Behandling
Kognitiv miljøterapi
Kognitiv miljøterapi er en behandlingsform som handler om å starte en endringsprosess av fastlåste tankemønster hos personer som er innlagt, der man sammen med miljøpersonalet finner nye og mer hensiktsmessige måter å mestre hverdagen på.
Når mennesker får psykiske problemer er det vanlig at måten man tenker på endrer seg. Dette kan føre til at hverdagen oppleves vanskeligere å mestre. Endring av tenkemåte kan føre til at man fungerer bedre.
Kognitiv terapi har tradisjonelt vært en individuell behandlingsform man har benyttet i samtalerommet mellom terapeut og pasient. I kognitiv miljøterapi er grunnleggende elementer fra kognitiv terapi benyttet i miljøterapien. Det betyr at kognitiv miljøterapi i større grad gjør det mulig å utnytte «gylne øyeblikk» i hverdagen. Her er den kognitive terapeuten aldri langt unna, og situasjoner som oppstår kan utnyttes der og da. Man kan kartlegge reaksjoner og utnytte hverdagssituasjoner til å øve på individuelle kognitive problemstillinger.
Kognitiv miljøterapi kan gi en ramme og et språk til samarbeidet med pasienten uavhengig av diagnose og spesifikke problemområder. Uansett diagnose fokuserer kognitiv miljøterapi på pasientens tankemønster og tolkninger. Miljøpersonalet vil tilpasse den kognitive tilnærmingen til pasientens individuelle behov.
Før
Det kan være lurt at du tenker gjennom hva du ønsker behandling for og begynne å sette deg mål for behandlingen. Dersom du klarer å gjøre noen små endringer i ventetiden er det verdifullt.
Under
I kognitiv miljøterapi blir det brukt følgande innlæringsprinsipp i behandlinga:
- Bak alle handlingar ligg bestemte tankar og følelsar.
- Tankar og følelsar utløyser bestemte handlingar. Nokre gonger kan desse bli eit fast mønster.
- Ved at du og behandlarane/miljøkontaktane dine saman studerer tankane dine og åtferda di i forskjellige situasjonar, finn de fram til ei forståing av problemet.
- Du skal vere ein aktiv problemløysar og medarbeidar i behandlinga.
- Dialogen mellom deg og behandlarane/miljøkontaktane dine skal vere open og føregå i eit likeverdig samarbeid.
- Du kan endre tankane dine og betydninga av ei hending ved å endre måten du tenker om den aktuelle hendinga.
Etter
Det er viktig at du bruker det du har lært i behandling. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi.