Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fjerning av deler av mandler hos barn (tonsillotomi)

Delvis fjerning av mandlene blir utført for å bedre plassforhold for pasienter som sliter med munnpust, svelgevansker, spisevansker, pustebesvær eller snorking om natten som følge av store mandler.

Mandlene er lymfatiske organer som befinner seg på hver side bak i halsen. I tidlig barndom bidrar mandlene til å danne immunstoffer og utvikle immunforsvaret i kroppen. Disse immunstoffene varer hele livet. Lignende vev finnes også andre steder i svelget og i øvre luftveier. Delvis fjerning av mandlene har derfor ingen innvirkning på immunforsvaret i kroppen. 

I mange tilfeller er det også nødvendig å fjerne adenoider (polypper eller «falske mandler»). Dette gjelder spesielt dersom barnet er plaget med nesetetthet.

Delvis fjerning av mandler utføres i narkose. Dette er ikke et komplisert inngrep, men det finnes en risiko for etterblødning. Slike blødninger forekommer imidlertid langt sjeldnere etter delvis fjerning av mandlene enn ved fullstendig fjerning. 

Henvisning og vurdering

I forkant av inngrepet må det avklares om barnet har andre sykdommer eller om det bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen.

Dersom barnet bruker blodfortynnende medisiner, må det avklares med fastlegen om det kan slutte med disse før operasjonen. 


Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)           

Husk           

  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:  Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.            

Før

Barnet må dusje og vaske håret enten på operasjonsdagen eller kvelden før. 

Barnet vil få en venekanyle (PVK/venflon) på håndryggen for å sette narkosemiddel. Barnet kan få bedøvelseskrem (Emla) før venekanylen settes, slik at stikket gjør mindre vondt. Kremen må i da legges på begge håndrygger ca. 1 time før oppmøte. 

Barnet møter fastende til avtalt tid. På sykehuset vil personell ta imot dere, og barnet får utdelt sykehusklær og seng. Vær forberedt på at det kan bli noe venting før det er klart til operasjon.


Under

En ledsager får være med barnet inn på operasjonsstuen mens barnet legges i narkose. Når barnet har sovnet, må ledsageren forlate operasjonsstuen. 

Munnen blir holdt åpen med et instrument kalt gag eller munnsperre, som trykker ned tungen. Deler av mandlene fjernes enten ved bruk av diatermi (elektrisk saks), eller med laser. 

Etter

Etter operasjonen observeres barnet på oppvåkningsavdelingen. En foresatt kan være hos barnet så fort det er praktisk mulig. Kirurgen vil informere om operasjonen og eventuelle forholdsregler. Dere kan vanligvis reise hjem 1-2 timer etter operasjonen. Barn må ikke være alene de første 3 dagene etter operasjonen.

Fravær fra barnehage eller skole i 3-4 dager

Foreldre til barn som har blitt operert, har rett til pleiepenger fra første arbeidsdag. Lege fyller ut søknadsskjema før hjemreise. Ved behov for pleiepenger, kan dere søke om dette til NAV. Fraværserklæring til skolen blir utlevert før hjemreise.

Resepter

Barnet får resept på smertestillende medisiner (eResept). 

Ved blødning etter operasjonen

Det er ikke uvanlig at barnet får noe blodtilblandet slim den første tiden etter operasjonen. Da anbefaler vi å prøve kaldt omslag på hals/nakke og å suge på en isbit, spise is eller drikke kaldt vann. Dersom barnet blør (mer enn blod i spytt), ta direkte kontakt med avdelingen eller ambulanse på 113. Blødning etter fjerning av deler av mandler er sjeldent, men kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil, og ha lav terskel for å ringe 113.

Barn bør observeres nøye de første dagene etter operasjonen. Det anbefales å sove hos barnet eller se til barnet flere ganger om natten. Blødning etter operasjonen kan sees ved blod fra nesen eller munnen, blodig hoste eller mørk avføring. Dersom barnet svelger hyppig kan det også være tegn på en eventuell blødning. 

Redusere risikoen for blødning etter operasjonen

Trening og aktivitet

Unngå fysisk anstrengelse (sport eller gym) og tunge løft i 7 dager. Når blodtrykket stiger, utvider blodkarene seg og dermed øker blødningsfaren.

Dusj og bad

Bruk lunkent vann i dusjen og badet de første 3 dagene. 

Mat og drikke

Unngå varm mat og drikke og mat med skarpe kanter (som knekkebrød, brødskorper, nøtter og lignende) de første 3 dagene.

Generell risiko og komplikasjoner

De fleste har en del smerter i halsen etter operasjonen. Gi smertestillende medisin etter legens anbefaling. 

Det er ikke uvanlig at øresmerter oppstår ca. 2 dager etter operasjonen. Øresmertene skyldes hevelse rundt nervene, som går fra halsen opp til øret. Ubehaget kan reduseres ved at barnet ligger med hodet eller overkroppen hevet.

Det er viktig at barnet drikker rikelig og ofte. Det kan hindre dannelse av harde skorper på sårflatene, som kan gi økte smerter.

Andre følger etter operasjonen kan være 

  • endret smaksans
  • hevelse i drøvelen, som kan medføre brekningsrefleks og svelgevansker
  • lett dårlig ånde (dersom barnet blir plaget med sterk dårlig ånde, kan dette være tegn på infeksjon)
  • tannskader
  • hud- og bløtvevsskader

Siden ikke hele mandelen blir fjernet, kan det senere oppstå halsbetennelser som trenger behandling. Den resterende mandelen kan også bli fjernet i etterkant. I sjeldne tilfeller kan mandelvevet vokse ut igjen og kreve ny behandling.

Ta kontakt ved blødning, nedsatt allmenntilstand, feber, økte smerter eller problemer med væskeinntak. 

Vær oppmerksom

Det er ikke uvanlig med noe blodtilblandet slim, men dersom barnet blør, må dere ta direkte kontakt med avdelingen eller ambulanse på tlf. 113. Blødning etter fjerning av deler av mandlene er sjelden, men kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil, og har lav terskel for å ringe 113.


Kontakt

Øre-nese-hals poliklinikk

Kontakt Øre-nese-hals poliklinikk

Oppmøtested

Sengebygg 1, 1. etasje (S101). 

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk og frisør.

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

Sykehuskirke og livssynsrom ligger på høyre side i Glassgata, etter B3. Sykehusprest og andre samtalepartnere fra ulike tros- og livssynssamfunn kan kontaktes på telefon 911 95 977.

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Helsetorget ligger sentralt i Glassgata. Her finner du informasjon rettet mot pasienter og pårørende, og gratis tilgang til PC-er. Hele sykehuset har gratis trådløst gjestenett.

Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs.

Skal du delta på kurs finner du mer informasjon om påmelding, oppmøte og kontaktinformasjon på siden under, eller i brevet du har fått av avdelingen. 

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

Ved Ahus Nordbyhagen har vi en betjent ventesone hvor pasienter og pårørende kan vente på transport og få hjelp ved spørsmål om reise.

Åpningstid:
Hverdager kl. 11-15
Telefon: 67 96 81 20

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata, hvor Ventesonen ligger på høyre hånd før du kommer til apoteket.


Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

På apoteket får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Hos oss møter du autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner. Vi kan også gi råd og veiledning om din medisinbruk.

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata. Apoteket ligger på høyre hånd før du kommer til kiosken.

Åpningstider og kontaktfinformasjon (sykehusapotekene.no)

Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling, gjøres det midt i Glassgata, skiltet "Prøvetaking".

Les mer om blodprøvetaking

Møtepunktet tilbyr samtale for pasienter og pårørende som ønsker det. Det bemannes av representanter fra pasientorganisasjoner. Du finner det i Helsetorget.

​Gjennom hele hovedbygget går Glassgata. På høyre hånd finner du behandlingsbyggene. Inngangene kalles B1,B2,B3 og B4. På venstre hånd er sengebyggene. Inngangene kalles S1,S2,S3 og S4. I enden av Glassgata ligger Barne- og ungdomsklinikken (BUK).