Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Trofoblastsykdom, Nordbyhagen

Trofoblastsykdom er en fellesbetegnelse for svulster som oppstår i forbindelse med graviditet og utgår fra morkakevev. Sykdommen er svært sjelden og rammer kun et fåtall norske kvinner årlig. All behandling er sentralisert til Oslo universitetssykehus som behandler 7–10 kvinner i året.

Symptomer og årsaker

Trofoblastsvulstene kan være både godartede og ondartede. Blant de ondartede svulstene er det flere undergrupper.

Trofoblastcellene i morkaken produserer hormonet hCG, som er tilstede i blodet under hele graviditeten. Påvisning av hCG brukes i graviditetstest. Etter overstått fødsel eller abort vil hCG-verdien i blodet falle og forsvinne helt i løpet av få uker. Ved utvikling av trofoblastsykdom vil imidlertid hCG-verdien forbli forhøyet og øke. hCG er dermed en god indikator på trofoblastsvulst, og vil bli regelmessig målt under hele behandlingsperioden.

 

Ondartet trofoblastsvulster vokser inn i livmorveggen og åpner opp for blodkar. De er kar-rike og gir ofte blødninger fra skjeden, symptomer som ved spontanabort. Uregelmessige blødninger og underlivssmerter er viktige symptomer.

Andre symptomer er graviditetssymptomer som kvalme (emesis) og smerter i brystkjertlene (mastalgi).

Årsaken er at det oppstår feil ved befruktning på grunn av overvekt av mannlig arvestoff.

Utgreiing

Følgende undersøkelser tas i løpet av de to første dagene etter innleggelse og tar sikte på å kartlegge utbredelse og eventuell spredning til andre organer:

  • gynekologisk undersøkelse med vaginal ultralyd
  • CT av bekken og mageregion (abdomen) og eventuelt ultralyd
  • røntgen og CT av lungene
  • blodprøver, hCG tas som hurtigsvar

Behandling

Takket være cellegift, kan ondartet trofoblastsykdom nesten bestandig helbredes, selv med spredning til andre steder i kroppen.

Alder, hCG-verdien, svulstens størrelse og eventuell spredning bestemmer hvilken cellegiftkur som er nødvendig. Det dreier seg ofte om en langvarig behandlingsperiode med hyppige sykehusinnleggelser.

De fleste behandles med cellegiften Metotrexat (lavrisikobehandling). Enkelte må behandles mer intensivt med en kombinasjon av flere cellegifter. Operasjon er sjelden nødvendig. Du vil få egen informasjon om den cellegiften du skal ha.

Ditt første opphold på sykehuset kan bli av opptil 1–2 ukers varighet avhengig av hCG-nivå og valgt behandling. Det kan være vanskelig og frustrerende å måtte være så lenge på sykehuset. Dette er imidlertid svært viktig fordi det kan være en risiko for kraftige blødninger. Svulsten er rik på blodkar som kan være lettblødende. Det er derfor nødvendig å observere hvordan kroppen din reagerer på behandlingen.

Blødningsrisikoen vurderes ved innleggelse. Det vil si at du får beskjed første eller andre dag om du må bli i avdelingen til og med andre cellegiftkur, eller kan reise hjem etter første kur.

Oppfølging

Etter behandlingen er det viktig med et fast kontrollopplegg i cirka ett år for å sjekke at hCG-verdien holder seg normal (under 1). hCG kontrolleres med en blodprøve.

Muligheten for senere graviditet er tilstede. Det er likevel viktig å unngå graviditet i omlag ett år etter avsluttet behandling. Du bør derfor bruke p-piller eller annen form av sikker prevensjon fra tidspunktet for normal hCG-verdi og 1–2 år fremover.

80–90 prosent av kvinner som har ønsket seg barn etter gjennomført behandling for trofoblastsykdom har gjennomgått normale graviditeter, og fått friske barn. Dette er samme som for friske kvinner som ikke har hatt trofoblast.

Kontakt

Ahus Nordbyhagen Fødeavdelingen, Nordbyhagen

Kontakt Fødeavdelingen, Nordbyhagen

Oppmøtested

  • Fødeavdelingen: Behandlingsbygg 4, 5. etasje (B405).
  • Observasjonspost: Behandlingsbygg 4, 5. etasje (B405).

Inngang 3.

Oversiktskart Nordbyhagen (PDF)

Oversiktsbildet Sykehuset på Nordbyhagen

Ahus Nordbyhagen

Transport

Vi har parkering mot avgift for pasienter, pårørende og besøkende i 1. etasje av parkeringshuset, som ligger cirka fem minutters gange fra hovedinngangen. Gangveien fra parkeringshuset til sykehuset er skiltet. Det er også nærparkering på plassen foran hovedinngangen og Nye nord-bygget.

Mer om parkering

Buss

Bussen stopper like ved hovedbygget. Linje 100, 110, 300, 310 og 385 går til og fra Oslo og Lillestrøm.

Se rutetider på ruter.no eller telefon 22 05 70 70.

Taxi