Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Brudd i hofte - operasjon

Hoftebrudd/lårhalsbrudd blir behandlet med operasjon. Hensikten med operasjonen er å stabilisere bruddet slik at bruddet kan gro godt og at du kan komme deg opp og belaste beinet med en gang.

Før

Når du kjem til sjukehuset, får du snakke med sjukepleiar og lege. Det er viktig at du tar opp ting som er viktige for deg i forbindelse med operasjonen, sjukehusopphaldet eller tid etterpå, slik at vi får vi nødvendige opplysningar om helsetilstanden din og kan planlegge behandlinga betre. 

Du får informasjon om kva type brot du har, og kva operasjonsmetode vi anbefaler.

Faste

Det er eit mål å operere hoftebrot så raskt som mogleg. Så snart tidspunktet er avklart, får du beskjed. Du må faste før operasjonen, det vil seie ikkje ete, snuse, røyke, tygge tyggegummi eller ete pastillar. Du kan drikke klar væske inntil 2 timar før operasjonen. Personalet orienterer nærmare om når du skal begynne å faste.

Smertelindring og bedøving
Ein anestesilege vurderer den fysiske forma din og eventuelle andre sjukdommar og går gjennom kva medisinar du vanlegvis tar. Dette gjer vi for å finne rett bedøving. Det er viktig at du fortel oss om smertene dine, slik at du kan få best mogleg smertelindring. Vanlegvis får du bedøving i lysken på den sida brotet er, før operasjonen. Bedøvinga gjer at du får mindre vondt og lettare kan bevege deg.

Andre førebuingar 
Når du er innlagt på sjukehuset, tar vi blodprøver av deg og legg inn ein tynn plastslange (venekanyle) i handa/armen som du får væske og medisinar gjennom. Du kan også få tilført surstoff gjennom ein slange i nasen.  

Når det nærmar seg tidspunktet for operasjon, legg vi eit blærekateter (tynn slange) inn i blæra, som urinen kan renne ut gjennom. Kateteret blir fjerna når operasjonen er over.  

Legane vurderer om du treng fleire undersøkingar før operasjonen.  

Under

På operasjonsavdelinga blir du tatt imot av ein operasjonssjukepleiar og ein anestesisjukepleiar. Ved hoftebrot er det mest vanleg å gi bedøving i ryggen. Du er vaken under operasjonen, men du kan få medisin som gjer at du slappar godt av.

Nokre gonger er det ikkje mogleg å bruke ryggbedøving. Då vil du få narkose i staden.

Operasjonen varer frå 30 minutt til 3 timar. 

Operasjonsmetodar

Val av operasjonsmetode  avheng av kva type brot det er snakk om, kor stor feilstillinga er, og alderen din.

Er brotet i sjølve lårhalsen og feilstillinga moderat, stabiliserer vi brotet med to skruar inn frå hofteknuten, gjennom lårhalsen, forbi brotet og inn i leddhovudet.

Røntgenbildet viser hvordan to skruer er satt inn i hofta/beinet. Foto.
 

Er brotet i sjølve lårhalsen og feilstillinga betydeleg, er det fare for at blodforsyninga til lårbeinshovudet er øydelagt. Lårhalsen og lårbeinshovudet  blir då erstatta med ein protese av metall.

Hos yngre pasientar vurderer vi i desse tilfella å sette inn ein totalprotese.

Røntgenbildet viser hvordan hemiprotesen er satt inn i hofta/beinet.

Sit brotet nedanfor lårhalsen, stabiliserer vi brotet med ein skrue i lårhalsen. Skruen blir forbunde med ei plate og festa til øvre del av lårbeinsskaftet.

Røntgenbildet viser hvordan platen og skruene er festet til hofta/beinet. Foto.
 

Dersom brotet er eit godt stykke nedanfor hofta, set vi nokre gonger ein margnagle inn i knokkelens holrom.

Røntgenbilde av hvordan en margnagl blir satt inn i hofta/foten. Foto.




