Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kutan abscess, furunkel og karbunkel, Nordbyhagen

Kutan abscess, furunkel og karbunkel er alle lokaliserte infeksjoner i huden. Furunkel er rundt en hårrot. Karbunkel er større enn furunkel.  Begge kan kalles abscesser. Abscesser er avgrensede betennelser som danner et pussfylt hulrom.

Årsaker

Årsaken til abscessutvikling er oftest en bakteriell infeksjon, men kan også komme fra enkelte sopparter og amøber. Det starter som en infeksjon i et område som etter hvert lukker seg i et hulrom, med generell infeksjon i vevet rundt. Pusset i hulrommet består av vevsrester, hvite blodlegemer og levende og døde bakterier.

Siden selve hulrommet ikke har blodforsyning, gjør slike hulrom det vanskelig å komme til, både med kroppens forsvar og med medikamenter. Det dannes også en slags kapsel/ tykk vegg rundt hulrommet. Slike betennelser i huden kan oppstå over hele kroppen, men er gjerne mer vanlig i områder med sterk behåring, mye svette og mange talgkjertler.

Henvisning og vurdering

Ved mistanke om abscess er det viktig å oppsøke fastlegen sin. Ofte vil tilstanden være en mildere grad som kan behandles ferdig hos fastlegen. Primærlege vil vurdere allmenntilstand, måle temperatur, ta blodprøver og gjøre klinisk undersøkelse av det aktuelle området. Ut ifra dette vil legen avgjøre om tilstanden trenger behandling i sykehus eller kan tas hånd om lokalt.

Man bør opplyse om: 

  • lokalisering
  • symptomers art
  • varighet
  • start av antibiotika, eventuelt når?
  • tidligere lignende episoder
  • pasientens tilstand (feber, smerter, allmenntilstand)

Det er viktig å avgjøre om infeksjonene gir allmenne påvirkninger eller om de kun gir lokale symptomer. Gir de allmenne symptomer, må man gå gjennom sepsis-kriterier for å avgjøre hastegrad.

Skal pasienten henvises til spesialisthelsetjenesten, er det ofte ulike spesialistgrupper som håndterer abscesser på ulike kroppsdeler. Dette vil variere lokalt og bør med fordel kjennes til av primærlege for å ikke skape forsinkelser i behandlingen videre. Det kan også være nyttig å vite om pasient henvises for intravenøs antibiotika grunnet dårlig allmenntilstand, og/eller om det er forespørsel om drenasje av abscess.

Utredning

Undersøkelsen

Du vil få spørsmål om hvordan tilstanden har utviklet seg. Legen vil undersøke deg og eventuelt ta blodprøver, ultralyd eller CT for å vurdere om det er nødvendig med operasjon.

Ved operasjon

Operasjon for abscess foregår ofte i lokalbedøvelse. Dersom operasjonen er mer omfattende, eller på veldig smertefulle områder, kan narkose være nødvendig. Før operasjon med narkose må du faste.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse eller utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon eller undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjonen/undersøkelsen, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjonen/undersøkelsen kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før.

Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk.

Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
  • Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.

Medisiner

Ta med alle dine faste medisiner på operasjonsdagen. Du får beskjed av legen om hvilke du kan ta, og hvilke du ikke bør ta. Bruker du Marevan eller annen blodfortynnende medisin må du kontakte fastlegen to uker før operasjonen for å avtale eventuell nedtrapping. Dersom du blir innlagt på sykehuset, vil du motta det du eventuelt bruker av faste medisiner fra avdelingen. Det kan være lurt å ha en liste over de medisinene (navn, dose, tidspunkt osv.) du bruker, enten på en lapp i lommeboken eller på mobiltelefonen.

Hygiene

For å redusere infeksjonsfaren er det viktig at du dusjer samme morgen som du møter til planlagt kirurgi. Unngå å bruke bodylotion og ikke ha på deg neglelakk. Du bør heller ikke ha på deg smykker/piercing eller klokke.

Hvis du er forkjølet eller er blitt syk av andre grunner når avtalen nærmer seg må du gi beskjed. Dette gjelder særlig dersom operasjonen skal foregå i narkose.

Behandling

Behandlingen består i å drenere hulrom for å få ut bakterier og puss.

Ofte bekjempes også infeksjonen med antibiotika. Dette får du via tabletter eller intravenøst. Ofte vil en infeksjon som gir allmenne symptomer kunne kreve antibiotika intravenøst en periode til infeksjonen har snudd.

Oppfølging

Ofte vil du være innlagt til hulrommet er drenert og vi ser at infeksjonsprøver snur og tilstanden er på tilbakegang.

Etter du har dratt hjem, kan det være behov for antibiotikakur i form av tabletter og videre oppfølging hos fastlege.

Det kan fremdeles være behov for å skylle hulrommet som var fylt av bakterier etter du kommet hjem, for å hindre tilbakefall.

Vær oppmerksom

Hvis åpningen til hulrommet lukker seg mens det fremdeles produserer litt puss derifra kan tilstanden blusse opp igjen. Det er viktig at åpninger til slike hulrom holdes åpne inntil de ikke lenger produserer puss og helst enda litt til.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Øre-nese-hals

Kontakt Øre-nese-hals

Oppmøtested

Sengebygg 1, 1. etasje (S101). 

