Behandling
Lysbehandling av gulsott hos nyfødte
Mange nyfødte får gulsott etter fødselen, men hos de fleste forsvinner dette av seg selv i løpet av to uker. Gulsott er enkelt å behandle med lysbehandling hvis det er nødvendig.
Et nyfødt barn har mange røde blodceller (høy blodprosent) og når disse brytes ned dannes et avfallsstoff som heter bilirubin. Når det oppstår for mye bilirubin i blodet, klarer ikke den umodne leveren til barnet å skille ut det ekstra bilirubinet kroppen produserer. Gulsott oppstår når det blir for mye bilirubin i barnets blod (hyperbilirubinemi). Dette får huden, det hvite i øynene og innsiden av munnen til å se gule ut.
Gulsott opptrer vanligvis to til fire dager etter fødselen og forsvinner hos de fleste av seg selv i løpet av de neste to ukene. Unntaksvis kan konsentrasjonen av bilirubin i blodet bli så høy, at behandling er nødvendig.
Hvis gulsotten blir alvorlig, kan man merke at barnet blir slapt, søvnig, og kanskje ikke er så interessert i å spise. Hvis barnet er synlig gul i pannen, i det hvite på øynene og på hender blir det tatt en blodprøve for å finne ut om mengden bilirubin er så høy at den krever behandling.
Før
På avdelingen kan man undersøke for gulsott med å lyse med et spesielt, håndholdt apparat i pannen på barnet. Hvis den viser forhøyet verdi, tar man en blodprøve for å bekrefte at bilirubin er forhøyet.
Under
Lysbehandling
Barnet ligger avkledd i senga og får på mjuke briller for å beskytte auga.
Eit stativ med ledlyspanel som lyser blått, blir plassert cirka 20 centimeter over barnet. Lyset hjelper kroppen å bryte ned bilirubinet.
Det varierer kor lenge behandlinga varer. Som regel trengs lysbehandling i 24 timar, men alt frå 6 til 48 timar er vanleg.
Barnet ligg nokre timar i lys før vi tar ny blodprøve for å måle mengde bilirubin (avfallsstoff) i blodet til barnet. Når barnet ligg i lys, kan det ta pausar for å amme/ete.
Fiberoptisk lysbehandling
Immunglobliner og utskiftingstransfusjon
Dersom mengda bilirubin er svært høg og lysbehandling ikkje senkar nivået tilstrekkeleg, kan utskifting av blodet til barnet vere nødvendig. Dersom årsaka til gulsotta er at mor og barn har forskjellig blodgruppe, kan det også vere nødvendig å gjere ein utskiftingstransfusjon med immunglobuliner. Det er eit legemiddel som vi gir intravenøst og hindrer at det blir så mykje bilirubin i blodet.
Etter
Kontakt
Hovedbygg
Barsel sengeområde
Hovedbygg
Sykehusveien 25
1478 Lørenskog
Besøkstider far/medmor
- I dag 8:00 AM - 9:00 PM
Søsken til det nyfødte barnet
- I dag 5:00 PM - 7:00 PM