Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kateterbehandling ved atrieflimmer

Atrieflimmer (også kalt forkammerflimmer eller hjerteflimmer) er en hjerterytmeforstyrrelse der elektriske signaler fra hjertets venstre forkammer gir uregelmessig og ofte rask puls.

Ved et anfall med atrieflimmer vil pulsen plutselig bli uregelmessig. Vanligvis vil hjertet slå raskt i tillegg. Anfallet kan gå over av seg selv, eller du kan trenge behandling.

Les mer på helsenorge.no

Atrieflimmer kan være vanskelig å behandle. Medisiner har ofte utilstrekkelig effekt eller kan gi uheldige bivirkninger. Ablasjon kan være et godt alternativ for en del pasienter, men metoden kan dessverre ikke hjelpe alle. Hensikten er først og fremst å lindre symptomene knyttet til atrieflimmer. Det er uavklart om behandlingen har betydning for prognosen med hensyn til leveutsikter, risiko for blodpropp og hjerneslag, eller risiko for å utvikle hjertesvikt.

Kateter-ablasjon er en behandlingsmetode for å fjerne de områdene i hjertets venstre forkammer som er årsak til atrieflimmer. Behandlingen foregår på et elektrofysiologisk laboratorium.

Det finnes i idag tre forskjellige metoder for å lage målrettet vevsskade ved kateterablasjon:

  • Radiofrekvensablasjon (varmebehandling)
  • Cryoablasjon (frysebehandling)
  • Elektroporasjon («Pulse Field ablation», PFA, det vil si vevsskade med pulset strøm, men ikke temperaturavhengig).

Avdelingen og operatør velger hvilken metode som passer best til deg.

 

Før innleggelse

Alle som skal behandles med ablasjon av atrieflimmer må bruke antikoagulasjon (blodfortynnende medisin) minst 3 uker før og 3-6 måneder etter behandlingen.

De fleste får nå non-vitamin K-avhengig Antikoagulasjon (NOAK: Pradaxa (Dabigatran), Xarelto (Rivaroksaban), Eliquis (Apixaban) eller Lixiana (Edoksaban). Enkelte får i stedet vitamin K-avhengig antikoagulasjon (Marevan (Warfarin)). Albyl E (Acetylsalicylsyre) er ikke tilstrekkelig som blodfortynnende ved atrieflimmer.

Med blodfortynnende behandling er det svært viktig at du ikke glemmer en dose. Du kan ta NOAK som normalt dagen før innleggelsen, men må vente med morgendosen innleggelsesdagen.Hos pasienter som bruker Marevan, måler vi graden av blodfortynning med INR i en blodprøve. De siste fire ukene før innleggelse bør INR kontrolleres minst en gang i uken. INR-verdien bør ligge mellom 2,0 og 3,0. Ta med INR-kortet til sykehuset. 

For å unngå at prosedyren må strykes fra operasjonsprogrammet i siste øyeblikk på grunn av utilstrekkelig blodfortynning, ber vi hver enkelt pasient kontakte arytmisykepleier minst fire uker før planlagt prosedyredato.

Innleggelsesdagen

Pasienter som skal til ablasjon av atrieflimmer, undersøkes ofte med ultralyd av hjertet utvendig gjennom brystveggen, og innvendig via slange i spiserøret (TEE/transøsofagus ekkokardiografi) og/eller CT. 

Du må være fastende før TEE, det vil si ikke innta mat eller drikke fra klokken 24 natten før undersøkelsen. Dette gjelder også medisiner, røyk, tobakk, snus, tyggegummi og lignende.

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

Du vil også gjennomgå:

  • Blodprøver (se innkallelsesbrevet)
  • Samtale med lege og sykepleier
  • Innleggelse av venekanyle i en blodåre i armen
  • Klinisk undersøkelse med blodtrykk og puls
  • EKG

En del kroppsbehåring må fjernes fra lysken, brystkassen og rygg. Dette vil du få veiledning og eventuelt hjelp til av en sykepleier.

Behandlingsdagen

  • Du skal være fastende (ikke spise eller drikke)
  • Du skal være nydusjet, ingen sminke, neglelakk eller hudkrem

Et elektrofysiologisk laboratorium ligner på en operasjonsstue. Inngrepet foregår med lokalbedøvelse i lysken samt avslappende og smertestillende medisiner intravenøst. 

