsdysplasi som skal behandles eller ikke.

Utredingen består i første omgang av klinisk undersøkelse og ultralyd eller røntgenbilde av hoften og bekkenet.

Om barnet har alvorlig hofteleddsdysplasi, kan det føre til at leddhodet glir ut av leggskålen og hoftekulen blir liggende ute av ledd.  Da vil barnet halte når det begynner å gå.

Dessverre blir ikke alltid hofteleddsdysplasi oppdaget hos nyfødte. Undersøkelse av barnets hofte er derfor alltid en viktig del av legekontrollene på den lokale helsestasjonen.

Behandling

Om barnelegen oppdagar at hofta let seg vippe ut av ledd ved undersøking, vil ein starte opp med såkalla «putebehandling» (Frejkas pute) før de reiser frå sjukehuset. Vidare instruksjon, behandling og oppfølging vil skje ved poliklinikk på sjukehuset.

«Frejkas pute»

Frejkas pute ser ut som ei stiv bleie med selar. Puta blir lagt mellom knea til barnet utanpå bleia og ei tynn sparkebukse / drakt. Puta held hofta bøygd og beina sprikar. I denne stillinga vil leddhovudet liggje stabilt i leddskåla, og leddskåla blir som oftast normal i løpet av tre til fire månader.

Puta skal vere så brei at ho fyller ut mellom knea når hofter og knea er bøygd i ein vinkel på 90 gradar. Ho skal vere så stram at beina sprikar, men så romsleg at de kan stikke eit par fingrar inn mellom beinet og puta. Då kan barnet bevege litt på låra. Det er viktig at låra ikkje sitt heilt fast.


Vanlegvis møter barn som har fått pute ved fødselen til enkel klinisk undersøking etter ei til to veker, først og fremst for å sjå at puta passar. Deretter er det ny undersøking ved seks vekers alder.

Litt over 2 prosent av alle nyfødde blir behandla med pute frå fødselen, medan i underkant av 1 prosent blir behandla frå 6 vekers alder. Putebehandling blir vanlegvis gitt tre månader, litt kortare for barn som først starter behandling ved seks vekers alder.

Barn som får starta behandling først ved 2-3 månaders alder blir vanlegvis behandla med ei plastskinne (hofteleddsorthose).

Nokre få barn må opererast, vanlegvis fordi leddhovudet i hofteleddet har blitt liggande utanfor leddskåla.

Oppfølging

Hjemme

Frejkas pute skal brukes hele tida, og skal bare tas av under stell av barnet.

Unngå å løfte eller strekke barnet etter beina, og unngå å presse beina sammen. Når du skifter bleie og lignende, løfter du barnet med en hånd under setet. Lengden på barnet skal ikke måles så lenge barnet bruker puten, og vi anbefaler ikke babysvømming i denne tida.

Vi anbefaler at barnet ligger på ryggen om det er født med hofteleddsdysplasi, men de første to tre ukene etter fødsel kan du gjerne legge barnet litt over mot sida, ved for eksempel å legge et sammenrullet teppe bak den ene siden av ryggen og setet. Du bør veksle mellom høyre og venstre sideleie.

Ved kjøp av ny barnevogn, unngå å kjøpe en smal vogn. Det samme gjelder for bilsete.

Oppfølging på sykehuset

Samme dag som puten tilpasses barnet, avtales tid for kontroll allerede etter to til tre uker for å være sikker på at puten fungerer bra. Deretter avtales kontroll når barnet er seks uker og når barnet er tre måneder.

tremånederskontroll tar vi som regel en ny ultralydundersøkelse, i tillegg til vanlig legeundersøkelse. Om resultatet fra undersøkelsene er normale, vil putebehandlingen bli avsluttet. Da kaller vi inn til en siste undersøkelse med vanlig legeundersøkelse og røntgenundersøkelse etter ytterligere tre måneder.

Noen ganger er det nødvendig å forlenge putebehandlingen eller fortsette med en skinne av plast (hofteleddsortose).

Alle barn som opereres for hofteleddsdysplasi skal følges opp av sykehuset med jevnlige kontroller, ofte helt til de er utvokst. Oppfølgningen vil tilpasses den enkelte.

Oppfølging på helsestasjon

Som regel følger vi bare opp barnet til det har vært uten pute eller ortose i tre til fire måneder. Da sender vi et brev til den lokale helsestasjonen der vi forteller om behandlingen barnet har fått, og ber om kontroll av hoftene på de vanlige legekontrollene.

Selv om det er svært sjelden senfølger etter slik behandling, skal dere som foreldre passe på at barnet ikke halter når det begynner å gå.

Vær oppmerksom

Oppfølging på helsestasjon

Som regel følger vi bare opp barnet til det har vært uten pute eller ortose i tre til fire måneder. Da sender vi et brev til den lokale helsestasjonen der vi forteller om behandlingen barnet har fått, og ber om kontroll av hoftene på de vanlige legekontrollene.

Selv om det er svært sjelden senfølger etter slik behandling, skal dere som foreldre passe på at barnet ikke halter når det begynner å gå.