We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Nedsatt hørsel hos voksne

Her finner du som har nedsatt hørsel informasjon om rettigheter, tilbud og hjelpemidler.

A man wearing headphones

Hvem har ansvar for hva?

Kartlegging

Dersom du mistenker at du har nedsatt hørsel må du først ta kontakt med fastlegen din. Fastlege kan henvise deg videre dersom det er behov for å undersøke hørselen din.

Det er sykehuset, spesialisthelsetjenesten, som har ansvaret for utredning og behandling av nedsatt hørsel. Du kan få utredet hørselen din ved øre-, nese-, hals-avdeling eller høresentral ved et sykehus eller hos en privat øre-, nese-, hals-spesialist.

For å konstantere en eventuell hørselsutfordring skal du gjennom en rekke hørselstester. Det er en audiograf som gjennomfører disse. En øre-, nese-, halsspesialist skal undersøke nese, hals og ører og vurdere resultat av hørselstestene.

Sammen med spesialist bestemmer dere hva som kan være nødvendig og eventuelle nyttige tiltak for å redusere plagene du har på grunn av nedsatt hørsel.

Veien til høreapparat (nav.no)

Kommune og eventuell bydel har ansvar for å hjelpe deg med hjelpemidler og tilrettelegging til hjem, fritid, skole og barnehage. 

En kommunal hørselskontakt eller hjelpemiddelformidler kan kartlegge behovet ditt og finne ut hvilke hjelpemidler du trenger.

 

Tilrettelegging

For hjelpemidler på jobb, bør du involvere arbeidsgiver og en eventuell bedriftshelsetjeneste.

Noe kan inngå i arbeidsgiverens tilretteleggingsplikt. Både arbeidsgiver, bedriftshelsetjenesten eller du selv kan ta kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral som kan hjelpe dere med å utrede og kartlegge behovet for hjelpemidler og tilrettelegging på arbeidsplassen. NAV Hjelpemiddelsentral kan hjelpe deg med å fylle ut søknaden.

Er du arbeidssøker eller har fått innvilget arbeidsavklaringspenger (AAP), kan du sammen med din veileder på NAV-kontoret kontakte NAV Hjelpemiddelsentral.

Mer om tilrettelegging:

Hvis du trenger hjelpemidler ved høyere utdanning, kontakter du tilretteleggingstjenesten ved studiestedet. Du kan også ta direkte kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral i fylket du studerer i.

Du må søke selv, men NAV Hjelpemiddelsentral kan hjelpe deg med å fylle ut søknaden.

 

 

Nyttige lenker

Last updated 10/29/2024