Du vil være våken under de fleste prosedyrene, men med PFA-behandlingen får du sove akkurat den tiden det tar å utføre ablasjonene. Behandlingssystemet krever at du ligger helt stille for at det skal bli en vellykket behandling. Du kan kjenne noe ubehag og smerter under ablasjonsbehandlingen, men vi gir ekstra smertestillende medikamenter ved behov slik at det skal være greit tolererbart. Hele behandlingen tar vanligvis 1-3 timer, men noen ganger litt lengre.

Siden prosedyren tar lang tid og du ikke får bevege seg på benken, vil noen kvinner få urinkateter på kvinner på forhånd. Menn kan benytte seg av urinflaske under prosedyren, eller urinkateter for dem som på forhånd har vannlatningsproblemer.

 

Etter

Etter behandlingen blir overvåket på sengeposten. Du skal holde sengen i noen timer for å hindre blødning eller hematom (blodansamling) i lysken. Vi har forskjellige måter å hindre blødning fra innstikkstedet i lysken, som for eksempel kompresjon eller et sting i huden.

Utskrivelsesdagen

Du kan dusje dagen etter prosedyren. Sting og kompresjonsbandasjer fjernes av sykepleier før utskrivelse. Videre får du en samtale med lege og en plan om veien videre. Etter utskrivelsen vil de fleste ha behov for 1-2 ukers sykemelding eller redusert fysisk aktivitet.

Videre forløp 

Målet for behandlingen er at du skal utskrives med normal sinusrytme, og beholde denne. Men enkelte kan få tilbakefall av atrieflimmer de første dagene eller ukene. Dette behøver ikke bety at prosedyren er mislykket.

Det skjer en gradvis tilheling og "arr-modning", så først etter cirka 8 uker kan man med rimelig sikkerhet vurdere om behandlingen har vært vellykket eller ikke. Eventuelle rytmeforstyrrelser i den første tiden skal behandles på vanlig måte, med medikamenter eller elektrokonvertering ved behov. Dersom det kommer anfall som ikke går over av seg selv, bør elektrokonvertering helst utføres innen 5 dager. Noen ganger kan det bli nødvendig med ny prosedyre.

Vi kan vurdere dette først etter minst to måneder. Det er da viktig at vi får tilsendt et nytt anfalls-EKG.

Selve ablasjonen kan medføre lett ubehag i brystet som vanligvis avtar og forsvinner innen 1-2 uker.

Dersom det skulle oppstå symptomer som tyder på avvikende forløp, bør du i første omgang kontakte fastlegen eller hjemstedsykehus, men vi er også tilgjengelig per telefon.

Du bør kontakte fastlegen din eller ditt lokale sykehus hvis du får:

  • feber
  • hoste
  • tung pust
  • langvarige brystsmerter
  • smerter ved svelging
  • smerter i beina
  • lammelser
  • andre nevrologiske forstyrrelser

Rikshospitalet har dessverre ikke kapasitet til å følge opp alle pasientene og anbefaler kontroll hos henvisende hjertespesialist (på hjemstedsykehus eller privatpraktiserende) etter 3 mnd. Vi vil gjerne få tilsendt rapport fra kontrollen.

Medikamentell behandling etter ablasjon

Blodfortynnende behandling (Eliquis, Xarelto, Pradaxa, Lixiana eller Marevan) fortsettes hos alle pasienter i 3-6 måneder etter prosedyren. Deretter blir det en individuell vurdering basert på alder og andre sykdomstilstander/risikofaktorer hvorvidt man kan slutte med blodfortynnende eller anbefaler å fortsette, selv ved en tilsynelatende vellykket ablasjon.

Noen pasienter som har vært til radiofrekvensablasjon av atrieflimmer, anbefales forebyggende medisiner mot betennelse i spiserøret (f.eks Nexium, Losec, Somac) i fire uker etter prosedyren (se nedenfor om mulige komplikasjoner.) .

Vi pleier også å fortsette den rytmeregulerende medisinering i uendret dose den første tiden etter inngrepet, fordi hjertet kan være litt «irritabelt» den første tiden mens ablasjonslesjonene tilheler. Dersom rytmen holder seg normal, kan pasienten trappe ned behandlingen etter 6-8 uker (etter avtale med lege). Resultat av 3-mnd-kontrollen vil være veiledende for videre medikamentell behandling.

I noen tilfeller – særlig ved atrieflimmer som har vært vedvarende til stede i lang tid før ablasjonen – anbefaler vi intensivert medikamentell behandling den første tiden. For å beholde mest mulig sinusrytme, kan det være aktuelt med f. eks Cordarone en begrenset periode.

