Hudkreft – basalcelle- og plateepitelkreft
Hudkreft er en samlebetegnelse og omfatter flere undergrupper. Denne informasjonen omtaler de vanligste formene for hudkreft; Basalcellekreft og plateepitelkreft. Føflekkreft er også en type hudkreft, men omtales separat.
Henvisning og vurdering
Små kreftforandringer kan som regel fjernes kirurgisk hos primærlege. Der det ikke er mulig, henvises pasienter med hudkreft til spesialist. Hvis det er mulig skal henvisende lege ta en vevsprøve før henvisning.
Basalcellekreft er den vanligste krefttypen og sprer seg svært sjeldent. Spinocellulært carcinom (SCC), også kalt plateepitelkreft, er en annen relativ vanlig form for hudkreft hos eldre mennesker. SCC kan i noen tilfeller spre seg, vi undersøker og vurderer dine lymfeknuter ved operasjon. Ved funn av forstørrende lymfeknuter blir du henvist røntgen for videre utredning.
Valg av behandling avhenger av hvilken undergruppe hudkreft det dreier seg om, men også av hvor på kroppen svulsten sitter, samt av en generell vurdering.
Før
Fastlege eller hudlege undersøker deg og tar prøve for å verifisere diagnosen. Dersom det viser seg å være hudkreft skal du behandles. På Ahus er det plastikkirurg som opererer denne type hudkreft.
Du trenger ikke faste.
Blodfortynnende medikamenter
Dersom du står på blodfortynnende medikamenter er det viktig at vi vurderer behovet for å justere eller endre bruken av disse medikamentene i god tid før inngrepet. Dersom du ikke har fått beskjed om dette ved innkalling til operasjon ber vi deg ta kontakt med oss.
Under
Dersom du har fått påvist hudkreft i hode- halsregionen blir du henvist for fjerning av kreftsvulsten. Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse, som regel er det mulig med direkte lukking, men i enkelte tilfeller der såret ikke kan lukkes kan det være aktuelt med dekningsprosedyre med hudtransplantat eller hudlapp.
Operasjonen foregår i lokalbedøvelse, kreftsvulsten blir fjernet og kirurgen lukker såret med sting. Behandlingen foregår i all hovedsak poliklinisk og tar vanligvis kort tid (60 min - 90 min).
Kliniske studier
4 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Sammenligning av dostarlimab med placebo etter kjemostråling hos pasienter med lokalavansert hode- og halskreft som ikke er operert
- Pembrolizumab eller placebo etter kirurgi og stråling ved plateepitelkarsinom i hud
- IMPRESS Norway
- Overføring av tarmflora til kreftpasienter som ikke har effekt av immunterapi
Etter
Smerte
Under inngrepet setter vi lokalbedøvelse. Denne går ut i løpet av to timer. Dersom du får smerter etterpå kan det være nok å ta Paracet, følg angitt døgndose på pakningen.
Bandasje
Etter operasjonen får du et sår. Såret er lukket med sting som enten løser seg opp selv eller som du må fjerne hos fastlegen, du får beskjed om hvilken type sting du har. Over stingene legger vi en tape – Micropore – som kan sitte på til stingene skal fjernes. Tapen skal sitte på når du dusjer og skal lufttørke etterpå.
Du har også en bandasje utenpå etter operasjonen. Denne må du holde tørr og ren for å motvirke infeksjon. Bandasjen skal bare skiftes når den er fuktig, skitten eller gjennomtrukket av blod. Vask alltid hendene godt med såpe og vann før du skifter bandasje.
Hygiene
3-4 dager etter operasjonen kan du få vann på såret. Fjern den ytre bandasjen før dusjing og la Micropore-tapen sitte på. Unngå såpe på selve såret, la hud og tape lufttørke godt før du eventuelt legger på en ny bandasje eller kler på deg.
Såret
Følg med på såret i perioden etter operasjonen. Det er helt normalt at såret er litt rødt mens det gror. Hvis du derimot opplever at såret blir mer rødt, varmt og du får smerter og hevelse ved såret kan det være tegn på infeksjon. Om du mistenker at det har blitt en infeksjon må du kontakt med lege.
Arr
For penest resultat bør du unngå sol og solarium. Bruk solkrem med høy faktor (SPF 50). Vi anbefaler også at du bruker Micropore-tape over såret i 6 måneder etter operasjonen, uavhengig om du er i solen eller ikke.
Du bør også beskytte deg mot overdreven soling i fremtiden. Bruk gjerne solhatt, parasoll og solbeskyttelseskremer. Det er også med på å redusere faren for nye krefttilfeller.
Sting
Sting kan fjernes hos fastlege etter 7-14 dager. Dersom såret er dekket med hudtransplantat fjernes bandasjen på vår poliklinikk etter cirka fem dager. Det vil sannsynligvis være behov for oppfølgende sårskift inntil huden har grodd helt.
De aller fleste er helbredet etter behandling. Det anbefales likevel kontroller hos fastlege eller hudlege de første par årene etter behandling.
Vær oppmerksom
Smerter i dagene etter operasjonen kan være tegn på infeksjon. Slik infeksjon skyldes som regel hudbakterier og er vanligvis enkle å behandle. Ved tegn på infeksjon bør du ta kontakt med poliklinikken eller legevakt.
Tegn på infeksjon er:
- Bankende verk i såret
- Rød og hoven hud rundt kanten av såret eller rundt stingene
- Gul verk som flyter ut av såråpningen eller rundt stingene
Kontakt
Hovedbygg
Plastikkirurgisk poliklinikk
Hovedbygg
Sykehusveien 25
1478 Lørenskog