Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tonsillektomi

Fjerning av mandler hos barn

Mandlene befinner seg på hver side i svelget. Tidlig i barndommen bidrar mandlene til å danne immunstoffer og utvikle immunforsvaret i kroppen. Disse immunstoffene varer hele livet. Lignende lymfatisk vev finnes også andre steder i svelget og i øvre luftveier. Fjerning av mandlene har derfor ingen innvirkning på immunforsvaret i kroppen.

Fjerning av mandlene blir utført dersom barnet har

  • gjentatte akutte betennelser i mandlene
  • kronisk betennelse i mandlene 
  • forstørrede mandler som gir svelge- og pustevansker
  • abscess/byll i mandlene

I mange tilfeller er det også nødvendig å fjerne adenoiden (polypper/falske mandler). Dette gjelder spesielt dersom barnet er plaget med tett nese.

Fjerning av mandlene utføres i narkose. Etter operasjonen er det en risiko for etterblødning. Slike blødninger kan være alvorlige. Barnet bør derfor være grundig utredet før det får time til operasjon.

Henvisning og vurdering

I forkant av inngrepet må det avklares om barnet har andre sykdommer eller bruker bruker medisiner som kan ha betydning for operasjonen eller narkosen.

Dersom barnet bruker blodfortynnende medisiner må det avklares med fastlegen om barnet kan slutte med disse før operasjonen.

Før

Barnet blir innkalt til en forundersøkelse før operasjonen. Her møter dere en lege som undersøker barnet i øre-nese-hals-området, og som gir informasjon om operasjonen og om forholdsregler før og etter operasjonen.

Barnet må dusje og vaske håret enten på operasjonsdagen eller kvelden før.

Barnet vil få en venekanyle (PVK/veneflon) på håndryggen for å sette narkosemiddel. Barnet kan få bedøvelseskrem (Emla) før venekanylen settes, slik at stikket gjør mindre vondt. Kremen må da legges på begge håndrygger ca. én time før oppmøte.

Barnet møter fastende til avtalt tid. På sykehuset blir dere tatt imot, og barnet får utdelt sykehusklær og seng. Vær forberedt på at det kan bli noe venting før det er klart til operasjon.

Under

En ledsager får være med barnet inn på operasjonsstuen mens barnet legges i narkose. Når barnet har sovnet, følges ledsageren ut av operasjonsstua.

For å redusere smerter etter operasjonen, gir vi smertestillende medisiner under inngrepet. 

En munnsperre eller gag (et instrument som trykker ned tungen) brukes for å holde munnen åpen. Mandlene fjernes skånsomt fra tonsillesengene. Vi bruker en såkalt kald teknikk, uten varme instrumenter. Alle studier har vist at det er minst risiko for etterblødning ved bruk av kald teknikk.

Etter

Etter operasjonen observeres barnet på oppvåkningsavdelingen. En ledsager kan være hos barnet så fort det er praktisk mulig. Kirurgen vil informere om operasjonen og om forholdsregler etter operasjonen. Dere kan vanligvis reise hjem etter 3 timer. Barn må ikke være alene de første 14 dagene etter operasjonen.

Fravær fra barnehage/skole i 14 dager

Dere får fraværserklæring til skolen før dere reiser hjem fra sykehuset. Foreldre til barn som er operert har rett til pleiepenger fra og med innleggelsesdagen (legen fyller ut skjema for pleiepenger før hjemreise).

Ved behov for pleiepenger, kan dere søke om dette fra NAV

Smerter

De fleste har en del smerter i halsen etter operasjonen. Barnet kan få smertestillende medisin etter legens anbefaling.

Det er ikke uvanlig at barnet får øresmerter cirka 2 dager etter operasjonen. Øresmertene skyldes hevelse rundt nervene som går fra halsen opp til øret. Ubehaget kan reduseres ved at barnet ligger med overkroppen hevet.

Det er viktig at barnet drikker ofte i 7 dager etter operasjonen. Det kan hindre dannelse av harde skorper på sårflatene, som kan gi økte smerter.

Resepter

Barnet får resept på smertestillende medisiner (eResept).

Ved blødning etter operasjonen

Det er ikke uvanlig at barnet får noe blodtilblandet slim den første tiden etter operasjonen. Prøve kaldt omslag på halsen/nakken og å suge på en isbit, spise is eller drikke kaldt vann. Dersom barnet blør (mer enn blod i spytt), ta direkte kontakt med ambulanse på telefon 113.  Dette gjelder både når barnet er hjemme og hvis dere overnatter på pasienthotellet.

Blødning etter fjerning av mandler kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil, og ha lav terskel for å ringe 113.

Barn bør observeres de første dagene etter operasjonen. Det anbefales å sove hos barnet eller se til barnet et par ganger om natten. En mulig blødning etter operasjonen vil kunne ses ved blod fra nesen eller munnen eller blodig hoste. At barnet svelger ofte kan også være tegn på en eventuell blødning.

Forholdsregler for å redusere risiko for blødning etter operasjonen

Barnet kan ikke reise med fly de første 24 timene etter operasjonen.

Trening/aktivitet

Unngå fysisk anstrengelse (sport/kroppsøving/ukontrollert lek) og tunge løft i 14 dager etter operasjonen. Når blodtrykket stiger utvider blodkarene seg, noe som øker blødningsfaren.

Dusj/bad

Unngå varmt vann (over 37 grader) i dusj/bad i 7 dager etter operasjonen.

Mat og drikke

Unngå varm mat og drikke, og mat med skarpe kanter (knekkebrød, brødskorper, nøtter etc.) i 7 dager etter operasjonen.

Generell risiko/komplikasjoner

  • endret smaksans
  • hevelse i drøvelen som kan medføre brekningsrefleks og svelgevansker
  • lett dårlig ånde (dersom barnet blir plaget med sterk dårlig ånde, kan dette være tegn på infeksjon)
  • tannskader
  • hud- og bløtvevsskader

Ta kontakt ved blødning, dersom barnet har feber som varer mer enn 2 dager og er 38,5 eller høyere (dette kan være tegn på infeksjon) eller har problemer med å få i seg drikke.  

Vær oppmerksom

Det er ikke uvanlig med noe blodtilblandet slim, men dersom barnet blør (mer enn blod i spytt), ta direkte kontakt med ambulanse på tlf. 113. Blødning etter fjerning av mandler kan være alvorlig. Ta kontakt ved den minste tvil og ha lav terskel for å ringe 113.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Øre-nese-hals
Ventetid: Ikke oppdatert

Ventetid: Ikke oppdatert

Kontakt Øre-nese-hals

Oppmøtested

Sengebygg 1, 1. etasje (S101). 

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Ventetid

Ikke oppdatert ventetid for utredning

Ikke oppdatert ventetid for dagbehandling

Ikke oppdatert ventetid for innleggelse