Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Skabb-behandling

Skabb er en midd som legger egg og lager små ganger i det øverste hudlaget. Tilstanden er ufarlig, men gir et hudutslett som klør kraftig. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. Barn under to måneder, gravide og ammende skal behandles i samråd med lege.

Skabb er et sterkt kløende hudutslett som skyldes skabbmidd. Kløen er ofte verre om natten og når du er varm. Skabb forsvinner ikke av seg selv, og skal alltid behandles.

Les mer på helsenorge.no

Skabb kan smitte ved direkte hudkontakt, seksuell kontakt og i noen tilfeller via tekstiler. Midden trives best i et varmt miljø, for eksempel i en seng.

Det vanligste symptomet er sterk kløe. For de fleste blir kløen verre om kvelden og natten. Kløen starter som regel 4-5 uker etter smitte. En kan ikke se selve skabbmidden uten mikroskop. De fleste som har skabb får et rødt utslett, oftest mellom fingrene, på håndleddene, albuene, rundt midjen, på lårene og kjønnsorganene.

Ved mistanke om skabb bør du kontakte lege. Alle dine nærkontakter bør behandles samtidig med deg, selv om de ikke klør. Som nærkontakt regnes alle i husstanden og andre du har delt seng, håndkle og liknende med. I tillegg til egenbehandling, bør du gjøre tiltak i hjemmet for å hindre ny smitte.

Slik gjennomfører du behandling mot skabb

Skabb forsvinner ikke av seg selv, og skal alltid behandles. Behandling av gravide, ammende og barn under to år bør gjøres i samråd med lege. Informasjonsskrivet beskriver hvem du skal varsle og informere, hvilke legemidler som er tilgjengelig, steg-for-steg informasjon om hvordan behandlingen gjennomføres, hva du skal gjøre etter behandling og hva du gjør dersom behandlingen ikke virker. Informasjonen finnes på flere språk.

Les mer om behandling av skabb på fhi.no
En hvit bolle og en hvit bolle

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).

Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. 

Les mer på helsenorge.no

Før

Det er lurt å planlegge behandlingen godt og sette av tid til det du må gjøre hjemme for å hindre smitte på nytt.

Må nærkontakter behandles?

Personer du har nærkontakt med bør behandles, selv om de ikke klør. Alle i husstanden bør ta behandling samtidig. Dette gjelder også hvis du bor i kollektiv.

Hva skal gjøres i hjemmet?

Skabb dør etter 6 døgn uten kontakt med hud, men også om den blir utsatt for svært høy temperatur. Her er råd for å hindre smitte på nytt:

  • Vask alt av klær, håndklær, sengetøy, kosedyr, pledd, dyner og puter du har vært i kontakt med de siste 7 dagene på 60 grader. Tekstiler som ikke tåler vask på 60 grader skal legges vekk (gjerne i tett plastpose) i 7 dager i romtemperatur.
  • Ta mobildekselet av mobilen og legg det bort i 7 dager.
  • Sko som har vært i bruk den siste uken setter du bort i 7 dager. Husk at dette også gjelder for sport- og arbeidssko.
  • Støvsug seng og madrass som et minimum. Snu overmadrassen eller dekk madrassen med plast. Alternativt kan du la være å bruke madrassen i 7 dager.
  • Sofa, kontorstol og bilsete skal støvsuges grundig eller dekkes med plast. Alternativt kan du la tekstilmøbler stå ubrukt i 7 dager.
  • Frysing av klær, tekstiler og sko kan vurderes, men effekten av frysing avhenger av temperatur, tid og hvor tettpakket tingene som skal fryses er. For at skabbmidden skal dø må gjenstandene være gjennomfrosset i 24 timer ved lav temperatur (-18 grader), og tingene må ikke være for tett pakket.


Under

Se fremgangsmåten for det legemiddelet din lege har vurdert som best egnet for deg.

Følg prosedyren under punktvis. Denne gjelder for behandling med Permetrin, Tenutex og Benzylbenzoat.

Permetrin krem får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Tenutex liniment/emulsion er reseptbelagt. Barn over 2 måneder kan bruke begge preparatene, men Tenutex svir og kan være vanskelig å bruke på små barn. Gravide kan bruke Permetrin krem. Gravide skal bare bruke Tenutex i samråd med lege.

