Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Invasiv ventilasjon (trakeostomi)

Invasiv ventilasjon er respiratorbehandling tilsluttet trakeostomi. Trakeostomi er et inngrep der det blir laget et hull på halsen inn i luftrøret slik at du kan trekke pusten midlertidig utenom strupehodet. Vi gjør dette når det er behov for mekanisk pustestøtte størstedelen av døgnet.

Henvisning og vurdering

Du blir henvist til lungemedisinsk utredning av enten fastlege eller den avdelingen på sykehuset du er tilknyttet.

Standard henvisning til spesialist (lungelege) med kompetanse i LTMV skal inneholde:

  • Diagnose  

  • Spirometri (VC < 60 %)  

  • Anamnese: symptomer på hypoventilasjon (dyspné, dagtretthet, dårlig søvnkvalitet, (morgen)hodepine, residiverende nedre luftveisinfeksjoner)  

  • Kognitiv funksjon. Forstår pasienten hva LTMV innebærer?   

  • Pasientens (og pårørendes) ønsker i forhold til LTMV  

  • Vil pasienten selv kunne administrere BiPAP/respirator med masketilslutning  

  • Hjemmeforhold / nettverk / hjemmesykepleie  

Før

Du blir innlagt på sykehuset dagen før operasjonen. Her får du samtale med anestesilege og den kirurgen som skal operere deg.

Du skal være fastende fra midnatt.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkinga må du faste. Dersom du ikkje møter fastande, kan det hende vi må avlyse/utsetje timen.

De siste 6 timane før operasjon/undersøking skal du ikkje ete mat eller drikke mjølk/mjølkeprodukt. De siste 2 timane skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vatn, saft, juice utan fruktkjøt, brus, te og kaffi utan mjølk. Du kan svelge medisinar med eit lite glas vatn inntil 1 time før, og pusse tenner og skylje munnen når som helst.

Mat og mjølk/mjølkeprodukt: Skal stoppast 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Skal stoppast 2 timer før

Dersom du likevel har ete eller drukke utanom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke ein bestemt mengde næringsdrikk. Strengare regler kan vere naudsynt for nokon. Det får du i så fall beskjed om. 

 

Under

Når du kjem til operasjonsstua, blir du lagt i narkose av anestesilege. 
Under operasjonen blir det laga eit hol på halsen og inn i luftrøyret ditt for å gjere deg i stand til å trekke pusten midlertidig utanom strupehovudet. Inn i dette hòlet blir det lagt ein tube / eit røyr som blir festa med eit band rundt halsen din.

Etter

Etter operasjonen blir du overflyttet til oppvåkningsavdelingen.

Tuben skal du ha i 1-2 uker. Dette er fordi tuben skal danne en kanal. Etter det blir den byttet ut med en silikontube som er mykere enn den første.

Vær oppmerksom

Respirator tilsluttet trakeostomi kan være et behandlingsvalg når det er behov for mekanisk pustestøtte største delen av døgnet. Det er viktig at du er klar over hvilke praktiske fordeler og ulemper det kan medføre å ha en trakealtube, før denne blir innlagt.

Fordelen er at du har full kontroll over respirasjonen og at du har tilgang til rengjøring og trakealsuging. Ulempen er økt infeksjonsrisiko, eventuelt tale- og spisevansker, i tillegg at det kreves en mye utstyr og hjelp. Dersom du er avhengig av respiratoren hele døgnet for å puste, skal det være en person tilgjengelig sammen med deg hele døgnet.