Rehabilitering - Arbeidsvurdering etter ervervet hjerneskade
En ervervet hjerneskade kan medføre både kognitive og fysiske utfall. Formålet med arbeidsvurdering er å utrede muligheter for å komme tilbake til arbeid eller utdanning, helt eller delvis, etter en skade/sykdom.
Henvisning og vurdering
Fastlege sender henvisning til opphold vedrørende arbeidsvurdering.
I henhold til Helsedirektoratets prioriteringsveileder for rehabilitering er maksimal ventetid for oppstart av en slik vurdering 26 uker etter mottatt henvisning.
Før
I planleggingsfasen før en arbeidsvurdering vil en pasientkoordinator ta kontakt for å avklare en del spørsmål, samt innhente samtykke for eventuell kontakt med samarbeidsparter som er viktige for arbeidsvurderingen. Det innhentes ekstra opplysninger ved behov.
Under
Avhengig av din funksjon møter du ulike yrkesgrupper forbindelse med arbeidsvurdering:
Medisinsk vurdering av lege for å undersøke helsetilstand
Vurdering av fysioterapeut for å undersøke motorikk og balanse, utrede behov for hjelpemidler og/eller tilrettelegging på arbeidsplass
Vurdering av ergoterapeut for å kartlegge tidligere arbeidssituasjon, prøve ut praktiske oppgaver og utrede behov for hjelpemidler og/eller tilrettelegging på arbeidsplass.
Nevropsykologisk vurdering for å utrede kognitive funksjoner ved hjelp av observasjon, samtale og tester
Bistand fra sosionom for veiledning i forhold til framtidig arbeid, informasjon om rettigheter og ytelser, samt hjelp til å fylle ut aktuelle søknader og kontakt med NAV og arbeidsgiver.
Etter
Ved oppholdets slutt vil det være et oppsummeringsmøte hvor teamet legger frem relevante funn fra utredning og konsekvenser for funksjonsnivå og eventuelle hjelpebehov. Pasient og pårørende/eksterne samarbeidspartnere kan komme med innspill/spørsmål, utdypning etc. underveis. Det skal avklares videre samarbeid og oppfølging, og avklares ansvar for eventuelle søknader til NAV, spesialisterklæringer og henvisninger til eksterne instanser.