Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Brystrekonstruksjon

Etter en brystkreftoperasjon kan det være muligheter for å rekonstruere hele eller deler av brystet. Målet er å gjenopprette symmetri med det gjenværende brystet i størrelse og form. Operasjonen foregår enten i forbindelse med operasjonen for brystkreft, eller i en etterfølgende operasjon. Det er flere måter å rekonstruere brystet på.

Årsaker og førekomst

Alle kvinner i Norge som opereres for brystkreft skal få et tilbud om rekonstruksjon av brystet og en kvalifisert plastikkirurgisk vurdering. Et rekonstruert bryst blir likevel aldri helt likt det brystet du hadde, men kan være en god erstatning.

Vi vet at dette kan være en vanskelig tid for deg, at du har mange valg å ta og mye å tenke på. For at du skal kunne ta et informert valg får du en samtale med en plastikkirurg som gir deg en oversikt over de ulike mulighetene som finnes, og fordeler og ulemper ved disse. Dette kalles samvalg.

Les mer om samvalg på helsenorge.no

Hos noen kvinner kan vi rekonstruere brystet samtidig med at kreften fjernes. Det kalles en direkte (primær) rekonstruksjon. Hos andre kan plastikkirurgene tidligst rekonstruere brystet ½ - 1 år etter kreftbehandlingen. Det kalles sekundær rekonstruksjon og blir ofte gjort ved flere operasjoner. Rekonstruksjon av bryst etter brystkreft blir utført av plastikkirurger.

Utredning

For at du skal kunne være med på å ta en beslutning om hvilken rekonstruksjon som skal utføres, er det viktig at du kjenner til de ulike metodene og hva vi kan tilby. Alle kvinner er ulike og hvilken metode som passer for deg blir vurdert ut fra helsen din generelt, hvordan brystet ditt er og om du har behov for annen behandling. Dersom du har fått påvist brystkreft og får tilbud om direkte (primær) rekonstruksjon vil plastikkirurgen i samarbeid med brystkirurgen og kreftlegen hjelpe deg i å ta det riktige valget for din rekonstruksjon.
 
Plastikkirurgen kan også gi deg informasjon om det er nødvendig å gjøre noe med det friske brystet for å bedre symmetrien.

Behandling

 

Ingen rekonstruksjon

Du kan velge å ikke rekonstruere brystet. Mange kvinner opplever brystkreftdiagnosen svært belastende og ønsker ikke å gjennomgå mer behandling enn høyst nødvendig. Velger du i første omgang å ikke rekonstruere, kan du bli henvist til en plastikkirurgisk avdeling senere om du skulle ombestemme deg.

Mange kvinner har store, tunge bryst og vil oppleve en betydelig skjevhet om det ene brystet fjernes. Vi kan tilby deg en reduksjon av det gjenværende brystet dersom du har store tunge bryst og velger ikke å rekonstruere det som fjernes. Dette vil minske følelsen av skjevhet og redusere størrelsen på innlegget i BH og dermed belaste skuldre og nakke mindre.

Brystbevarende kirurgi

Mange får tilbud om å kun fjerne svulstvevet og bevare resten av brystet. Dette medfører alltid strålebehandling etterpå. Dersom volumet av det som fjernes er lite i forhold til hele brystet (<15 %) kan vi ofte tilby brystløft eller brystreduksjon samtidig med kreftoperasjonen og i tillegg gjøre tilsvarende operasjon for symmetri på det friske brystet samtidig, dersom du ønsker det. Dette gjelder vanligvis for moderat store til store bryst. Dette er en god behandling som gir et veldig pent estetisk resultat. Med tanke på kreftbehandling er dette inngrepet likeverdig med å fjerne hele brystet.

Risikoreduserende kirurgi

Risikoreduserende kirurgi benyttes der det er påvist genmutasjon, som øker faren for å få brystkreft (vanligvis BRCA 1 eller 2). I tillegg der man mistenker at du har flere nære slektninger med brystkreft, spesielt de som har fått det i ung alder. De fleste som utfører risikoreduserende kirurgi foretrekker primær rekonstruksjon samtidig med at brystene fjernes på begge sider, vanligvis med proteser i en eller to seanser.

Oppfølging

Tiden etter rekonstruksjon

Det å rekonstruere et bryst krever mer av deg og din behandling. Brystet som blir laget vil aldri bli som det brystet du hadde, og vil alltid kun være en erstatning. Målet er at resultatet ser fint ut i BH, men vil alltid være noe ulikt uten BH. De fleste kvinner føler på engstelse og noen tunge tanker i starten, uansett om de får rekonstruert brystet eller ikke. Dette blir bedre hos de fleste etter ett års tid.

All brystrekonstruksjon utføres i narkose. Du har dren omkring det opererte området etter operasjonen, og ofte må du reise hjem med ett eller flere dren. Vi bruker ulike teknikker for å minimere smertene etter operasjon. Det vil være noe smerte etter operasjonen, men vi gjør det vi kan for å minimere smertene. Vi vet at pasienter som får god smertelindring kommer seg raskere etter operasjonen

Mange kjenner på at de er slitne etter operasjon og i tiden når de kommer hjem. Du kan som regel klare deg selv innen en uke etter operasjonen. Du blir ofte tilbudt en kontroll hos plastikkirurgen etter 3 – 6 måneder. Du får også egne kontroller hos brystkirurgen og kreftlegen i etterkant av inngrepet om det er en direkte rekonstruksjon.

Vær oppmerksom

Det er risiko for komplikasjoner med alle typer kirurgi, og vi gjør selvfølgelig alltid alt vi kan for å minimere risikoen. Risikoen for de ulike komplikasjonene vil variere etter type operasjon og ditt utgangspunkt. Det er ikke mye du selv kan gjøre for å minimere risikoen, men du som skal ha sekundær rekonstruksjon bør leve sunt i tiden før operasjonen. Røykeslutt er ett absolutt krav før operasjonen, og du kan heller ikke røyke i de første 6 ukene etter operasjonen.

Blødning og infeksjon

Blødninger og infeksjoner er komplikasjoner som kan forekomme ved all kirurgi, men heldigvis sjelden. Den vanligste komplikasjonen er blødning. Blødninger oppstår vanligvis kort tid etter inngrepet. Ofte oppdager vi dette raskt. Det er da som regel nødvendig med en ny operasjon der vi åpner såret, finner kilden til blødningen, skyller sårhulen og lukker såret igjen.

Sårinfeksjon kan også oppstå. Du får antibiotika under operasjonen for å forebygge infeksjoner. Dersom infeksjonen er overfladisk, kan den behandles med antibiotika. Dersom infeksjonen er dyp, må vi ofte fjerne protesen. Du må da vente i minimum 3 måneder før vi kan legge inn en ny protese eller eventuelt rekonstruere brystet på annen måte.

Sårpleie

Det er vanlig at det er litt siving fra operasjonsområdet de første dagene etter operasjonen. Dette bør avta etter 4 – 5 dager. Noen ganger kan operasjonsområdet sprekke opp og det kan bli små sår. Dette behandler vi med sårskift. Vanligvis blir arrene på brystet lite synlige, og de blekner med tiden. Noen pasienter kan imidlertid oppleve å få skjemmende arr som kan være både brede, røde og kløende. Det er ikke alltid mulig å forutse hvem som får en unormal arrdannelse.

En av de hyppigste komplikasjonene er forsinket sårtilheling. Det er større risiko etter større inngrep hvor arrlinjene er lengre. Mindre komplikasjoner i sårlinjen er vanlig, men kan også være større ting som infeksjon, tap av hud i området, at såret åpner seg og i noen tilfeller må såret lukkes på ny.

Dersom huden over brystprotesen er svært tynn etter operasjonen, kan huden på brystet bli dårlig sirkulert. Dette kan medføre at enkelte hudområder får mørkere farge og i verste fall måtte fjernes. Noen ganger må vi også ta ut protesen.

