Studie av bekkenbunnen
Graviditet og fødsel; påvirkning på bekkenbunnens anatomi og funksjon
Under fødsel strekkes alle strukturer i bekkenbunnen betydelig. Den største muskelen i bekkenbunnen, levator ani-muskelen, strekkes opptil tre ganger sin hvilelengde under fødsel av fosterhodet. Derfor er det ikke overraskende at skader kan oppstå. Tre- og firedimensjonal ultrasonografi tillater vurdering av levator ani-muskelen og evaluering av fødselsrelaterte muskelskader.
Tidligere studier har vist en sterk sammenheng mellom fødselsrelaterte skader på bekkenbunnen og bekkenbunnsdysfunksjon som urin- og analinkontinens, bekkenorganprolaps og seksuell dysfunksjon hos eldre kvinner. Imidlertid spiller også genetiske faktorer, graviditet, økende alder og livsstil en rolle i utviklingen av bekkenbunnsdysfunksjon.
Dette komplekse og mangfoldige nettverket av risikofaktorer er utfordrende å avdekke. Det antas at det er den første fødselen som gjør mest skade på bekkenbunnen, men det kan ta flere tiår før symptomer oppstår. Derfor er longitudinelle studier som følger førstegangsfødende over år nødvendige for å øke kunnskapen om endringer i bekkenbunnen under graviditet og etter fødsel og utvikling av bekkenbunnsdysfunksjon.
Om studien
Det overordnede målet med bekkenbunnsstudien er å utforske anatomiske og funksjonelle endringer i bekkenbunnen hos kvinner fra første graviditet, gjennom det første året etter fødsel og opptil 8 år etter første fødsel. I tillegg ble en randomisert kontrollert studie (RCT) utført for å utforske effekten av bekkenbunnstrening etter fødsel på bekkenbunnens anatomi og funksjon.
Denne prospektive kohortstudien ble utført ved kvinneklinikken ved Akershus universitetssykehus (Ahus) i samarbeid med Norges idrettshøgskole (NIH). Tre hundre nullipare kvinner ble inkludert i svangerskapsukene 17-19 av deres første graviditet. Alle kvinner gjennomgikk en omfattende gynekologisk undersøkelse, inkludert tre- og firedimensjonal ultrasonografi av bekkenbunnen og vurdering av bekkenbunnsmuskelfunksjon med manometri ved 21 uker og 37 uker av svangerskapet, 6 uker, 6 måneder og 12 måneder etter første fødsel mellom 2010-2012. En oppfølging 8 år etter første fødsel ble utført mellom 2017-2020. Bekkenbunnssymptomer ble vurdert ved hjelp av International Consultation on Incontinence Questionnaire-moduler på alle tidspunkter.
Noen kvinner deltok i en RCT: 6 uker etter første fødsel ble deltakerne tildelt ukentlig overvåket bekkenbunnstrening i 16 uker eller til kontrollgruppen (ingen overvåket trening).