Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Barn og unges psykiske helsevern (ABUP)

Barn og unges psykiske helsevern tilbyr utredning og behandling til barn og unge under 18 år og deres familier, der det foreligger psykiske lidelser eller problemer og hvor det er nødvendig med tilbud i spesialisthelsetjenesten.

Behandlingstilbudet vårt innebærer i de fleste tilfeller timer på lokal poliklinikk for både barn, ungdom, foresatte og familie, samt mer utadrettet virksomhet og nettverksarbeid, blant annet møter og samarbeid med familier og samarbeidspartnere i kommunen, skole, barnehage og andre involverte. 

Av og til kreves det innleggelse i en av avdelingens to dag- og døgnseksjoner. 

Det er ingen egenandel hos oss.

Avdelingen har ni seksjoner:

  • Seks poliklinikker i hvert sitt lokale distrikt.
  • En spesialpoliklinikk der målgruppen er barn og unge som er i barnevernets omsorg.
  • To dag- og døgntilbud

Opptaksområdet omfatter 21 kommuner i Akershus og Innlandet, tre bydeler i Oslo, med en total barne- og ungdomsbefolkning (under 18 år) på cirka 130 000.

Henvisning skal gå igjennom fastlege, lege, barnevernsleder, psykolog, eller PPT (kun fra PPT Skedsmo, PPT Sørum og PPT Aurskog-Høland). Det er ønskelig med vurdering av lege ved henvisning.

Henvisningen sendes elektronisk eller per post, merk hvilken BUP poliklinikk henvisningen gjelder.

Postadresse

Akershus universitetssykehus
Avdeling for barn og unges psykiske helse v/ aktuell BUP poliklinikk
Postboks 1000
1478 Lørenskog

Henvisningsskjema (PDF)

Aktuelle områder som skal dekkes i alle henvisninger (listen er ikke uttømmende):   

  • legeundersøkelse/vurdering
  • beskrivelse av barnehage-/skole-/jobbfungering
  • beskrivelse av hjemmesituasjonen
  • vedlegg fødselsepikrise/helsestasjonsopplysninger for pasienter under fire år
  • konklusjon på kommunal tverrfaglig vurdering/drøfting
  • beskrivelse av aktuelle kommunale hjelpetiltak, om dette eventuelt bør igangsettes, er IP aktuelt, oppgi navn på eventuell koordinator
  • vedlegg fra alle instanser som har vurdert eller behandlet pasienten
  • annet aktuelt i forhold til den enkelte pasient og familie

NB: For at vi kan vurdere henvisningen må vi få samtykke fra foresatte. Ungdom over 16 år må selv samtykke. Se henvisningsskjemaet.

Kontakt

Sentralbord Ahus

Postadresse

Akershus universitetssykehus
Barn og unges psykiske helsevern
PB 1000
1478 Lørenskog

Slik finner du fram

Oppmøtested

Du vil motta informasjon om oppmøtested i brevet med timehenvisning fra oss.

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Vi på sykehuset ønsker å bidra til at barn og unge i din familie blir godt ivaretatt. Barn påvirkes når noen i familien er syke. De trenger at voksne er åpne og ærlige om det som skjer. Du finner mer informasjon og andre ressurser på siden under.

Barn og unge i familien?

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​