Kapseldannelse (arrvev rundt brystprotesen)

På lengre sikt er det risiko for kapseldannelse. På grunn av kroppens naturlige reaksjon vil det bygges opp en kapsel av arrvev rundt protesen. Denne kapselen er i begynnelsen tynn og myk. Etter hvert kan denne kapselen bli fortykket og trekke seg sammen. Da vil protesen oppleves fastere fordi den har mindre plass. Brystet vil da ofte endre form, men denne utviklingen går over lengre tid. Strålebehandling kan medføre raskere utvikling av stramt arrvev (kapselkontraktur). Dersom kapseldannelse gir ubehag og smerter, må du eventuelt bytte protese og fjerne kapsel, eller fjerne protesen og rekonstruere brystet med en annen metode, for eksempel med eget vev.

Sårvæske

Noen utvikler mye sårvæske etter operasjonen (serom). Dette må ofte bli tømt ut, enten ved en ny operasjon eller at vi legger inn et dren.

Følsomhet

Følsomheten på brystet forandrer seg fordi hudnerver blir skåret over. Mange pasienter beskriver det som ubehagelig når man tar på brystet. Etter hvert kan følelsen over brystet komme tilbake, men noen opplever aldri å få tilbake normal følelse.

Blodpropp

Det kan oppstå blodpropp i ben og lunger. Dette forebygger vi med blodfortynnende sprøyter.

Mange skal ta blodfortynnende sprøyter i 10 dager og du skal bruke støttestrømper i to uker etter operasjonen. Den siste uken er det kun nødvendig å bruke dem på dagtid så lenge du er i normal aktivitet.

Arr

Sårene er lukket med tråd som forsvinner av seg selv, og er dekket med Micropore tape. Denne får du kjøpt på apoteket. Du må bytte tapen hvis den blir skitten eller fuktig. Du kan beholde tapen under og etter dusjing, men du må føne den helt tørr etterpå. Hvis huden blir irritert av tapen, skal du ta en pause. Dersom du tåler den godt, anbefaler vi at du bruker tape i 3 – 6 mnd. Dette skal gi penest mulig arr. Vi anbefaler å unngå sol direkte på arrene det første året. Du kan enten dekke arrene med tape eller bruke solkrem med faktor 50.

All kirurgi etterlater seg arr. Alle arr er litt utstående i starten og har en rosa-rødt farge. Arret blir vanligvis flatere og blekere over tid. Arret er først helt ferdig tilhelet etter 1 – 2 år.

Kontakt

Hovedbygg Plastikkirurgisk poliklinikk

Kontakt Plastikkirurgisk poliklinikk

Oppmøtested

Behandlingsbygg 1, 1. etasje (S101).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk og frisør.

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

Sykehuskirke og livssynsrom ligger på høyre side i Glassgata, etter B3. Sykehusprest og andre samtalepartnere fra ulike tros- og livssynssamfunn kan kontaktes på telefon 911 95 977.

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Helsetorget ligger sentralt i Glassgata. Her finner du informasjon rettet mot pasienter og pårørende, og gratis tilgang til PC-er. Hele sykehuset har gratis trådløst gjestenett.

Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs.

Skal du delta på kurs finner du mer informasjon om påmelding, oppmøte og kontaktinformasjon på siden under, eller i brevet du har fått av avdelingen. 

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

Ved Ahus Nordbyhagen har vi en betjent ventesone hvor pasienter og pårørende kan vente på transport og få hjelp ved spørsmål om reise.

Åpningstid:
Hverdager kl. 11-15
Telefon: 67 96 81 20

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata, hvor Ventesonen ligger på høyre hånd før du kommer til apoteket.


Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

På apoteket får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Hos oss møter du autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner. Vi kan også gi råd og veiledning om din medisinbruk.

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata. Apoteket ligger på høyre hånd før du kommer til kiosken.

Åpningstider og kontaktfinformasjon (sykehusapotekene.no)

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling, gjøres det midt i Glassgata, skiltet "Prøvetaking".

Les mer om blodprøvetaking

Møtepunktet tilbyr samtale for pasienter og pårørende som ønsker det. Det bemannes av representanter fra pasientorganisasjoner. Du finner det i Helsetorget.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​Gjennom hele hovedbygget går Glassgata. På høyre hånd finner du behandlingsbyggene. Inngangene kalles B1,B2,B3 og B4. På venstre hånd er sengebyggene. Inngangene kalles S1,S2,S3 og S4. I enden av Glassgata ligger Barne- og ungdomsklinikken (BUK).

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Nyheter