Vær oppmerksom

Enhver operasjon innebærer en viss risiko for komplikasjoner. I store internasjonale undersøkelser har vi sett komplikasjoner hos 2-5 % av pasientene som behandles med kateterbehandling for atrieflimmer. Dette kan medføre at sykehusopphold eller restitusjonstid forlenges. Det er sjelden pasientene får varig mén, men det kan forekomme.

Når vi fører lange ledninger til hjertets innside, innebærer det en liten risiko for "hull" i hjerteveggen. Dette kan gi blødning ut i "hjerteposen" (pericard) som omslutter hjertet. Dersom blødningen blir av en viss størrelse, kan den hemme hjertets pumpeevne. I så fall må blodet tappes, vanligvis ultralyd-veiledet gjennom brystveggen (i lokalbedøvelse). I sjeldne tilfeller kan det bli nødvendig med åpen hjerteoperasjon i full narkose for å stoppe blødningen.

Radiofrekvensablasjon for atrieflimmer etterlater et "brannsår" i venstre forkammer. De første ukene kan det derfor dannes blodpropp i venstre forkammer. En slik blodpropp kan i verste fall løsne og følge blodstrømmen rundt i kroppen. Hvis den går til hjernen, kan den forårsake et "hjerneslag" eller "drypp", med lammelser eller andre nevrologiske symptomer. Disse er ofte forbigående, men varig skade kan forekomme. For å redusere risikoen for slike blodpropper, skal alle pasienter være behandlet med blodfortynnende medisiner (Marevan eller tilsvarende) både før og etter inngrepet (se punkt 1. Før innleggelse). Vi gir i tillegg ekstra blodfortynnende behandling i form av heparin intravenøst under prosedyren.

Behandlingen innebærer også en liten risiko for andre komplikasjoner som blødning i lysken, lungebetennelse, forsnevring av lungevenemunningene, skade på nerven til mellomgulvet eller veggen til spiserøret. Men 95 - 98 % av pasientene kan gjennomføre behandlingen uten å oppleve noen av disse komplikasjonene.

Kontakt

Gardermoen Hjertemedisinsk avdeling

Kontakt Hjertemedisinsk avdeling
En stor bygning med parkeringsplass

Ahus Gardermoen

Ragnar Strøms Veg 10

2067 Jessheim

Transport

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Taxi
Du kan ta taxi fra Oslo lufthavn som tar cirka 5 minutter.

Fly
Fra Oslo lufthavn du kan ta buss eller taxi.

Du kan ta tog til Oslo lufthavn eller Jessheim togstasjon. Videre må du ta buss nr 420 (ca 13 minutter fra OSL) eller 450 (ca 9 minutter fra OSL) fra begge stasjoner.

Busstoppen ved Ahus Gardermoen heter Lokevegen.

Bil
Kjørende på E6 fra sør eller nord, ta av kryss 51 til Jessheim Nord.

Parkering
Parkering for pasienter, pårørende og besøkende er den første parkeringen du kommer til når du kjører inn til Ahus Gardermoen. Ditt bilskilt blir registrert ved innkjøring og du betaler på automat ved avreise.

Mer informasjon om parkering finner du på onepark.no.

Praktisk informasjon

Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.

På disse avdelingene tillates ikke blomster

  • S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
  • S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde​
  • S204 - Kar/Thorax sengeområde
  • S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
  • S403 - Kardiologisk sengeområde
  • Ortopedisk sengeområde
  • Geriatrisk sengeområde
  • Hjerteovervåkningen
  • Akuttområde Akutt 24
  • Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
  • Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
  • Barne- og ungdomsklinikken
  • Intensiv og intermediær seksjon

Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

 

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Hos oss kan kan du treffe en Sykehusklovn!

Verdens beste reseptfrie medisin er et besøk av en sykehusklovn!
Sykehusklovnene er en gruppe profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg i arbeid med barn på sykehus. Gjennom improvisasjon, lydhørhet og sin helt spesielle klovnekommunikasjon besøker de pasienter, pårørende og helsepersonell. Sammen skaper klovn og barn unike øyeblikk hvor sykehusets rutiner må vike plass for noe annet.

Sykehusklovnene kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter. Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Og et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg.

Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

Les mer om Sykehusklovnene (sykehusklovnene.no)

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​