Angstlidelser - eBehandling for barn mellom 8 og 13 år
Angstlidelser er den vanligste gruppen psykiske lidelser blant barn og unge. Noen barn er engstelige for å være borte fra foreldrene sine, noen er veldig redde for hva andre tenker om en, noen er veldig bekymret for ulike ting. Denne engsteligheten eller bekymringene påvirker hvordan barnet fungerer i hverdagen, for eksempel på skolen, sammen med familie eller venner, eller i fritidsaktiviteter.
eBehandling
eBehandling er en metode for å tilby terapeutisk hjelp til barn med angst digitalt. Denne eBehandlingen bruker kognitiv atferdsterapi, en tilnærming som hjelper barn med angst ved å endre negative tankemønstre og reaksjoner. Behandlingen er bygget opp på følgende måte:
- Gjenkjenne triggere: Barnet lærer å identifisere situasjoner og tanker som utløser angst.
- Utfordre tanker: Barnet lærer å utfordre overdrevne tanker og teste ut mer realistiske.
- Eksponering: Barnet utsettes gradvis for angstutløsende situasjoner for å redusere angstresponsen. Gjennom eksponering kan barnet erfare at følelsene og kroppens reaksjoner blir mer håndterbare.
- Mestringsstrategier: Teknikker som gir barnet verktøy når man jobber med å utfordre og mestre angsten.
- Foreldrestøtte: Foreldre hjelper barnet å øve og gir støtte
Behandling via internett
eBehandling lar barn og familier få tilgang til hjelp hjemmefra. Det gir fleksibilitet og gjør det lettere å tilpasse behandlingen til familiens timeplan. Programmet er delt inn i 12 kapitler som barnet og foreldrene går gjennom i sitt eget tempo.
Kapitlene inneholder tekst, videoer, aktiviteter og oppgaver som hjelper barnet med å gjenkjenne og håndtere angsten. Foreldre deltar aktivt i behandlingen og får veiledning om hvordan de kan støtte barnet gjennom programmet. De lærer strategier for å hjelpe barnet å møte angsten i hverdagen. Programmet inkluderer gradvis eksponering for angstutløsende situasjoner, med oppgaver som barnet kan gjøre hjemme eller i trygge omgivelser for å lære å mestre angsten.
Gjennom eBehandlingen følges dere opp av en behandler som veileder barnet og foreldrene underveis gjennom meldinger. Slik får dere en personlig støtte og tilpasning av behandlingen.
Effekten av eBehandling er undersøkt i flere studier, både i Norge og internasjonalt. eBehandling for barn med angst har vist seg å være en effektiv og fleksibel behandling samtidig som man får god oppfølging av behandler underveis.
Henvisning og vurdering
Dersom du ikke er i behandling for psykiske vansker, kan du ta kontakt med fastlegen og be om henvisning til oss. Du vil motta svar når henvisningen din er vurdert.
Dersom du allerede er i behandling i poliklinikk ved din lokale BUP, kan du snakke med behandleren din om eBehandling kan være aktuelt for deg.
Før
Dersom vi vurderer at du kan ha nytte av et behandlingstilbud ved BUP, vil du og foreldrene dine bli innkalt til en vurderingssamtale med en behandler.
Dere vil så gjennomgå en utredning av dine vansker, symptomer, viktige livshendelser og situasjonen din i dag. Utredningen gjennomføres for å sikre at de som ønsker hjelp får en behandling som passer.
Etter utredningen har dere en oppsummerende samtale hvor dere får informasjon om veien videre. Dersom eBehandling vurderes som et egnet tilbud til dere, vil dere få mer informasjon om behandlingen og kan stille spørsmål til behandleren før dere starter opp.
Under
Behandlingsprogram på nett
Dersom vi vurderer at tilbudet egner seg for deg, får forelderen din tilsendt innloggingsinformasjon til behandlingsplattformen, slik at du kan starte eBehandlingen. Forelderen din må logge deg på med sin BankID. Behandler ved BUP vil også gi dere informasjon om dette.
Arbeidet i eBehandling er stegvis. Når du er ferdig i et kapittel, vil du få tilgang til det neste. Det er vanlig at en forelder jobber sammen med barnet i barneprogrammet. I tillegg er det et eget foreldreprogram hvor foreldre får litt ekstra informasjon og veiledning. Behandleren din følger deg opp hver uke gjennom meldinger i programmet. Du kan skrive til behandleren din når du vil, og sammen arbeider dere med å finne de beste tiltakene for deg.
Skriftlig tilbakemelding
I eBehandling har du gjennom hele behandlingen kontakt med behandleren din via skriftlige meldinger og tilbakemeldinger på oppgaver. Barn og foreldre vil få individuelt tilpassede svar fra behandler kort tid etter innsending av øvelser eller spørsmål. Behandlerens rolle er å svare på spørsmål, forklare behandlingsinnholdet, øke motivasjonen og hjelpe til med problemløsning ved behov.
Samarbeid med foreldre og andre nære
Vår erfaring viser at barn som jobber sammen med foreldre og inkluderer sine nærmeste i behandlingen, kan ha lettere for å jobbe seg gjennom utfordringene. Dette er spesielt nyttig for å overvinne motløshet og dalende motivasjon. Det kan derfor være god hjelp å fortelle og vise hva du arbeider med til foreldrene dine eller en annen nær person.
Øvelse og trening
Den viktigste delen er øvelsene og treningen på disse. Dette arbeidet skjer ikke inne på nettsidene til eBehandling, men i hverdagen. Øvelsene kan tilpasses dine vansker og har som mål at du lærer nye måter å møte vanskelig situasjoner på. For å få mest mulig ut av behandlingen er jevn trening på øvelsene viktig. Vi anbefaler at du benytter øvelsene og teknikkene du lærer litt hver dag.
Etter
Når behandlingen er fullført, vil du bli tilbudt en samtale med behandleren din. Oppfølgingen i programmet avsluttes, men du vil ha tilgang på alt innholdet i behandlingen i seks måneder. Innholdet kan lastes ned og skrives ut om du ønsker det.