Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Medisinsk cannabis og cannabisrelaterte legemidler

Det finnes lite forskningsbasert kunnskap om effekt og risiko ved behandling av langvarige smerter med medisinsk cannabis og cannabisrelaterte legemidler. Derfor gis denne behandlingen i Norge til få pasienter. Pasienter som får denne behandlingen er nøye utvalgt og har en rekke forpliktelser. Det er et krav at pasienten samarbeider tett med behandler og fastlege.

Cannabis

De fleste pasientene som tilbys behandling med cannabis har sterke smerter som ikke lindres av godkjente legemidler. Cannabinoider er en kjemisk forbindelse i cannabis og det er to typer cannabis som er i bruk: THC – Tetra-hydro-Cannabinoid og CBD-cannabisolje. Preparatene som i behandling inneholder forskjellige mengder THC og CBD.

Det finnes to godkjente preparater: Sativex og Epidyolex. HELFO dekker disse i behandling av smertefulle spasmer ved multippel sklerose. 

Alle andre legemidler og annen bruk må skrives ut av legespesialist på sykehus. Dette regnes som utprøvende medisin og dekkes ikke av HELFO.

  • Mengde THC i cannabis bestemmer hvilken og hvor sterk reaksjon på stoffet er. Opplevelsen som cannabis gir varierer sterkt, avhengig av personlighetstype, miljø, forventninger, mengde og styrke på stoffet. Effekten starter kort tid etter inhalasjon, eller etter gitt under tungen. Effekten er maksimal etter cirka 20-30 minutter. Den avtar igjen etter 2-3 timer og er vanligvis helt over etter 6 timer.
  • Inntak av cannabis kan fremkalle en rusopplevelse med avslapning, en følelse av letthet og oppstemthet. Tidsbegrepet og virkelighetsoppfatningen kan endres. Noen blir mer introvert og sitter i egne tanker. Ved høyere doser kan man få hallusinasjoner.
  • Bruken av høye doser kan gi eufori, men også angstanfall, og nedsatte psykomotoriske og kognitive funksjoner. Dette går blant annet ut over evnen til å kjøre bil og gir økt ulykkesrisiko. Kronisk bruk kan gi toleranse (redusert effekt) og abstinenssymptomer ved inntak av reduserte doser eller intet inntak.
  • Ved kronisk bruk øker risikoen for fysiske og psykiske skader. Cannabis har en viss mulighet for å øke risikoen for kreft av ulike slag, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) ved røyking, og hjerterytmeforstyrrelser. Over tid kan cannabis gi opphav til angstlidelse, affektive lidelser, og mer varig nedsettelse av kognitive evner (hukommelse og konsentrasjon).
  • Cannabis påvirker immunforsvaret, hormonbalansen og reproduksjonssystemet, har også en innvirkning på fosteret hos gravide. Det er vist en sammenheng mellom bruk av cannabis og utvikling av schizofreni, med økt risiko ved tidlig alder og høyt forbruk. 

Før

Etter samtale med lege på smertepoliklinikken, en samlet vurdering og gjennomgang av inklusjons- og eksklusjonskriterier, får du informasjon om cannabis er aktuelt for deg. Legen begrunner eventuell beslutningen skriftlig i journalen og informerer deg om videre saksbehandling.

Under

Problemstillingen din diskuteres på et tverrfaglig møte med flere behandlere. Dersom de anbefaler behandling med cannabis blir det så sendt en søknad om dette til fagdirektøren. 

Behandlingsansvarlig lege kontakter deg og sammen lager dere en behandlingsplan og eventuell nedtrappingsplan av andre medikamenter som du bruker. 

Dersom søknaden godkjennes

  • Lege skriver h-resept på godkjente cannabispreparater (Sativex og Epidyolex). Du kan så hente ut medikamenter på apotek, som fakturerer sykehuset.
  • Dersom du skal behandles med ikke godkjente legemidler skriver legen e-resept. Du må betale for legemidlene på apoteket, men kan få utlegget refundert mot framvisning av kvittering.

Behandlingen skal først prøves ut i en avgrenset tidsperiode og du skal følges opp tett av lege med en telefonkonsultasjon noen uker etter oppstart. Deretter skal du på kontroller etter 1, 3 og 6 måneder. Legen vurderer effekten av behandlingen, smertelindring, konkrete mål for bedret funksjonsnivå og nedtrapping av opiater. 

Etter

Oppfølging

  • Behandlingen skal revurderes minst en gang årlig.
  • Du forventes å fortsette med annen smertebehandling med fysisk aktivitet, behandling hos fysioterapeut og behandling med ikke vanedannende medikamenter.
  • Du tar medisinene som angitt av legen. Avtalt dose skal ikke overskrides. Tilleggsmedisiner, spesielt smertestillende og beroligende, skal ikke brukes uten at dette er avtalt med legen.
  • Du rapporterer eventuelle uønskede virkninger av behandlingen.
  • Du er alene ansvarlig for at medisiner oppbevares forsvarlig slik at de ikke kommer på avveie. Cannabis skal kun brukes av den som den er utskrevet til og aldri overlates til andre. Resepten må fornyes før den avtalte tid utløper.
  • Du skal ikke benytte illegale rusmidler, heller ikke cannabis i andre former eller på andre måter enn det som er avtalt med legen. Hvis legen ber om det skal du avgi urin- og/eller blodprøve for påvisning av eventuelle andre rusmidler og medikamenter. 

Førerkortveileder

Helsedirektoratets “Førerkortveileder” sier at bruk av godkjente legemidler med cannabis (Sativex og Epidyolex) kan være forenlig med førerkort klasse 1, mens all annen bruk av cannabinoid-legemidler er uforenlig med føring av motorvogn. Les veilederen for nærmere vilkår: 

Midler som kan påvirke kjøreevnen (§§ 35–37) - Helsedirektoratet

Ellers gjelder følgende

  • Du skal ha muntlig kjøreforbud i minst 2 uker etter dosejustering av cannabinoider. Deretter 8 timer kjøreforbud etter siste dose. Dette forutsetter at du har dokumenterbar effekt av medikamentet, samt at andre bivirkninger ikke medfører at du ikke bør kjøre motorvogn.
  • Førerkortveilederen forutsetter kun bruk av legemidler godkjent av Statens Legemiddelverk (SLV).
  • Veilederen forutsetter også at legemidlet er forskrevet av norsk lege og kjøpt i Norge.

Dersom behandlingen videreføres etter prøveperioden, skal du følges, og behandlingen evalueres minst en gang per år ved smerteklinikken. Senest etter to år bør det vurderes å pause behandlingen. Din fastlege og legen(e) skal utveksle informasjon om behandlingens effekt, uønskede virkninger og bruk av andre medikamenter. 

Cannabispreparater og eventuelle andre vanedannende medikamenter skal bare forskrives av legen som har ansvar for behandling. Andre leger ved smertepoliklinikken kan forespørres dersom behandlingsansvarlig lege ikke er tilgjengelig, men de har ikke plikt til å forskrive legemiddelet. Smertepoliklinikken kan ikke garantere at det til enhver tid er en lege tilgjengelig som kan og ønsker å skrive ut denne gruppen medikamenter.

Vær oppmerksom

Behandling med cannabis avsluttes dersom en eller flere av følgende inntreffer: 

  • Dersom smertene er som før behandlingen ble startet eller under 30 % smertereduksjon til tross for anbefalt maksimal dosering.  
  • Dersom du trenger stadig høyre doser Cannabis for å opprettholde samme effekt.
  • Du tar andre sterke smertestillende og beroligende medikamenter uten å ha klarert dette på forhånd med legen.
  • Du bruker illegale rusmidler.
  • Du møter ikke til avtalte timer og kontroller.

Dersom målene som på forhånd er satt for behandlingen ikke oppnås, eller hvis det senere utvikler seg en bruk som avviker fra intensjonen skal legen avslutte behandlingen.

Kontakt

Hovedbygg Smertepoliklinikk

Kontakt Smertepoliklinikk

Oppmøtested

Behandlingsbygg 4, 1. etasje.

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Transport

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

På apoteket får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Hos oss møter du autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner. Vi kan også gi råd og veiledning om din medisinbruk.

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata. Apoteket ligger på høyre hånd før du kommer til kiosken.

Åpningstider og kontaktfinformasjon (sykehusapotekene.no)

Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

 

Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling, gjøres det midt i Glassgata, skiltet "Prøvetaking".

Les mer om blodprøvetaking

Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.

På disse avdelingene tillates ikke blomster

  • S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
  • S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde​
  • S204 - Kar/Thorax sengeområde
  • S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
  • S403 - Kardiologisk sengeområde
  • Ortopedisk sengeområde
  • Geriatrisk sengeområde
  • Hjerteovervåkningen
  • Akuttområde Akutt 24
  • Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
  • Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
  • Barne- og ungdomsklinikken
  • Intensiv og intermediær seksjon

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk og frisør.

Helsetorget ligger sentralt i Glassgata. Her finner du informasjon rettet mot pasienter og pårørende, og gratis tilgang til PC-er. Hele sykehuset har gratis trådløst gjestenett.

​Gjennom hele hovedbygget går Glassgata. På høyre hånd finner du behandlingsbyggene. Inngangene kalles B1,B2,B3 og B4. På venstre hånd er sengebyggene. Inngangene kalles S1,S2,S3 og S4. I enden av Glassgata ligger Barne- og ungdomsklinikken (BUK).

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs.

Skal du delta på kurs finner du mer informasjon om påmelding, oppmøte og kontaktinformasjon på siden under, eller i brevet du har fått av avdelingen. 

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

På sengeområdet serveres det 4 måltider om dagen. Frokosten består av brød, pålegg og kokt egg. Du kan velge mellom 2 retter til middag som er produsert i et topp moderne kjøkken.
Vi serverer hjemmelaget suppe til ettermiddagsmåltid. 

Har du behov for mat utenom måltidene har vi tilgjengelig mat i buffèen 24 timer i døgnet. 

Har du spesielle behov som spesialkost eller allergi?
Gi beskjed til din kontakt i sengeområdet.

For pårørende har vi Lyspunktet kafè som er åpen fra 08.00-16.30 på hverdager. Ved ferier og helligdager har vi redusert åpningstid.​ Åpningstider uke 26-32: alle hverdager kl.08-15.30, stengt lørdag og søndag.

Møtepunktet tilbyr samtale for pasienter og pårørende som ønsker det. Det bemannes av representanter fra pasientorganisasjoner. Du finner det i Helsetorget.

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Sykehuskirke og livssynsrom ligger på høyre side i Glassgata, etter B3. Sykehusprest og andre samtalepartnere fra ulike tros- og livssynssamfunn kan kontaktes på telefon 911 95 977.

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

Ved Ahus Nordbyhagen har vi en betjent ventesone hvor pasienter og pårørende kan vente på transport og få hjelp ved spørsmål om reise.

Åpningstid:
Hverdager kl. 11-15
Telefon: 67 96 81 20

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata, hvor Ventesonen ligger på høyre hånd før du kommer til apoteket.