Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Respiratorisk syncytial-virus (RS-virus)

RS-virus er et vanlig forkjølelsesvirus hos både barn og voksne om vinteren. Voksne og store barn får lite symptomer, og blir fort friske ved RS-virus-infeksjoner. Dette gjelder også de aller fleste små barn. Hos noen små barn kan sykdommen gi infeksjon i de små luftveiene (bronkiene) eller lungebetennelse som gir hoste og pustevansker. Dette gjelder særlig hos de yngste under ett år, og spesielt barn under tre måneder. For noen få er det nødvendig med innleggelse i sykehus, og for noen vil det også være nødvendig med forskjellige typer pustehjelp.

Råd for å redusere smitte av RS-virus

RS-virus smitter gjennom dråper som frigjøres ved at en person som har infeksjon hoster, nyser eller snakker i nærheten av deg. Smitte kan også overføres dersom du tar på et sted en syk har berørt, hostet eller nyst på, og du deretter gnir deg i øynene eller tar deg i nesen.

Det er derfor viktig å opprettholde god håndhygiene også hjemme og mellom syke og friske barn.
Videre anbefales det
  • å holde syke barn hjemme fra barnehager og syke voksne hjemme fra jobb
  • at store søsken vasker hender når de kommer hjem fra barnehagen før de hilser på spedbarn i familien
  • at storesøsken som blir syke ikke er for tett på spedbarn i familien, spesielt de første dagene av en luftveisinfeksjon
  • at familier med nyfødte og spedbarn begrenser besøk. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas
  • at småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer
  • at barnehagebarn som er syke skal holdes hjemme fra barnehagen til allmenntilstanden er bedre og barnet har vært feberfri i minst 24 timer
De vanligste symptomene er som ved forkjølelse med hoste, nysing og rennende nese. Hos små barn kan sykdommen gi hoste, pustevansker og pipende pust. Pusten blir raskere og barnet bruker mye krefter på å puste. Barnet kan bli blekt og få en blålig farge rundt leppene. Barnet kan få feber, bli sliten, spise lite og vise mindre interesse for omgivelsene. De minste barna under 1-2 måneder kan i begynnelsen ha pustepauser av 5-10 sekunders varighet som eneste symptom. 

Henvisning og vurdering

Dersom fastlegen eller legevakten mener pasienten kan ha behov for innleggelse på sykehus, vil disse henvise til oss.

Indikasjoner for vurdering på sykehus: 
    
  • Lav metning (cirka < 92%)
  • Dårlig væskeinntak eller betydelig pustebesvær (økt respirasjonsfrekvens tross febernedsettende behandling, inndragninger og/eller apneer)
Barna vil vanligvis ikke trenge vurdering ved sykehuset dersom de    
  • drikker/spiser tilfredsstillende og ikke har symptomer på dehydrering
  • har en oksygenmetning cirka > 92%
  • ikke har betydelig pustebesvær 
    
Det er den kliniske statusen som er avgjørende. Mistanke om RS-virus gir ikke økt indikasjon for innleggelse/vurdering. Terskelen kan likevel være noe lavere for å sende de aller minste (< 2-3 måneder) inn for vurdering, men de fleste også i denne alderen vil kunne være hjemme dersom punktene over er til stede.    

    
    


  

Utredning

På sykehuset gjennomføres undersøkelser, og det vil blant bli tatt prøver fra nesen eller hals (som ved korona testing) for å se om RS eller et annet virus er årsaken til sykdommen. I noen tilfeller vil det være aktuelt å ta blodprøver og røntgenbilde av lungene.

Behandling

Det er ingen behandling som virker mot selve viruset, det må kroppen kvitte seg med selv. Behandlingen er derfor å behandle plagene ved å hjelpe til med å holde nesen og luftveiene åpne, tilføre ekstra oksygen hvis det trengs, og hjelpe barna med å spise. I noen tilfeller får barna mat gjennom en tynn slange gjennom nesen ned i magesekken (sonde).
 
Hvis barna strever mye med pusten får de ekstra oksygen. Vi kan også gi oksygen med noe økt trykk (highflow eller cpap/bipap), som gir enda mer hjelp til å holde luftveiene åpne. Er det mye seigt slim hender det vi gir inhalasjoner med saltvann.

Oppfølging

De fleste barna vil ha hoste som kan vare en til to uker etter utskrivelse. Noen barn trenger noen dager etter de har kommet hjem før de er like friske som før de ble syke. De fleste blir helt friske og trenger ingen spesiell oppfølging i etterkant.

Kontakt

Hovedbygg Barne- og ungdomsklinikken

Kontakt Barne- og ungdomsklinikken

Oppmøtested

Barne- og ungdomsklinikken er lokalisert i egen fløy ved sykehuset, der lokaler og fasiliteter er spesielt tilpasset barn og unge.

Inngang 3.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog