Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ryggoperasjon ved spinal stenose

Spinal stenose er en tilstand hvor det er redusert plass for nervevev i ryggen, enten i selve ryggmargskanalen eller der nerverøttene passerer ut fra ryggmargskanalen. Operasjonen har til hensikt å lage bedre plass i ryggmargskanalen og dermed redusere plager.

Spinal stenose kan gi ulike plager og symptomer. Typisk er smerter i rygg og i beina, verst når man står og går og ofte bedre når man bøyer seg fremover. Spinal stenose rammer oftest fra 40-års alderen og oppover, og er den vanligste årsaken til ryggkirurgi hos de som er eldre enn 60 år. 

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).

Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. 

Les mer på helsenorge.no

Når henvisningen sendes til sykehuset trenger legen som skal vurdere nye MR-bilder for å se om det er et prolaps i ryggen. MR bilder sammen med sykehistorie er viktig for spesialisten som vurderer tilstanden din.

En nevrologisk undersøkelse vil si noe om hvilke områder i nervesystemet som er påvirket. Sammenstilling av kliniske funn i MR-bilder og den nevrologiske undersøkelsen opp mot sykehistorie gir grunnlag for vurdering av henvisning.

I henvisningsteksten ønsker vi informasjon om:

  • navn og fødselsdato
  • vekt og høyde (dersom mulig operasjonskandidat)
  • akutt skade eller snikende debut
  • symptomer og varighet
    • detaljert angivelse av smerter: lokalisering, utstrålende, smerter andre steder?
    • svikt, låsninger eller tidligere operasjoner?
  • funn ved klinisk undersøkelse:
    • bevegelsesutslag? hevelse? kraft? nerveutfall?
  • bildediagnostikk:
    • resultat av bildediagnostikk (MR), når og hvor er dette utført?
  • behandling utført og effekt av denne (for eksempel fysioterapi)
  • ønsker pasienten operativt tilbud om det er aktuelt?
  • yrke og sykemeldingsstatus
  • faste medikamenter
  • andre sykdommer
  • behov for tolk

Før

Hold deg i aktivitet helt fram til operasjonen. Det er viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Vi anbefaler røykeslutt før og etter operasjonen.

Operasjonsdagen

Ta med liste over de medisiner du bruker. Du må også ta med deg skjema til Ryggregisteret.

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette  

 

Under

Operasjonen foregår vanligvis i narkose. Normalt benytter vi en mikrokirurgisk teknikk der vi bruker mikroskop og opererer gjennom et 2-4 cm langt hudsnitt på ryggen. Av og til må vi utføre inngrepet som åpen prosedyre med litt lengre snitt. Under operasjonen fjerner vi ben og bindevev slik at det blir bedre plass i ryggmargskanalen.

Dersom det blir lagt inn urinveiskateter blir dette fjernet samme dag eller dagen etter.

Vanligvis syr vi operasjonsåret med tråd som løser seg opp av seg selv. Huden er tapet med strips.

Etter

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsavdelingen. Der blir du i noen timer, før du blir kjørt til sengepost.  De fleste blir på sykehuset en til to dager, men noen kan reise samme dag.

Aktivitet

Selv om du føler deg i fin form, er det viktig at du tar det med ro de første dagene. Dersom du blir akutt uvel eller svimmel, skal du legge deg flatt ned og legge beina høyt. 

Du kan bevege deg fritt etter operasjonen og vi anbefaler at du er i mest mulig normal bevegelse.  Gå turer, vær i aktivitet og beveg deg så naturlig som mulig. Det er vanligvis ikke nødvendig med opptrening på institusjon etter du har kommet hjem fra sykehuset.

Mat

Generelt sett vil det være lurt å være noe tilbakeholden med spising det første døgnet etter at du kommer hjem, da du lett kan bli noe kvalm. Det er imidlertid viktig at du får i deg nok væske. Du kan gjerne starte med noe lettfordøyelig mat.

Smerter

Det er vanlig å oppleve noe smerte i dagene etter operasjonen. Smerten er som regel verst det første døgnet. Deretter blir det normalt en gradvis bedring. Du får smertestillende medisiner som du gradvis skal trappes ned fra. Instrukser om smertelindrende medisinering vil bli gitt av den som opererer deg før du reiser hjem.

De fleste vil få en bedring av smerten etter operasjonen, men det kan ta noen uker. Det er normalt å kjenne stivhet og sårsmerter nederst i ryggen den første tiden etter operasjonen. 

Har du vært plaget med nummenhet og lammelser før operasjonen, kan disse plagene vedvare opptil måneder og år. 

Sting

Sting/hudstifter/strips fjerner du hos fastlegen din 10-14 dager etter operasjonen.

Kontroll

De fleste som blir operert for spinal stenose får en oppfølging på telefon etter 6 – 8 uker. Noen pasienter skal på poliklinisk kontroll.

Vær oppmerksom

Feber

Etter inngrepet kan du få en lett feberreaksjon med temperatur opp til 38-38.5 grader. Etter to dager er vanligvis temperaturen normal igjen. 
Vær oppmerksom og ta kontakt med fastlege eller legevakt dersom:

  • Temperaturen høyere eller ikke normaliserer seg
  • Økende smerter fra operasjonssåret
  • Hvis du innen 4 uker etter operasjonen opplever sivning av væske fra operasjonssåret, kraftsvikt i beina og manglende kontroll av vannlating/avføring, må du ta kontakt med avdelingen. 

Har det har gått mer enn 4 uker siden operasjonen må du kontakte fastlegen.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Ortopedisk klinikk
Ventetid: 20 - 46 uker

Ventetid: 20 - 46 uker

Kontakt Ortopedisk klinikk

Oppmøtested

Vi utfører behandlinger flere steder. Se innkallingsbrevet ditt for oppmøtested.

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Ventetid

20 uker til utredning

26 uker til innleggelse (46 totalt)

26 uker til dagbehandling (46 totalt)