Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Musikkterapi, Nordbyhagen

Musikkterapi ved Akershus universitetssykehus er tilgjengelig for barn og unge fra 0 til 18 år og deres familier. Musikkterapeutenes oppgaver er å bidra med støttende behandling i sykdomsforløp for enkeltpasienter og grupper, samt å fungere som en positiv ressurs generelt i sykehusmiljøet.

Musikkterapeutene jobber både forebyggende og problemorientert, med fokus på medisinske, psykososiale og miljøterapeutiske aspekter. Arbeidet tar utgangspunkt i et ressursorientert syn på mennesket og er basert på internasjonal forskning som formidler sammenhenger mellom musikk og helse. 

Henvisning og vurdering

Pasienter og pårørende kan ta kontakt med sin avdeling dersom de ønsker henvisning til musikkterapi.

Før

Det trengs ingen forkunnskaper om musikk for å delta i musikkterapi. 

Under

I musikkterapi tar vi utgangspunkt i pasientens friske ressurser, og legger til rette for gode relasjoner, samspill- og kommunikasjonserfaringer i en ellers sårbar situasjon. Musikkterapi brukes for å fremme helse, mestring og livskvalitet, og inngår i det tverrfaglige behandlingstilbudet.

Musikkterapeuten tilbyr i hovedsak individuelt tilpasset musikkterapi på pasientrom, isolat eller musikkrom, men kan også jobbe med grupper og miljørettede tiltak i sykehusets åpne rom. I individuell oppfølging tar musikkterapeuten utgangspunkt i pasientens unike situasjon, ønsker og behov. 

Det legges til rette for ulike musikkaktiviteter og intervensjoner med fokus på positive opplevelser gjennom bruk av musikklytting, avspenning, samspill, sangskriving eller komponering i en terapeutisk relasjon. Musikkterapien kan ha forskjellige mål i ulike faser av behandlingen; for eksempel å skape trygghet, forutsigbarhet og velvære, eller gi støtte til å mestre spesifikke symptomer som smerte eller kvalme. Andre eksempler på mål og virkning av musikkterapi kan være økt motivasjon, mestringstro, positiv identitetsbygging, økte relasjonelle ferdigheter, emosjonell støtte og selvuttrykk, og stimulering til fysisk aktivitet.

Familie, søsken og andre pårørende er viktige støttespillere rundt pasienten. De inviteres ofte til å ta del i musikkterapi, hvor de kan dele gode opplevelser og skape positive minner sammen med pasienten.

 

 

Musikkterapi ved nyfødt intensiv

Akershus universitetssykehus har et eget musikkterapitilbud for premature og syke nyfødte og deres familer.

I musikkterapi har foreldrene her en svært viktig rolle, ved at deres stemmer har den unike kvaliteten at de tilbyr noe trygt og kjent. Foreldre som benytter seg av avdelingens musikkterapitilbud, kan lære og erfare hvordan de kan hjelpe barnet til å finne ro og trygghet på ulike måter. Foreldrene kan bli veiledet og støttet i bruk av sang og stemme som en måte å kommunisere med- og bli kjent med barnet sitt. Musikkterapeuten bruker også gitar og andre instrumenter som er tilpasset nyfødte. 

 

Etter

Musikkterapi kan stimulere til utvikling, regulere fysiologiske indikatorer som for eksempel puls og respirasjon, fremme god søvn og hvile, og styrke foreldre-barn-tilknytning. I tillegg kan musikkterapi tilby foreldre et rom for å uttrykke seg, slappe av og dele en fin stund med familien sin. 

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Barne- og ungdomsklinikken

Kontakt Barne- og ungdomsklinikken

Oppmøtested

Barne- og ungdomsklinikken er lokalisert i egen fløy ved sykehuset, der lokaler og fasiliteter er spesielt tilpasset barn og unge.

Inngang 3.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi