Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Senabort

Dersom du går gjennom en abort etter uke 12 defineres dette som en senabort. Under finner du informasjon om hvilke valg du har etter en senabort. 

​​Fosteret​​​

Etter en abort er det flere muligheter for hvordan et foster blir tatt hånd om. Dere kan velge at fosteret blir lagt i en anonym minnelund, i fellesgrav eller får en egen grav.

Hvis ikke andre avtaler er gjort, oppbevarer vi fosteret på sykehuset i minimum fire uker etter aborten. Fosteret legges i en kiste og blir sendt til kremasjon, før det blir lagt på minnelunden ved Stalsberghagen gravlund på Strømmen.

Vi vet ikke når kremasjon og urnenedsettelse kommer til å skje.

Det er ingen forpliktelser eller kostnader knyttet til dette valget.​

Fosteret kan gravlegges på en minnelund i nærheten av der dere bor. Ønsker dere dette må dere selv ta kontakt med et lokalt begravelsesbyrå. 

Oslo

Kistebegravelse eller kremasjon ved Østre gravlund, Vestre gravlund og Klemetsrud kirkegård i Oslo. Ta kontakt med begravelsesbyrå for nærmere informasjon og avtale. Pårørende kan være tilstede under nedsettelse av kiste eller urne som skjer tre ganger per år.

 

Lørenskog

Kistebegravelse eller kremasjon ved Lørenskog kirkegård. Ta kontakt med begravelsesbyrå for informasjon og avtale. Pårørende kan være tilstede nedsettelse av kiste eller urne, som skjer fortløpende. Bor du ikke i Lørenskog kommune må du betale en engangsavgift til kommunen på kr. 3 400 (per juni 2024).  

Det finnes dessverre ingen tilgjengelige minnelunder for pasienter i Ahus sitt opptaksområde.

Egne familiegraver eller nye gravsted kan også benyttes, men må avklares med fester av gravstedet. Etablering av et nytt gravsted har en del forpliktelser, ta kontakt med lokalt begravelsesbyrå om dere ønsker denne løsningen, de kan være behjelpelig med veiledning og gjennomføring.

​​​​​​Kostnader

Du har krav på å få dekket en del av utgiftene rundt gravferd av barn som dør før fødsel.

  • Folketrygden dekker faktiske og nødvendig utgifter til gravferder som blomster, gravstein og kiste, inntil en viss sum.
  • Utgifter til en eventuell minnestund dekkes ikke.
  • Du søker om stønad gjennom en søknadsblankett som du leverer til ditt lokale NAV-kontor. Begravelsesbyrået er behjelpelig med dette.

Gravferdsstønad (nav.no)

 

Trenger du noen å snakke med?

Før du reiser hjem fra sykehuset kan helsepersonell i avdelingen henvise deg til sykehusets sosionomtjeneste eller prestetjenesten. 
 
Du kan også ta kontakt med Amathea, som er en gratis helsetjeneste, på tlf. 90 65 90 60. 

amathea.no
en person sitter i en sofa med foldede hender

Sykehuskirken

På Ahus Nordbyhagen finner du sykehuskirken og livssynsrom i Glassgata. Her kan du komme uansett tid på døgnet om du trenger et sted å sitte i stillhet.

Kontakt personalet dersom du ønsker samtale med prest. Prestetjenesten kan formidle kontakt med representanter fra ulike tros- og livssynssamfunn.

Prestetjenesten på Ahus
bilde av sykehuskirken på Ahus Nordbyhagen

Kvinneklinikken

Du kan ringe kvinneklinikken direkte på telefon 67 96 05 00 og følge angitt tastevalg.

Kvinneklinikken
innsiden av et sykehus - gang
Sist oppdatert 12.02.2025