Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Behandling

Kognitiv miljøterapi

Kognitiv miljøterapi er en behandlingsform som handler om å starte en endringsprosess av fastlåste tankemønster hos personer som er innlagt, der man sammen med miljøpersonalet finner nye og mer hensiktsmessige måter å mestre hverdagen på.

Når mennesker får psykiske problemer er det vanlig at måten man tenker på endrer seg. Dette kan føre til at hverdagen oppleves vanskeligere å mestre. Endring av tenkemåte kan føre til at man fungerer bedre.   

Kognitiv terapi har tradisjonelt vært en individuell behandlingsform man har benyttet i samtalerommet mellom terapeut og pasient. I kognitiv miljøterapi er grunnleggende elementer fra kognitiv terapi benyttet i miljøterapien. Det betyr at kognitiv miljøterapi i større grad gjør det mulig å utnytte «gylne øyeblikk» i hverdagen. Her er den kognitive terapeuten aldri langt unna, og situasjoner som oppstår kan utnyttes der og da. Man kan kartlegge reaksjoner og utnytte hverdagssituasjoner til å øve på individuelle kognitive problemstillinger.

Kognitiv miljøterapi kan gi en ramme og et språk til samarbeidet med pasienten uavhengig av diagnose og spesifikke problemområder. Uansett diagnose fokuserer kognitiv miljøterapi på pasientens tankemønster og tolkninger. Miljøpersonalet vil tilpasse den kognitive tilnærmingen til pasientens individuelle behov.

Før

Det kan være lurt at du tenker gjennom hva du ønsker behandling for og begynne å sette deg mål for behandlingen. Dersom du klarer å gjøre noen små endringer i ventetiden er det verdifullt.  

Under

Kognitiiva birasterapiijas lea fokus du jurdagiidda, dovdduide, rumašlaš reakšuvnnaide ja daguide. Mii diehtit dat gullet oktii, ja dat váikkuhit nubbi nuppi. Lea dehálaš oažžut veahki rievdadit ii-ulbmillaš daguid ja jurddašanminstariid, mat sáhttet sihke leat bohtosat ja sivat váttisvuođaide. Buori bohtosa olaheami dihte lea dehálaš ahte leat mielas bargat dainna lágiin.

Ovttas duinna ja du divššáriin/birasoktavuođain ráhkaduvvo dikšunplána mas leat čielga mihtut ja doaimmat. Bistevaš vahkkoplána mas lea jándorstruktuvra, borran, iešguđet lágan aktivitehtat ja fokusbealit sáhttá leat ávkkálaš reaidu. Buot bistevaš aktivitehtat ásahit arena man bokte barggat konkrehta individuála hástalusaiguin.

 Kognitiiva birasterapiijas geavahuvvojit čuovvovaš oahppanprinsihpat dikšumis:

  • Buot daguid duogábealde leat dihto jurdagat ja dovddut
  • Jurdagat ja dovddut dagahit dihto daguid. Muhtomin sáhttet dat šaddat bistevaš minsttarin.
  • Go don ja du divššárat/birasoktavuođat ovttas studerebehtet du jurdagiid ja láhttema iešguđet lágan dilálašvuođain, de oažžubehtet ipmárdusa váttisvuhtii.
  • Don galggat leat aktiiva váttisvuođačoavdi ja mielbargi divššus.
  • Du ja du divššáriid/birasoktavuođaid dialoga galgá leat rabas ja leat ovttadássásaš ovttasbargu.
  • Don sáhtát rievdadit iežat jurdagiid ja dáhpáhusa mearkkašumi, go rievdadat vuogi movt don jurddašalat dan áigeguovdilis dáhpáhusa birra.

Birasbargit galget lahkonit du kognitiiva lahkonemiin iešguđetge dilálašvuođain, juohke áiggis jándoris. Sis ii soaitte leat vástádus buot jearaldagaide dahje čovdosat buot váttisvuođaide, muhto galget veahkehit du iežat fuobmát sihke vástádusaid ja čovdosiid. Galgá láhččojuvvot nu ahte dis lea oktasaš prošeakta mainna ovttasbargabehtet, namalassii lasihit du eallinkvalitehta ja buoridit du birgema dávdamearkkaiguin.


Etter

Det er viktig at du bruker det du har lært i behandling. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi.

Kontakt

Spesialpsykiatri

Kontakt Spesialpsykiatri

Adresse

Lurudveien 13
2020 Skedsmokorset

Praktisk informasjon

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​