Medisinfri behandling i psykisk helsevern
Medisinfri behandling er et tilbud for pasienter over 18 år i psykisk helsevern som tradisjonelt er blitt behandlet med medisiner.
Behandlingstilbudet blir lagt opp i samarbeid med deg ut ifra tilstanden din. Gjennom behandlingen hjelper vi deg til å nå egne mål, ha god kunnskap om egen sykdom, og oppleve kontroll og mestring av livet ditt.
Du er selv med på å bestemme om du skal benytte medisiner eller ikke, som en del av din behandling. Våre fagfolk skal sikre at du har den informasjonen du trenger for å kunne ta valg som påvirker din behandling.
Medisinfritt tilbud kan også være for deg som bruker medisiner og som ønsker å prøve behandling uten. Vi planlegger en forsvarlig nedtrapping av dine medisiner samtidig som du mottar andre behandlingstilbud.
Henvisning og vurdering
Fastlegen og behandlere i spesialisthelsetjenesten vil sammen med deg vurdere om dette er et egnet tilbud for deg.
Fastlegen og behandlere i spesialisthelsetjenesten kan henvise til utredning. Sammen med deg vil de vurdere om tilbudet er egnet for deg
Personer som er motivert for å gjøre en innsats for å bedre sin livskvalitet, uavhengig av diagnose og medisiner, kan få tilbud om et medisinfritt behandlingsalternativ.
Henviser følger deg opp i ventetiden.
Før
Du blir innkalt til en samtale for å kartlegge tilstanden og behovene dine. Vi vil sammen vurdere om et medisinfritt tilbud er forsvarlig for deg, slik at sykdommen og symptomene ikke forverres under en eventuell behandling. Du kan lese mer om denne samtalen på siden under.
Forberedende samtale på medisinfri poliklinikk
Under samtalen får du også mer informasjon om behandlingstilbudet og oppholdet. På vurderingsdagen møter du teamet vårt. Vi vil snakke med deg om motivasjon og målsetting for behandlingen, kartlegge psykiske plager, fysisk helse og samarbeid med familie og lokale hjelpeinstanser.
Dersom du som pasient skal lykkes med et medisinfritt behandlingstilbud er det viktig at du er motivert og klar for å jobbe aktivt med din psykiske lidelse.
Vi jobber etter følgende modeller
- Feedback-informerte tjenester (FIT): Vi samler jevnlig inn tilbakemeldinger fra pasienten underveis i behandlingen. Da får vi innsikt i hvordan pasienten har det og hvordan de opplever behandlingen. Tilbakemeldingene over tid viser pasientens utvikling og danner grunnlag for samtaler og behandlingen videre.
- Affektbevissthetsmodellen (ABT): Vi fokuserer mye på pasientens følelser og hvordan de forholder deg til dem. Å være i kontakt med og akseptere egne følelser er viktig og påvirker motivasjon, kommunikasjon, forståelse av en selv og omgivelsene.
- Åpen dialog: På poliklinikken skal vi møte hverandre på en åpen og ikke-dømmende måte. Vi skal lytte til hverandre og har et felles mål om at alle blir hørt. Dette skaper grunnlag for vekst og ny forståelse og pasientene får mulighet til å få satt ord på det som er vanskelig, slik at det blir lettere å håndtere. En forutsetning for en slik dialog er toleranse for usikkerhet, forståelse for at ting er komplekst og sammensatt og ikke kan løses fort.
Under
Vi tilbyr behandling der vi bruker bedringsprosess (recovery) som grunnlag . Det vil si at vi legger vekt på tilbakemeldinger fra deg for å tilpasse behandling underveis og sikre at du får best utbytte av behandlingen.
En grunnleggende holdning i «recovery» er troen på at man til tross for psykiske vansker kan ha en god og meningsfull hverdag. Behandler og pasient jobber som likeverdige partnere mot pasientens mål. Du som pasient er ekspert på deg selv, og behandler er ekspert på det faglige. Målet er at du får tilstrekkelig med kunnskap, ferdighet, nettverk og støtte til å ta ansvar for egne valg og eget liv.
Tilbudet består også av et program som inneholder fysisk aktivitet og trening. Du får informasjon om hva du trenger å ta med deg av utstyr før oppholdet ditt.
Godt kosthold, søvnhygiene og å opprettholde sosialt nettverk og funksjon i dagliglivet står sentralt i behandlingen. Vi skal sammen med deg jobbe for et nært samarbeid med pårørende, fastlege og kommunale helsetilbud.
Du får egen timeplan som du følger gjennom oppholdet.
Individuelt tilpasset
Vi tilbyr behandling som er tilpasset deg. Vi setter sammen flere medisinfrie behandlingsformer i et intensivt program, og bruker ulike metoder for å hjelpe deg med tanker, følelser og handling.
Tilbakemeldinger fra deg er viktig for å tilpasse behandlingen underveis og sikre at du får best mulig utbytte av behandlingen. Du gir oss tilbakemeldingen gjennom spørreskjemaer og samtaler hver uke.
Behandlingsformer ved poliklinikken
Rammer for behandlingen
Etter
Samarbeid, veiledning og overføring av informasjon og kompetanse til lokalt hjelpeapparat vil være sentralt underveis i behandlingen og ved utskriving. Ved behov vil vi i samarbeid med deg og aktuelle instanser, utarbeide en kriseplan.
Kontakt
Medisinfri poliklinikk, DPS Nedre Romerike
Oppmøtested
2. etasje.