Perineum-studien
På jakt etter mer kunnskap om fødselsrelaterte skader: Perineum
Andregrads perineale rifter er den vanligste fødselsrelaterte bekkenbunnsskaden som påvirker perineum (området mellom skjeden og anus). Disse riftene har tidligere blitt ansett som mindre klinisk viktige. Imidlertid tyder nyere data på noe annet.
Kvinneklinikkens forskningsgruppe har omfattende erfaring med å bruke tredimensjonal ultralyd for å studere skader på bekkenbunnen fra fødsel. I dette prosjektet fokuserer forskerne på skader på perineum og konsekvensene av disse skadene for kvinners helse.

Illustrasjon: «Embracing life» © Elisabeth Halle
«Embracing life» © Elisabeth Halle
De siste årene har symptomer som slapp skjede og luft som slipper ut fra skjeden under trening og samleie i økende grad blitt relatert til andregrads perineale rifter.
Likevel blir unge kvinner som søker hjelp for sine bekkenbunnssymptomer etter vaginal fødsel med andregrads perineale rifter ofte fortalt av sin allmennlege eller gynekolog at "du ser så normal ut som du kan forvente etter en vaginal fødsel". Imidlertid er sannheten at vi ikke vet hva kvinner kan forvente etter en vaginal fødsel.
Manglende målemetoder
Det er stor variasjon i omfanget av vevsskader som kategoriseres som en andregrads perineal rift. Det er derfor behov for en gyldig underkategorisering av riften. Vurderingen av perineum har også vært begrenset til inspeksjon, palpasjon og vurdering av lengden på perineum, som ikke gjør rettferdighet til den komplekse anatomien i dette området.
Testing av nye målemetoder
Derfor initierte vi Perineum-studien, en prospektiv kohortstudie som inkluderte 1000 kvinner som fødte på vårt sykehus. Mellom 10/2020 og 03/2022 ble alle nulli- og multipara kvinner som oppfylte inklusjonskriteriene invitert til å delta når de kom til sykehuset for rutinemessige prenatal ultralydundersøkelser. Vi har så langt implementert en pålitelig underkategorisering innenfor andregrads rifter basert på prosentandelen av skade på perineum (2A, 2B eller 2C) på vår fødeavdeling. Sammen med våre samarbeidspartnere i Sverige har vi utviklet en pålitelig analyseprotokoll for vurdering av anatomiske endringer i perineum ved bruk av tredimensjonal endovaginal ultralyd.
Om prosjektet
Perineum-studien er et pågående prosjekt som startet i 2020. Datainnsamlingen ved ett år ble avsluttet i juni 2023 med en oppfølgingsrate på 80%. Det ledes av kvinneklinikken Ahus, i samarbeid med Bekkenbunnssenteret, Skåne Universitetssykehus, Malmö, og Karolinska Bekkenbunnssenter, Karolinska Institutt, Huddinge, Sverige.