Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tonsillotomi

Fjerning av deler av mandler hos barn

Mandlene befinner seg på hver side i svelget. Tidlig i barndommen bidrar mandlene til å danne immunstoffer og utvikle immunforsvaret i kroppen. Disse immunstoffene varer hele livet. Lignende lymfatisk vev finnes også andre steder i svelget og i øvre luftveier. Delvis fjerning av mandlene har derfor ingen innvirkning på immunforsvaret i kroppen. 

Delvis fjerning av mandlene blir utført for å gi bedre plass i svelget hos pasienter som sliter med å puste gjennom munnen, har vansker med å puste normalt, snorker om natten, har svelgevansker eller spisevansker som følge av store mandler.

I mange tilfeller er det også nødvendig å fjerne adenoiden (polypper eller «falske mandler»). Dette gjelder spesielt dersom barnet er plaget med tett nese.

Delvis fjerning av mandlene utføres i narkose. Etter operasjonen er det en risiko for etterblødning. Slike blødninger kan være alvorlige, men risikoen for blødning etter delvis fjerning av mandlene er langt lavere enn ved fullstendig fjerning.



Henvisning og vurdering

I forkant av inngrepet må det avklares om barnet har andre sykdommer eller bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen. 

Dersom barnet bruker blodfortynnende medisiner, må det avklares med fastlegen om det kan slutte med disse før operasjonen. 

 

Alle henvisninger bør inneholde:
  • Aktuell sykehistorie
  • Relevante tidligere og nåværende sykdommer
  • Kliniske funn
  • Resultater av relevante tilleggsundersøkelser
  • Oppdatert medikamentoversikt

(Ved bruk av malen «den gode henvisning» som er integrert i de fleste elektroniske pasientjournalsystemene er overnevnte punkter dekket)           

Husk           

  • Ved henvisning av barn eller av pasienter uten samtykkekompetanse - kontaktinformasjon til foresatte
  • Eventuelt tolkebehov

For mer informasjon og veiledning om henvisninger til spesialisthelsetjenesten:  Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten, Helsedirektoratet.            

Før

Barnet må dusje og vaske håret enten på operasjonsdagen eller kvelden før. 

Barnet vil få en venekanyle (PVK/veneflon) på håndryggen for å sette narkosemiddel. Barnet kan få på bedøvelseskrem (Emla) før venekanylen settes, slik at stikket gjør mindre vondt. Dere kan kjøpe Emla på apoteket, og kremen må legges på begge håndrygger cirka 1 time før oppmøte på sykehuset.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må barnet faste. Hvis barnet ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal ikke barnet spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Spedbarn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal barnet unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Barnet kan drikke klare væsker frem til 1 time før operasjon/undersøkelser: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Barnet kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Morsmelkerstatning: Stoppes 4 timer før
  • Morsmelk: Stoppes 3 timer før
  • Drops og tyggegummi, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
  • Klare væsker: Stoppes 1 time før

Hvis barnet likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. 

Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får dere i så fall beskjed om.

Hvis barnet bruker faste medisiner, skal disse ikke tas om morgenen operasjonsdagen. Ta medisinene med til sykehuset sammen med en oppdatert liste over medisinene barnet bruker. Dere får beskjed om hvilke av de faste medisinene barnet kan ta før operasjonen. Inhalasjonsmedisin kan brukes som vanlig og tas med til sykehuset.

Vær forberedt på at det kan bli noe venting før det er klart til operasjon.

 

Under

En ledsager får være med inn på operasjonsstuen mens barnet legges i narkose. Når barnet har sovnet, følges ledsageren ut av operasjonsstuen.

For å redusere smerter etter operasjonen, gir vi smertestillende medisiner under inngrepet.

En munnsperre eller gag (et instrument som trykker ned tungen) brukes får å holde munnen åpen. Deler av mandlene fjernes ved bruk av diatermi (elektrisk saks).

Operasjonstid: 15-45 minutter

Etter

Etter operasjonen observeres barnet på oppvåkningsavdelingen. En foresatt kan være hos barnet så fort det er praktisk mulig. Kirurgen vil informere om operasjonen og eventuelle forholdsregler. Dere kan vanligvis reise hjem 1-2 timer etter operasjonen. Barn må ikke være alene de første 3 dagene etter operasjonen.

Fravær fra barnehage eller skole i 3-4 dager

Foreldre til barn som har blitt operert, har rett til pleiepenger fra første arbeidsdag. Lege fyller ut søknadsskjema før hjemreise. Ved behov for pleiepenger, kan dere søke om dette til NAV. Fraværserklæring til skolen blir utlevert før hjemreise.

Resepter

Barnet får resept på smertestillende medisiner (eResept). 

Ved blødning etter operasjonen

Det er ikke uvanlig at barnet får noe blodtilblandet slim den første tiden etter operasjonen. Da anbefaler vi å prøve kaldt omslag på hals/nakke og å suge på en isbit, spise is eller drikke kaldt vann. Dersom barnet blør (mer enn blod i spytt), ta direkte kontakt med avdelingen eller ambulanse på 113. Blødning etter fjerning av deler av mandler er sjeldent, men kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil, og ha lav terskel for å ringe 113.

Barn bør observeres nøye de første dagene etter operasjonen. Det anbefales å sove hos barnet eller se til barnet flere ganger om natten. Blødning etter operasjonen kan sees ved blod fra nesen eller munnen, blodig hoste eller mørk avføring. Dersom barnet svelger hyppig kan det også være tegn på en eventuell blødning. 

Redusere risikoen for blødning etter operasjonen

Trening og aktivitet

Unngå fysisk anstrengelse (sport eller gym) og tunge løft i 7 dager. Når blodtrykket stiger, utvider blodkarene seg og dermed øker blødningsfaren.

Dusj og bad

Bruk lunkent vann i dusjen og badet de første 3 dagene. 

Mat og drikke

Unngå varm mat og drikke og mat med skarpe kanter (som knekkebrød, brødskorper, nøtter og lignende) de første 3 dagene.

Generell risiko og komplikasjoner

De fleste har en del smerter i halsen etter operasjonen. Gi smertestillende medisin etter legens anbefaling. 

Det er ikke uvanlig at øresmerter oppstår ca. 2 dager etter operasjonen. Øresmertene skyldes hevelse rundt nervene, som går fra halsen opp til øret. Ubehaget kan reduseres ved at barnet ligger med hodet eller overkroppen hevet.

Det er viktig at barnet drikker rikelig og ofte. Det kan hindre dannelse av harde skorper på sårflatene, som kan gi økte smerter.

Andre følger etter operasjonen kan være 

  • endret smaksans
  • hevelse i drøvelen, som kan medføre brekningsrefleks og svelgevansker
  • lett dårlig ånde (dersom barnet blir plaget med sterk dårlig ånde, kan dette være tegn på infeksjon)
  • tannskader
  • hud- og bløtvevsskader

Siden ikke hele mandelen blir fjernet, kan det senere oppstå halsbetennelser som trenger behandling. Den resterende mandelen kan også bli fjernet i etterkant. I sjeldne tilfeller kan mandelvevet vokse ut igjen og kreve ny behandling.

Ta kontakt ved blødning, nedsatt allmenntilstand, feber, økte smerter eller problemer med væskeinntak. 

Vær oppmerksom

Det er ikke uvanlig med noe blodtilblandet slim, men dersom barnet blør, må dere ta direkte kontakt med avdelingen eller ambulanse på tlf. 113. Blødning etter fjerning av deler av mandlene er sjelden, men kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil, og har lav terskel for å ringe 113.


Kontakt

Øre-nese-hals poliklinikk

Kontakt Øre-nese-hals poliklinikk

Oppmøtested

Sengebygg 1, 1. etasje (S101). 

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)