Leddbåndskade kne - ytre leddbånd
Det ytre leddbåndet i kneet kalles lateral collateral ligament (LCL), og er den viktigste stabiliserende strukturen på utsiden av kneet, for å forhindre at kneet glipper utover ved belastning. Leddbåndet er festet i lårbeinet (femur) og i nøkkelbeinet (fibula).
Symptomene ved en LCL-skade
En isolert skade av det ytre leddbåndet kan skje i idrett, for eksempel ved at man blir taklet mot innsiden av kneet, og at kneet da bikker utover. Det kan også skje ved plutselig start og stopp bevegelser i kneet. Av og til kan skaden bli udiagnostisert i noen uker før pasienten merker at kneet er blitt mer ustabilt enn før.
- moderat hevelse og smerte, men ingen stor hevelse i kneet
- problemer med raske sidebevegelser og retningsendringer
- følelse av at kneet glipper utover med belastning
I motsetning til skader på indre leddbånd, gror ikke skadene på ytre leddbånd like godt uten operasjon.
Før
Diagnostisering av en LCL-skade
Kneet ditt vil bli undersøkt av ortoped, og vi vil utrede graden av instabilitet, og mulige assosierte skader. Det kan være aktuelt å gjøre røntgenundersøkelser og MR for å kartlegge skaden.
Husk å ha på deg shorts når vi skal undersøke deg. Under undersøkelsen vil det bli gjort forskjellige tester for å gradere instabiliteten i kneet ditt, og derfra sammen bestemme den beste behandlingen for det. Dersom du har stor instabilitet i kneet, og eventuelt også tilleggsskader, vil du bli anbefalt operasjon. Dersom det har gått lang tid siden skaden, har du ofte muskelsvinn i den skadde foten, og det er nødvendig med en treningsperiode hos fysioterapeut før operasjonen kan gjennomføres.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Under
Selve operasjonen blir som regel gjort i narkose.
Under operasjonen undersøker vi kneet med leddkikkert, og vi verifiserer instabiliteten i ytre leddbånd og eventuelle tilleggsskader i kneet. Dersom skaden er akutt, vil vi reparere leddbåndet.
Dersom skaden er kronisk, vil vi bruke bøyesenene på innsiden av låret til å lage det nye leddbåndet. Dette blir festet i borrekanaler i beinet, og vi tilstreber å plassere det nye leddbåndet akkurat der hvor det gamle har vært. Vi behandler eventuelle andre skader i samme seanse.
Etter
Etter operasjonen blir du utskrevet fra sykehuset. I enkelte tilfeller blir du liggende på sykehuset til du er godt mobilisert på krykker, og har kun moderate smerter. Dette tar vanligvis 1–3 dager etter operasjonen. Du vil bli grundig informert om opptrening, og få utlevert oversikt over hvilke øvelser du skal gjøre.
De første to ukene kan du bøye kneet til 90 grader, etter dette kan du bøye så mye du klarer. Du bruker krykker de første 6 ukene. For å gi det nye leddbåndet optimale forhold for å gro, bruker vi en spesialskinne de første 3–4 månedene etter operasjonen. Ved utreise vil du få henvisning til fysioterapeut.
De fleste pasienter som opereres for en LCL-skade må vente rundt 6 måneder før de går tilbake til idrettsaktiviteter. Ved tilleggsskader på for eksempel fremre eller bakre korsbånd, opp mot 1 år.