Gjenta behandlingen med Permetrinkrem eller Tenutex etter 7 dager. 

Du får kjøpt «Benzylbenzoat» liniment reseptfritt på apoteket. Barn kan bruke Benzylbenzoat, men behandlingen egner seg dårlig på grunn av svie. Gravide skal kun bruke Benzylbenzoat i samråd med lege. Vær oppmerksom på at Benzylbenzoat har en sterk lukt.

Smøringen skal gjentas 2 ganger med Benzylbenzoat, med en tørketid på 10 minutter mellom hver smøring. Du må ha nok liniment til å dekke hele kroppen. Det kan være behov for å bruke flere flasker per person, avhengig av hårvekst og størrelse på kroppen. Du trenger også ekstra liniment til «ettersmøring» ved toalettbesøk og håndvask.

Gjenta behandlingen med Benzylbenzoat etter 7 dager. Følg samme prosedyre.

Dersom legen har bestemt at du har behov for behandling med Ivermektin tabletter i tillegg behandling med krem eller liniment, skal du følge prosedyren for lokalbehandlingen du har fått anbefalt (krem/liniment).

Ta Ivermektin tabletter samtidig som behandling med krem eller liniment. Du skal ikke spise to timer før og to timer etter inntak av tablettene. Du kan drikke vann. Gjenta både lokalbehandling og tablettbehandling etter 7 dager. Følg samme prosedyre.

  • Klipp og rengjør neglene.
  • Dusj og tørk deg godt. Tørk hår og hodebunn med hårføner.
  • Smør et tynt lag krem/liniment over hele kroppen, fra hårfeste/kjeveranden og nedover. På barn under 3 år skal også hodebunnen smøres. Smør også hodebunnen til eldre barn og voksne dersom det er tydelig tegn på skabbangrep der. Beregn ekstra krem til hodebunnen dersom du har mye hår. Husk å smøre nøye mellom fingre og tær, under negler, i armhulene, inni alle kroker i ørene, bak ørene, på ryggen, i navlen, på brystvortene, på kjønnsorganene og rundt endetarmsåpningen (anus).
  • Hos menn: Smør under forhud og på glans penis. Tenutex og Benzylbenzoat kan gi sterk svie på glans penis. Det er derfor anbefalt å bruke Permetrin krem her.
  • Hos kvinner: Smør alle områder med hårvekst i underlivet, også mellom de ytre kjønnsleppene. Du skal ikke smøre på slimhinner.
  • Du må ha nok krem/liniment til å dekke hele kroppen. Det kan være behov for å bruke flere tuber per person, avhengig av hårvekst og størrelse på kroppen. Du trenger også ekstra krem til «ettersmøring» ved toalettbesøk og håndvask.
  • Etter du har smurt deg inn tar du på deg rent undertøy/nattøy og du skal ha på deg dette tøyet i 24 timer.
  • Bruk gjerne bomullshansker hele tiden under disse 24 timene. Du skal aller helst unngå håndvask. Du kan bruke engangshansker eller ta plasthansker over bomullshanskene ved toalettbesøk og håndvask.
  • Dersom du MÅ vaske hendene i løpet av behandlingen, må hendene smøres inn på nytt. 
  • Etter 24 timer skal du dusje eller bade og du bytter tøy og sengetøy.

Etter

Kan jeg være sikker på at jeg ikke lenger har skabb?

Det er vanlig å klø i flere uker, selv om behandlingen har vært effektiv. Dersom du klør mye etter avsluttet behandling, kan du dusje med olje og bruke en fuktighetskrem. Du kan også bruke en svak kortisonsalve som finnes reseptfritt på apotek. Dersom du mistenker at du ikke har blitt frisk, må du oppsøke lege på nytt.

Har du spørsmål kontakt fastlegen din eller les mer om skabb på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Kontakt

Hovedbygg Infeksjonsmedisinsk poliklinikk

Kontakt Infeksjonsmedisinsk poliklinikk

Oppmøtested

Sengebygg 4, 2. etasje (S402).

