Løvetannmødre
Forskning viser at det er vanskelig å stoppe generasjonsoverføringer av traumer, mishandling og vanskjøtsel selv med de mest etablerte internasjonale behandlingsprogrammene. Vi har derfor utviklet et tilbud til gravide og spedbarnsforeldre som trenger støtte for å gi sine barn noen annet enn de selv fikk.
Om studien
Formålet med studien er å gi økt kunnskap om a) hvordan generasjonsmønstre knyttet til alvorlige oppvekstbelastninger etableres, utvikles og påvirkes av behandling som gis i graviditet og spedbarnstid; b) økt kunnskap om erfaringer med behandlingstilbudet fra både pasientens og behandlernes perspektiv. Tolv gravide kvinner henvist i svangerskapsuke 20-40 med multiple oppvekstbelastninger og seks behandlere med klinisk erfaring med denne pasientgruppen inkluderes.
Pasienter kartlegger ved oppstart av behandling og når barnet er 4 måneder. En spebarnsobservasjon gjennomføres når barnet er 2-8 uker og samspillsobservasjon ved 4 mnd. Pasienter og behandlere intervjues om deres erfaringer med behandlingen.
Funnene fra studien vil informere behandling for en gruppe i høy risiko og gi viktig kunnskap om generasjonsoverføringer og hvordan disse eventuelt kan brytes.
Les mer om studien
Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)Informasjon om deltakelse
Rekrutteringen er avsluttet
Hvem kan delta?
Alle gravide som henvises til sped- og småbarnsteamet ved BUP Øvre Romerike vil inviteres med inn i prosjektet dersom de har hatt flere belastninger i oppveksten.
For å bli henvist til teamet kan du kontakte fastlege, jordmor, psykolog i kommunen eller Ahus-teamet.
Hva innebærer studien?
Vi vil få informasjon på flere måter og fra flere kilder.
- Intervjue behandlere i sped- og småbarnsteamet om deres erfaringer
- Innhente data fra pasienten ved innkomst, 4-8 uker etter fødsel og 4 mnd etter fødsel. Dette vil være intervjuer, observasjoner og samtaler som gjøres som en del av det vanlige behandlingsforløpet.
Vær oppmerksom
Alle som deltar i prosjektet vil få hjelp fra BUP. Det er ingen kjent risiko knyttet til å delta i prosjektet.
Kontaktinformasjon
Prosjektleder Marianne Aalberg
E-post: marianne.aalberg@ahus.no
- Anne Werner
- Heidi Fjeldheim
Samarbeidspartnere
Samarbeid med
- Akershus universitetssykehus