Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
CMOR – Clinical and Molecular Oncology in ColoRectal Cancer
Avansert tarmkreft – immunologi og terapi
Kreft i tykktarm/endetarm rammer mange, og nesten halvparten opplever at sykdommen sprer seg til andre organer. De fleste får da beskjed om at de dessverre har uhelbredelig kreft som vanligvis ikke oppdages av immunsystemet. Vi gjør studier med eksperimentell immunterapi for tarmkreftpasienter med høy risiko for eller påvist spredning, og forsker på kreftimmunologi hos disse pasientene.
Gjennom behandlingsstudier og tilhørende laboratorieforskning for pasienter med tarmkreft som er i ferd med eller allerede har spredd seg, har vi avdekket hvordan cellegift og stråleterapi kan aktivere immunsystemet til å angripe spredningsprosessen.
Nå kombinerer vi tradisjonelle behandlinger med moderne immunterapi. Gjennom laboratorieforskningen som er tilknyttet behandlingsstudiene forsøker vi å forstå hvordan immunterapi virker sammen med annen behandling og like viktig, hvorfor immunsystemet ikke har ønsket aktivitet hos pasienter som opplever dette. Forskningsgruppen bygger opp og utfører kliniske kreftstudier på Ahus, for å finne nye behandlingsmuligheter, biomarkører og drive translasjonell forskning. Vi er interessert i samspillet mellom kreftcellene, immunforsvaret og andre pasientfaktorer som kan påvirke behandlingseffekt og om sykdommen sprer seg.
Aktuelt forskningsfelt: Biomarkører og presisjonsmedisin.
Forskningen vår
Immunoterapi i kombinasjon med tradisjonell behandling: vi er interessert i hvordan immunsystemet kan vekkes til å angripe kreftcellene og hva som skiller pasienter som har effekt av behandlingen og de som ikke har det.
Presisjonsmedisin: vi er interessert i om funksjonell testing og sekvensering av pasientenes svulst kan gi ny informasjon om behandlingseffekt.
Immunologi: vi er intressert i å studere immunprofilen til pasientene og endringer som skjer i immunsystemet under behandling for å forstå kampen mot kreftceller
Mikrobiota: vi er intressert i å undersøke om bakterier som lekker fra tarmen til blodbanen kan påvirke pasienters evne til å bekjempe kreft.
Extracellulærer vesikler: vi er intressert i å undersøke om kreftcellene kan spre seg ved hjelp av små partikler kalt ekstracellulære vesikler.
Metabolomikk: vi er intressert i å undersøke om kroppens stoffskifteprodukter kan si noe om krefttilstanden til pasientene.
Funksjonell MRI: Vi er intressert i om MR-bilder kan brukes til å se på kreftens mikromiljø.