Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Laserbehandling av kjønnsvorter (kondylomer), Nordbyhagen

Laserbehandling er velegnet for behandling av kjønnsvorter (også kalt kondylomer), og brukes hvis annen behandling ikke har hatt effekt. Behandlingen anvendes spesielt om det er store kondylomer, og det er vanskelig å komme til med annen behandling.

Før


​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  


Egenandel

Utgifter til behandling av kondylomer er ikke dekket av smittevernloven, og pasienten må derfor dekke utgifter for egenandel og bandasjemateriell ved konsultasjon.

Under

Under behandlingen får du narkose. På slutten av operasjonen får du lokalbedøvelse i området som er behandlet.

Under behandlingen avgir laserstrålen energi meget presist på hud eller slimhinner. Vortene fjernes således mekanisk og det etterlates en sårflate. Blodkarene vil lukkes i det behandlede område, og derfor blir det kun ubetydelig blødning etter inngrepet.

Konsultasjonen kan vare 20-30 minutter, av og til lenger, avhengig av antall og utbredelse av kondylomene.

Etter

Etter behandlingen kommer det til å være overfladiske sår som vanligvis heler i løpet av to til tre uker. Det behandlede området bør vaskes daglig med vann og eventuelt såpe. Området tørkes forsiktig, og deretter kan en smøre på sårkrem for å forebygge infeksjon. 
 
Hvis området som er behandlet er omkring endetarmen, bør du vaske eller skylle området etter toalettbesøk. Ved utbredte anale kondylomer kan det noen ganger være aktuelt med sittebad i en stor plastbalje, eventuelt blandet med grønnsåpe eller kalium-permanganat på kvelden. Det er ikke gunstig med sex så lenge det er åpne sår og/eller smerter.

Smertelindring

Eventuelle smerter etter inngrepet kan lindres ved å påføre en lokalbedøvende gelé, for eksempel Xylocain. Samtidig kan man eventuelt innta smertestillende tabletter som Paracetamol, som kan kjøpes uten resept på apotek (se pakningsvedlegg for dosering).
 
Det anbefales at du ikke har viktige avtaler rett etter behandlingen. Fysiske anstrengelser og svømming bør unngås den første tiden etter behandlingen.

Drikk vann

Hvis kondylomene har sittet i eller ved endetarmsåpningen kan det bli besvær i forbindelse med avføring. For å minske disse plagene bør man de første dagene etter behandlingen drikke rikelig med vann. Man kan evt. også bruke et mildt avføringsmiddel, som kan kjøpes reseptfritt ved apotek.
Dersom det behandlede området er rett ved urinrørsåpningen er det også viktig at du drikker rikelig de første dagene etter behandlingen.

Smitte

Selv om alle kondylomer er fjernet kan det fortsatt være en smitterisiko, og kondom bør derfor brukes.

Oppfølging

Om legen mener det er behov for oppfølgingstime, avtales det i forbindelse med behandlingen.
Dersom vortene ikke forsvinner eller om de kommer tilbake innen de første seks månedene kan ny time bestilles ved henvendelse til klinikken. Dersom det går lengre tid kreves ny henvisning fra fastlege.

Vær oppmerksom

I sjeldne tilfeller kan det oppstå infeksjon i sårene som krever behandling med antibiotika. Infeksjon sees ved rødme, smerter, varme, hevelse, sekresjon fra sårene og evt. feber. Ved slike symptomer bør lege oppsøkes raskt.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Gynekologisk poliklinikk

Kontakt Gynekologisk poliklinikk

Oppmøtested

Sengebygg 3, 1. etasje (S301).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi