Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Pasient i stol før innføring i informasjon av sykepleier

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs. Kursene er et likeverdig samarbeid mellom erfarne brukere og fagpersonell om helsepedagogiske tilbud.

Når du som pasient kommer til sykehuset har du rett til god informasjon og opplæring om diagnose, behandling og de endringer dette medfører i ditt liv.

Fagfolkene du møter skal støtte deg og legge til rette for god opplæring. Vi skal spørre: "Hva er viktig for deg?". Denne rettigheten gjelder også din pårørende.

Målet med våre kurs er at du skal lære om sykdommen din og hvordan du kan mestre hverdagen. For å velge din vei må du ha kunnskap både om sykdom, behandling, egne ressurser og endring av levevaner.

Du vil møte fagfolk med ulik kunnskap knyttet til sykdommen. Du vil også møte erfarne pasienter og deres pårørende som forteller hvordan de lever sine liv med helseutfordringer. Kursdeltagerne deler sine erfaringer. Når vi spør kursdeltagerne hva som var viktigst for dem ved å delta på kurs svarer cirka 80 prosent av dem at  "Det viktigste var å treffe andre i samme situasjon!".

Henvisning

Du må som regel ha henvisning fra lege for å delta på kurs. Det kan være fastlegen din eller legen din på sykehuset. Legen sender henvisningen til den avdelingen som arrangerer kurset.

Oversikt over kurs

Akershus universitetssykehus tilbyr kurs på Nordbyhagen i Lørenskog, samt enkelte kurs på Kongsvinger. Du kan også få henvisning til kurs andre steder i landet hvis vi ikke har tilbud hos oss. Du finner en oversikt over kursene på lenken "kurs for pasienter og pårørende" lenger ned på siden. 

Fritt behandlingsvalg

Deltagelse på lærings- og mestringskurs inngår i ordningen for fritt behandlingsvalg.

Fritt behandlingsvalg (helsenorge.no)

Alle kursene på Ahus har egne kontaktpersoner. Du finner kontaktinformasjon under det enkelte kurs.

 

Pusterommet

Pusterommet er et trenings- og aktivitetstilbud til deg er i eller nylig har gjennomgått kreftbehandling. Her får du kyndig veiledning i et sosialt og trivelig miljø.
Pusterommet
Treningssykler på pusterommet Nordbyhagen

Møtepunktet

Møtepunktet er en tjeneste der pasienter og pårørende skal få god informasjon og støtte fra en aktiv likepersontjeneste. Tjenesten skal være et supplement til den faglige oppfølgingen på sykehuset. Likepersoner snakker ut fra egen erfaring og kan gi de som henvender seg støtte til å mestre sykdom og utfordringer.
Møtepunktet
Ikon

Pasientkurs

  • 4. Egenskaper og kontakt
    Målet med dette temaet er at du blir bedre kjent med dine egenskaper, hva ulike egenskaper kan innebære og hva kontakt med andre betyr for deg.
    4. Egenskaper og kontakt
    Alltid tilgjengelig
  • 5. Mine kontakter og nettverk
    Målet med dette temaet er at du kan oppdage hva du selv har erfart gjennom ulike typer personer og relasjoner i ditt nettverk. Nå går vi videre på temaet «kontakt» – både det som har vært fint og viktig, men også utfordrende i dine relasjoner.
    5. Mine kontakter og nettverk
    Alltid tilgjengelig
  • Anal inkontinens, mestringskurs
    Kurset skal gi kunnskap og innsikt i egen lidelse, og behandling kan sammen med informasjon om rettigheter og muligheter, øke evnen til mestring.
    Anal inkontinens, mestringskurs
    Alltid tilgjengelig
  • Avføringslekkasje, e-læringskurs for pasienter
    E-læringskurset vil gi deg svar på mange av spørsmålene du har om avføringslekkasje. Du vil også stille bedre forberedt før en samtale med lege eller spesialist.
    Avføringslekkasje, e-læringskurs for pasienter
    Alltid tilgjengelig
  • Bekkenbunnstrening, e-læringskurs
    I dette e-læringskurset lærer du å trene bekkenbunnsmuskulaturen. Det er viktig å trene denne muskelgruppen ved både urin-, luft- og avføringslekkasje.
    Bekkenbunnstrening, e-læringskurs
    Alltid tilgjengelig
  • Diabetes, karbohydrater og insulin
    I dette e-læringskurset lærer du blant annet om karbohydrattelling, karbohydratfaktor, insulinfølsomhetsfaktor og oppbevaring og bruk av insulin. Kurset tar cirka 20 minutter å gjennomføre.
    Diabetes, karbohydrater og insulin
    Alltid tilgjengelig
Maŋemus ođastuvvon 2024-02-05