Kort intervensjon for å redusere feilbruk av sovemedisin blant eldre
Prosjektet hadde som mål å kartlegge søvnvansker hos eldre hjemmeboende, i tillegg til å utvikle og teste en enkel, kort intervensjon som fastlegen kan bruke for å hjelpe eldre pasienter med å redusere feilbruk av sovemedisin.

Hva er utfordringen?
Mange eldre sliter med søvnproblemer, som vansker med å sovne og lengden på søvn. En del av disse bruker store mengder sovemedisiner over lengre tid, noe som kan føre til uheldige bivirkninger som fall, svekket kognitiv funksjon og avhengighet.
Eksempel: En eldre person kan ha brukt sovemedisiner i flere år for å håndtere søvnvansker, men opplever nå bivirkninger som fall og hukommelsesproblemer.
Hva er løsningen?
En løsning er en kort intervensjon utført av fastlegen. Under en kort samtale diskuterer fastlegen og pasienten medisinbruken til pasienten. De gjennomfører en kartlegging av medisinbruk og vurderer pasientens behov. Legen gir tilpasset tilbakemelding om risikoene og fordelene ved å redusere eller avslutte medisineringen. Sammen utarbeider de en plan for å avslutte eller trappe ned medisinen for å minimere negative helseeffekter.
Hva viser studien om eldres søvnproblemer?
Studien viste at mange eldre sliter med søvnvansker, inkludert vanskeligheter med å sovne og opprettholde søvn. Årsakene til dårlig søvn varierte fra mentale faktorer som tankekjør til fysiske problemer som smerte og vannlatningsbehov om natten.
Mange hadde brukt sovemedisiner i høye doser over lang tid, noe som representerer feilbruk med potensielt alvorlige bivirkninger blant deltagerne.
Hva viser studien om intervensjonen hos fastlegen?
En ny studie skal sammenlignet to grupper, hvorav den ene får en kort samtale hos fastlegen, mens den andre ikke får det. Vi skal videre se på legers erfaring med bruken av kort intervensjon og langtidseffekt av intervensjonen.
Målet er å redusere feilbruk og risiko for bivirkninger av sovemedisiner.