Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Intervensjonsbronkoskopi, Nordbyhagen

Intervensjonsbronkoskopi er en fellesbetegnelse for flere teknikker vi kan gjøre via bronkoskop (et tynt rør med et videokamera i enden) i luftrøret og luftveiene (bronkiene) for å åpne opp trange eller ustabile luftveier. Innsnevringer i luftveiene kan oppstå som følge av arrdannelse etter intubasjon, operasjoner, betennelse eller svulster, både godartete og ondartede.

Om undersøkelsen

Behandlingen gjøres for å bedre luftstrømmen gjennom den innsnevrede bronkien, og bedre drenasjen av sekret fra den delen av lungen bronkien forsyner. På den måten kan symptomerne dine lindres. Du kan få bedre pust og arbeidskapasiteten, og mindre hoste og lungeinfeksjoner.

Vi bruker laserbehandling eller brenning av vev (elektrokauterisering) for å skjære kiler inn i arrvev eller brenne bort tumorvev eller granulasjonsvev. Ofte gjør vi også en utblokking, ofte med ballong (bronkial dilatasjon).

I mange tilfeller, der det er trangt i luftveiene på grunn av kompresjon utenfra, eller hvor ny arrdannelse eller betennelse forårsaker nye innsnevringer, er det effektivt å legge inn en stent (et rør av silikon eller av metallgitter).

Før

Dersom du bruker andre blodfortynnende medisiner enn Albyl‐E, må du snakke med legen om det. Hvis mulig bør du stoppe eller redusere den blodfortynnende medisinen før operasjonen for å redusere faren for blødning.

Det er vanlig å stoppe blodfortynning med Marevan eller Plavix 5 dager før et planlagt inngrep. Her finnes det imidlertid unntak, for eksempel om du har en kunstig hjerteklaff. Derfor er det viktig at du avtaler bruk av blodfortynnende medisin med legen.

Du blir vanligvis innlagt dagen før prosedyren for å få utført visse forundersøkelser, som røntgen, blodprøver og måling av lungekapasiteten, og for å få informasjon av legen som skal utføre inngrepet.

 

Selve prosedyren gjøres i narkose.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjonen/undersøkelsen, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjonen/undersøkelsen kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.

Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.

Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
  • Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.

Medisiner

Faste medisiner skal likevel tas på morgenen, med et halvt glass vann.

Under

Intervensjonsbronkoskopi gjøres på en operasjonsstue, i full narkose.

Hvor lenge varer behandlingen?

Behandlingen varer fra noen minutter til et par timer, avhengig av hva slags prosedyre som er nødvendig og hvor omfattende behandlingen må være. Du kan hvile ut i sengen etter prosedyren, men vanligvis kan du stå opp og spise og drikke kort tid etter at du er tilbake på lungeavdelingen. Det er rutine å ta et røntgenbilde etter behandlingen.

Etter

Etter prosedyren blir du overvåket på oppvåkningsavdelingen et par timer før du igjen blir kjørt ned til lungeavdelingen. Senere på dagen får du en samtale med legen som har utført prosedyren.

Dersom du er i god form etter prosedyren, kan du regne med å få reise hjem neste dag, i noen tilfeller også allerede samme dag.

Utskrivende lege vil informere om videre behandlingsopplegg og om eventuelle etterundersøkelser.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Lungemedisinsk avdeling

Kontakt Lungemedisinsk avdeling

Oppmøtested

Vi utfører behandlinger flere steder. Se innkallingsbrevet ditt for oppmøtested.

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Praktisk informasjon

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​