Etter

Etter operasjonen ligg du på overvakingsavdelinga før du kjem til sengeposten der du skal vere etter operasjonen.

Mens du ligg på sengeposten tar vi regelmessig blodprøver av deg, blant anna for å følge med på blodprosenten din. Du får blodfortynnande medisin for å redusere risikoen for blodpropp. Vi fjernar også blærekateteret som blei lagt inn før operasjonen. 

Det er vanleg å oppleve ein del smerte i området du er operert i. Kor vondt det er, varierer frå person til person, og kva inngrep du har vore gjennom. Smerter skal hindre deg i å vere i aktivitet og opptrening. Det er derfor viktig at du gir oss beskjed dersom du begynner å få vondt.

Etter operasjonen kan det renne blod frå såret. Vi bruker ein type bandasje som er skånsam mot huda og toler dusjing. Vi følger nøye med på såret, spesielt dersom det blør gjennom bandasjen. Vi kontrollerer sår og bandasje før du reiser frå sjukehuset. Stinga i operasjonssåret blir fjerna etter 2–3 veker hos fastlegen din eller på den institusjonen du eventuelt oppheld deg.

Det er vanleg å få hevelse, blåmerke og blodoppsamlingar i det opererte beinet. Dette forsvinn av seg sjølv etter nokre veker. For å motverke hevelsen kan du gjere sirkulasjonsøvingar og passe på å veksle mellom kvile og aktivitet. Når du kviler, er det lurt å legge beina høgt.

Å vere i aktivitet og trene er viktig for at du skal komme deg fortare. Det førebygger også komplikasjonar som lungebetennelse, blodpropp, liggesår, forstopping og problem med å tisse.

Dei fleste kjem seg på beina same dag som dei er operert. Personalet legg til rette og hjelper deg med å sitte på sengekanten eller stå oppreist alt på overvakingsavdelinga.
Opptreninga startar alt første gong du er oppe, og består både av gang- og bevegelsestrening, personleg pleie og påkledning. Du kan bevege og belaste det opererte beinet fritt dersom du ikkje har fått beskjed om noko anna.
Du skal bruke eigne klede og stødige sko etter operasjonen. Vi anbefaler vanlegvis at du:

  • Trener på daglege aktivitetar, for eksempel å kle på deg og å komme inn og ut av senga
  • Er oppe så mykje som mogleg på dagtid
  • Sit oppe ved måltida
  • Bruker preikestol eller krykker når du går
  • Trener på å gå i trapper – gjerne saman med ein fysioterapeut

Mange har mindre matlyst etter operasjonen, men det er veldig viktig at du får i deg mat som er næringsrik og proteinrik (for eksempel mjølkeprodukt, kjøtt fisk og egg), samt rikeleg med drikke. Det er lurt å ete mange små måltid og tilsette smør, fløte eller ernæringspulver i maten. Mange sjukehus har eit godt utval av ernæringsdrikkar som du kan få, i tillegg til vanleg mat etter operasjonar.

Det du et og drikk, er viktig for at brotet og operasjonssåret skal gro, og at du skal komme i gang med opptreninga. Rett kosthald er også med på å førebygge fall og å redusere risikoen for trykksår.

Vær oppmerksom

Infeksjonar

Komplikasjonar kan oppstå etter skadar og operasjonar. Ein tidleg komplikasjon kan vere infeksjon. Dersom såret blir raudt og hovent og/eller du får feber, kan det vere teikn på at du har fått ein infeksjon. Kontakt sjukehuset så raskt som mogleg.

Blodpropp

Du får medisinar som skal førebygge blodpropp, men det kan likevel oppstå.
Får du hevelse og smerte i leggen eller smerter i brystet og vanskar med å puste, må du kontakte med lege med ein gong.

Smerter

Merker du aukande smerter i hofta etter nokre veker, kan det bety at brotet ikkje er stabilt eller er komme ut av stilling. Vi må då ta eit nytt røntgenbilde. Viser bildet at brotet er komme mykje ut av stilling, kan det vere nødvendig med ein ny operasjon. Det blir då ofte sett inn eit kunstig leddhovud (protese).

