Diabetiske fotsår
Pasienter med diabetes, både type 1 og 2, kan oppleve tap av følelse og redusert blodsirkulasjon i føttene. Redusert følelse i huden på føttene gjør at du ikke kjenner når nye sår oppstår og ikke får nødvendig behandling av disse. Overfladiske sår kan i noen tilfeller føre til en dyp infeksjon, som i verste fall kan bli så alvorlig at amputasjon blir nødvendig.
Forebygging
Når du har fått et sår på foten, og er diabetiker, er det viktig med undersøkelser for å fastslå hvor alvorlig såret er.
Som diabetiker bør du få føttene dine undersøkt jevnlig, minst en gang i året. Undersøkelsen bør gjøres av fastlege, sykepleier eller terapeut med kunnskap om diabetes og sår.
Disse kan teste at du ikke har nedsatt følelse og blodsirkulasjon, samt sjekke eventuelle feilstillinger, trykkutsatte områder, hard hud, sår eller andre hudproblemer.
Dersom det er behov for behandling og oppfølging i spesialisthelsetjenesten kan fastlege henvise deg.
Henvisning og vurdering
Fastlegen henviser deg til spesialisthelsetjenesten for behandling av såret.
Før
Du må ha med følgande til første kontroll:
- oppdatert medisinliste
- tilpassa solar og/eller sko dersom du har dette
Under
På sjukehuset får du konsultasjon med lege og sjukepleiar som kartlegg følgande:
- regulering av grunnsjukdommen diabetes
- sirkulasjon
- kjensle
- djupna til såret
Undersøkinga vi gjer på sjukehuset består av blodprøver og undersøking av såra på foten. Somme gonger tar vi også røntgen, MR eller CT-angio, som er bilde av blodårane i beina.
Basert på utgreiing vurderer legen vidare behandling. I nokre tilfelle er det aktuelt at du blir følgd opp i primærhelsetenesta av fastlegen din og heimesjukepleia.
Behandling av fotsår består av å behandle infeksjonar, rette opp att blodsirkulasjonen, sårstell der død hud blir fjerna og å avlaste såret ved å tilpasse skotøy.
Du får ein bandasje på foten som vernar og samlar opp væske frå såra. Det kan hende du treng antibiotika dersom det er infeksjon i såret.
Ein ortopediingeniør lagar spesialtilpassa solar, fottøy og eventuelle andre hjelpemiddel for å forhindre nye sår, for pasientar der dette er nødvendig.
I tillegg tar vi bilde til journalen din, og skriv ein sårjournal som du får med heim. Bilda og journalen blir levert til fastlege eller heimesjukepleie, dersom dei skal følge opp såra vidare.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Det er viktig at du (eller familie/heimesjukepleie) undersøker føtene dagleg når du har fotsår og har fått opplæring i kva du skal sjå etter og når du skal ta kontakt med helsepersonell. Sjå også etter om det har komme steinar eller liknande i skoa før du tar dei på, for å forhindre nye sår.
Du vil bli følgt opp av lege og sjukepleiar med kompetanse på diabetes og sår. Lege vurdere kor lenge du vil ha behov for oppfølging i spesialisthelsetenesta, og når du kan fortsette behandling vidare i kommunen og hos fastlege.
Vær oppmerksom
Du bør bruke fuktkrem ved tørr hud under føtene og gå jamleg til fotterapeut for å klippe negler og fjerne død hud.
Unngå å bruke ueigna verktøy til eigenbehandling, som liktornplaster, vortemiddel, elektriske filer og liknande.
Får du nye sår på føtene må du ta kontakt med fastlegen din.
Om såra blir verre må du ta kontakt med fastlege eller poliklinikken, dersom du blir følgd opp der.