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

Vi anbefaler deg om å ta med minst mulig verdisaker og personlige eiendeler. Du er selv ansvarlig for tingene dine, men sykehuset skal legge til rette for sikker oppbevaring av mindre verdisaker (lommebok, kontanter, smykker og nøkler), som er nødvendig for deg å ha med på sykehuset.

Noen avdelinger har låsbare skap hvor du kan oppbevare mindre verdisaker. Ved andre avdelinger kan du levere verdisaker ved innleggelse, disse vil oppbevares et trygt sted og utleveres ved utskrivning. Større ting og personlige eiendeler (mobil, bøker, klær) må du oppbevare på avdelingen eller levere til pårørende.

Dersom du savner en eiendel eller verdisak skal du ta kontakt med avdelingen du var innlagt på. Sykehuset tar som hovedregel kun ansvar for verdisaker som er innlevert.​

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Som helsepersonell er vi bundet av taushetsplikt. Det innebærer at vi ikke kan besvare alle spørsmål over telefonen selv til nærmeste pårørende. Du kan eventuelt ringe pasienten direkte.

Vis hensyn til andre pasienter og ansattes arbeid hvis du ønsker å ta bilder, filmer eller gjør lydopptak når du er ved et av våre behandlingsteder. Det er ikke lov å offentliggjøre bilder av medpasienter og ansatte uten at de beviselig har gitt tillatelse til det. 

Unngå å forstyrre ansatte i deres krevende og viktige arbeid. Respekter ansatte som ikke ønsker å bli tatt bilde av.

Det er ikke ulovlig å gjøre opptak til privat bruk av samtaler du selv deltar i. Ønsker du å ta opp timen din er det ønskelig at du gir behandleren beskjed om det.

Les mer på temasiden foto, film- og lydopptak på Ahus

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

​Ahus er en undervisningsinstitusjon der du kan møte studenter. Du kan reservere deg mot at studenter er til stede eller medvirker i behandlingen.

De ansatte som til enhver tid er på jobb ønsker å legge til rette for pasientene, men det vil ikke være mulig å reservere seg mot behandling fra lege, sykepleier eller annen helsearbeider bestemt av kjønn.

​​Som pasient har du rettigheter knyttet til personvern når det gjelder sykehusets lagring og bruk av helseopplysninger.

Les mer om personvern

Sykehusprestene tilkalles via de ansatte på avdelingen hvor pasienten er innlagt. For mange mennesker er religiøs tro og praksis en trygghetsfaktor og kilde til livskraft. På Akershus universitetssykehus respekteres alle religioner og livssyn.

Prestetjenesten skal være med å legge til rette for religionsutøvelse på sykehuset og kan formidle kontakt med andre tros- og livssynssamfunn.

Som pasient har du mange rettigheter. Disse rettighetene er i hovedsak regulert av pasientrettighetsloven, som skal sikre at pasienter og brukere får lik tilgang på helse- og omsorgstjenester.

Les mer

​Vis hensyn. Unngå bruk av mobiltelefon og annet elektronisk utstyr som kan forstyrre andre.  

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

​Gjennom hele hovedbygget går Glassgata. På høyre hånd finner du behandlingsbyggene. Inngangene kalles B1,B2,B3 og B4. På venstre hånd er sengebyggene. Inngangene kalles S1,S2,S3 og S4. I enden av Glassgata ligger Barne- og ungdomsklinikken (BUK).

Møtepunktet tilbyr samtale for pasienter og pårørende som ønsker det. Det bemannes av representanter fra pasientorganisasjoner. Du finner det i Helsetorget.

Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling, gjøres det midt i Glassgata, skiltet "Prøvetaking".

Les mer om blodprøvetaking

På apoteket får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Hos oss møter du autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner. Vi kan også gi råd og veiledning om din medisinbruk.

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata. Apoteket ligger på høyre hånd før du kommer til kiosken.

Åpningstider og kontaktfinformasjon (sykehusapotekene.no)

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

Ved Ahus Nordbyhagen har vi en betjent ventesone hvor pasienter og pårørende kan vente på transport og få hjelp ved spørsmål om reise.

Åpningstid:
Hverdager kl. 11-15
Telefon: 67 96 81 20

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata, hvor Ventesonen ligger på høyre hånd før du kommer til apoteket.


Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs.

Skal du delta på kurs finner du mer informasjon om påmelding, oppmøte og kontaktinformasjon på siden under, eller i brevet du har fått av avdelingen. 

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

Helsetorget ligger sentralt i Glassgata. Her finner du informasjon rettet mot pasienter og pårørende, og gratis tilgang til PC-er. Hele sykehuset har gratis trådløst gjestenett.

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Sykehuskirke og livssynsrom ligger på høyre side i Glassgata, etter B3. Sykehusprest og andre samtalepartnere fra ulike tros- og livssynssamfunn kan kontaktes på telefon 911 95 977.

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk og frisør.