Etter at brotet har grodd og du er meir i aktivitet, kan du merke smerter på utsida av hofta. Dette kan komme av at skruane som blei sett inn for å stabilisere brotet, irriterer sener og musklar i området. Skruane kan i så fall bli fjerna, men helst ikkje før det har gått 1 år etter operasjonen, fordi det er viktig å sikre at brotet har grodd først.

Blodforsyninga til leddhovudet kan bli øydelagt i forbindelse med brotet. Dersom det har skjedd, vil leddhovudet ikkje fungere i lengda, og du får etter ein periode aukande smerter i hofta og lysken. Slike smerter kjem ofte 1–2 år etter skada. Dersom du opplever dette, får du operert inn eit kunstig hofteledd (totalprotese). 






Kontakt

  • Kontakt Ortopedisk klinikk

    Oppmøtested

    Vi utfører behandlinger flere steder. Se innkallingsbrevet ditt for oppmøtested.

    Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

    Ahus Nordbyhagen

    Transport

    Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

    Mer om parkering

    Buss

    Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

    Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

    Taxi

  • Kontakt Ortopedisk og kirurgisk poliklinikk, Kongsvinger

    Oppmøtested

    1. etasje.

    En bygning med et tre foran

    Kongsvinger sykehus

    Parkveien 35

    2212 Kongsvinger

    Transport

    Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende utenfor sykehuset. 

    Mer informasjon om parkering på Kongsvinger sykehus

    ​Nærmeste busstopp er Kongsvinger sykehus, rett ved sykehuset. Sykehuset ligger omtrent én kilometer fra Kongsvinger stasjon (tog).

    Informasjon om rutetider

    Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

    Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

    Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

    Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

    Hva betyr dette for deg som er pasient?

    Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

    Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

    Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

    Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

    pasientreiser.no

    Praktisk informasjon

    Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

    Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

     

    Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

    ​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

    Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

    Les mer

    Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

    Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
    Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

    Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

    Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

    Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

    Det finnes flere fellesrom med TV og bøker som kan brukes som møteplass for pasienter og pårørende.

    I tillegg ligger det et "familierom" i 3. etasje, som er forbeholdt kreftpasienter og pårørende. Rommet har TV, TV-spill og brettspill, og er spesielt tilrettelagt for barn.

    Kongsvinger sykehus er en del av Akershus universitetssykehus, og ligger i Kongsvinger kommune.

    Oversiktskart - Kongsvinger (PDF)

    Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

    Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

    Matservering
    Som pasient på Akershus universitetssykehus får du servert mat ved avdelingen du er innlagt.

    Kantine
    Kantine ligger i underetasjen og er åpen for besøkende og ansatte. Det serveres smørbrød, salater, kaker, med mer.

    Kiosk
    Kiosken ligger i vestibylen i 1. etasje.

    Åpningstider:
    Mandag til fredag: 10.00 - 15.00

    Automater
    Ved kiosken i vestibylen finnes automater med diverse drikkevarer og et lite utvalg av kioskvarer.

    Kongsvinger har eget apotek.

    Hos oss får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

    Vi møter deg med autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner og gir gjerne råd og veiledning om din medisinbruk.

    Åpningstider:

    Mandag - fredag klokken 08.30-16.00.
    Lørdag og søndag stengt.

    ​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

    Les mer om personvern

    ​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

    De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

    Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

    Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

    Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

    Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

    Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

    Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

    Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

    Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

    ​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

    På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

    Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

    Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

    Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

    Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

    Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.

    På disse avdelingene tillates ikke blomster

    • S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
    • S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde​
    • S204 - Kar/Thorax sengeområde
    • S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
    • S403 - Kardiologisk sengeområde
    • Ortopedisk sengeområde
    • Geriatrisk sengeområde
    • Hjerteovervåkningen
    • Akuttområde Akutt 24
    • Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
    • Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
    • Barne- og ungdomsklinikken
    • Intensiv og intermediær seksjon