Inngang 1.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbilde av Ahus Nordbyhagen

Hovedbygg

Sykehusveien 25

1478 Lørenskog

Transport

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Pasientreiser er reiser til og fra offentlig godkjent behandling. Er det helsemessige årsaker til at du trenger tilrettelagt transport, må det bestilles av din behandler.

Hvis det ikke finnes rutegående transport på strekningen du skal reise, kan du ta kontakt med ditt lokale pasientreisekontor på telefon 915 05 515.

Pasientreiser dekker ikke transport for blodgivning.

Det er per dags dato ikke en avtaleleverandør for pasienttransport i kommunene Sør-Odal, Nord-Odal, Kongsvinger, Grue og Eidskog.

Hva betyr dette for deg som er pasient?

Dette betyr at pasienter som kan, selv må sørge for transport til og fra behandling ved å reise kollektivt eller bruke egen bil, for så å kreve refusjon ved å sende inn reiseregningsskjema. 

Dersom du ikke kan bruke kollektivtransport, kjøre selv eller bli kjørt av pårørende, dekker Pasientreiser utgifter til drosje. Refusjon for drosje kreves også med reiseregningsskjema.

Du finner mer informasjon fra Pasientreiser om situasjonen og muligheter for transport, samt kontaktinformasjon til Pasientreiser for eventuelle spørsmål du har, på siden under. 

Informasjon for pasienter ved reiser fra Glåmdalsregionen (oslo-universitetssykehus.no)

pasientreiser.no

Praktisk informasjon

På apoteket får du kjøpt det du trenger under og etter sykehusoppholdet. Anbefalte produkter fra sykehusets helsepersonell gjenspeiler derfor vårt vareutvalg.

Hos oss møter du autorisert helsepersonell med spesialkompetanse om medisiner. Vi kan også gi råd og veiledning om din medisinbruk.

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata. Apoteket ligger på høyre hånd før du kommer til kiosken.

Åpningstider og kontaktfinformasjon (sykehusapotekene.no)

Besøk er viktig for innliggende pasienter, og vi skal så godt vi kan tilrettelegge for besøk. Ahus har generelle besøkstider, men merk at det kan være andre tider som gjelder ved avdelingen du skal besøke.

Finn avdelingen du skal besøke via lenken under og se på avdelingsiden hvilke besøkstider som er gjeldende. Dersom det ikke er oppgitt besøkstid på avdelingssiden er det den generelle besøkstiden som gjelder.

 

Skal du ta blodprøve før undersøkelse eller behandling, gjøres det midt i Glassgata, skiltet "Prøvetaking".

Les mer om blodprøvetaking

Blomster er hyggelig både å få og å gi bort, men tenk på hvilke blomster du velger. Noen blomster kan dessverre gi ubehag for pasienter, men utvalget er stort blant blomster du kan ha med.

På disse avdelingene tillates ikke blomster

  • S202 - Gastrokirurgisk- og medisinsk sengeområde
  • S203 - Nevrologisk sengeområde og Øre-nese-hals sengeområde​
  • S204 - Kar/Thorax sengeområde
  • S302 - Infeksjonsmedisinsk sengeområde
  • S403 - Kardiologisk sengeområde
  • Ortopedisk sengeområde
  • Geriatrisk sengeområde
  • Hjerteovervåkningen
  • Akuttområde Akutt 24
  • Avdeling for lungemedisin - tillatt på enerom
  • Barselseksjonen - Ikke sterktluktende blomster (for eksempel)
  • Barne- og ungdomsklinikken
  • Intensiv og intermediær seksjon

Frisøren finner du på høyre hånd midt i Glassgata mellom behandlingsbygg 2 og behandlingsbygg 3. I tillegg til vanlige frisøroppgaver tilbyr frisøren parykktilpasning.

Åpningstider:
Mandag - fredag kl. 09.00-18.00
Fredag kl. 10.00-16.00

Telefon:
67 90 23 33

Glassgata deler hovedbygget i to, med behandlingsbyggene på høyre hånd og sengeområdene på venstre.

Her finnes en rekke servicetilbud som apotek, kiosk og frisør.

Helsetorget ligger sentralt i Glassgata. Her finner du informasjon rettet mot pasienter og pårørende, og gratis tilgang til PC-er. Hele sykehuset har gratis trådløst gjestenett.

​Gjennom hele hovedbygget går Glassgata. På høyre hånd finner du behandlingsbyggene. Inngangene kalles B1,B2,B3 og B4. På venstre hånd er sengebyggene. Inngangene kalles S1,S2,S3 og S4. I enden av Glassgata ligger Barne- og ungdomsklinikken (BUK).

Sykehuset tilbyr gratis trådløst gjestenett. Bruk HSO Gjest.

Hovedbygget på Nordbyhagen i Lørenskog ligger 15 km øst for Oslo og 40 km sør for Gardermoen. I tillegg har Akershus universitetssykehus virksomhet i Nordre Follo, Kongsvinger og ved ulike behandlingssteder for psykisk helsevern og rusbehandling.

Se kart over Nordbyhagen

​Midt i Glassgata ligger Narvesen som har bredt utvalg av lesestoff, mat og drikke.

Mer informasjon om åpningstider finner du på lenken under: narvesen.no/finn-butikk

​På hverdager er det legevisitt mellom kl 10.00-11.30.

På kveldstid og i helger er det visitt til nye pasienter,

Ønsker du som pårørende samtale med lege, avtales dette på forhånd.

I Lyspunktet kafé kan du velge blant et godt utvalg av både varm og kald mat, salatbuffet, desserter og kaker. Kafeen er åpen for alle. Du kan også ta med din egen matpakke og hygge deg i vårt fine lokale. I kafeen kan du betale med kort, ko​ntant eller Vipps.

Mer informasjon og åpningstider​

Pasienter og pårørende skal få informasjon, utvidet innsikt i egen situasjon og tilegne seg kunnskaper for å bedre mestre sin livssituasjon gjennom kurs.

Skal du delta på kurs finner du mer informasjon om påmelding, oppmøte og kontaktinformasjon på siden under, eller i brevet du har fått av avdelingen. 

Pasient- og pårørendeopplæring (PPO)

På sengeområdet serveres det 4 måltider om dagen. Frokosten består av brød, pålegg og kokt egg. Du kan velge mellom 2 retter til middag som er produsert i et topp moderne kjøkken.
Vi serverer hjemmelaget suppe til ettermiddagsmåltid. 

Har du behov for mat utenom måltidene har vi tilgjengelig mat i buffèen 24 timer i døgnet. 

Har du spesielle behov som spesialkost eller allergi?
Gi beskjed til din kontakt i sengeområdet.

For pårørende har vi Lyspunktet kafè som er åpen fra 08.00-16.30 på hverdager. Ved ferier og helligdager har vi redusert åpningstid.​ Åpningstider uke 26-32: alle hverdager kl.08-15.30, stengt lørdag og søndag.

Møtepunktet tilbyr samtale for pasienter og pårørende som ønsker det. Det bemannes av representanter fra pasientorganisasjoner. Du finner det i Helsetorget.

Av hensyn til alle de som får overfølsomhetsreaksjoner av sterke dufter ber vi besøkende og pasienter unngå å bruke parfyme ved våre sykehus og behandlingssteder.​

Pasientvertene hjelper alle som har behov når de kommer inn hovedinngangen ved Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger. De arbeider frivillig på sykehuset mellom kl. 09.00-14.00. De forklarer vei til bestemmelsessted eller følger pasienter og pårørende dit de skal. De kan også hjelpe til med rullestol ved behov.

Sykehuskirke og livssynsrom ligger på høyre side i Glassgata, etter B3. Sykehusprest og andre samtalepartnere fra ulike tros- og livssynssamfunn kan kontaktes på telefon 911 95 977.

Ved behov for tolk må avdelingen kontaktes på forhånd. Tolk er gratis.

Ved Ahus Nordbyhagen har vi en betjent ventesone hvor pasienter og pårørende kan vente på transport og få hjelp ved spørsmål om reise.

Åpningstid:
Hverdager kl. 11-15
Telefon: 67 96 81 20

Du finner oss ved å gå inn hovedinngangen og nedover Glassgata, hvor Ventesonen ligger på høyre hånd før du kommer til apoteket.