Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

#sjekkdeg

Arrangerer en livsviktig kveld

Screening med livmorhalsprøve er et viktig tiltak for å forebygge livmorhalskreft. I januar arrangerer frivillige fra kvinneklinikken #sjekkdeg-kveld.

Publisert 15.01.2024
Sist oppdatert 17.01.2024
Leger og sykepleiere smiler mot kamera.
Jeanette Aune, Signe Anette Nærbø Strindhaug, Sara-Helen Sandvik, Hanne Cecilie Kjærnli og Ala Jabri Haug fra kvinneklinikken på Ahus.

– I 2022 var det 302 krefttilfeller i Norge. Det er laveste tall på ti år, sier Ala Jabri Haug, fagansvarlig overlege for gynekologisk kreft ved kvinneklinikken på Akershus universitetssykehus (Ahus).

Hun viser til tall fra livmorhalsprogrammet på Kreftregisteret sine sider.

– Det som også er spesielt med tallene for 2022 er at vi ikke har et eneste tilfelle av livmorhalskreft blant 25 år gamle kvinner, sier hun. 

Haug peker på to viktige grunner til at tallene synker: livmorhalsprogrammet og HPV-vaksinen.

Årsaken til livmorhalskreft er i over 99 prosent av tilfellene langvarig infeksjon med HPV (humant papillomavirus). Kvinnene som var 25 år i 2022 var det første kullet som ble vaksinert mot dette i barnevaksinasjonsprogrammet.

– Målet og håpet til oss som jobber med dette er at vi på sikt skal kunne utrydde livmorhalskreft. Tallene viser at vi går i riktig retning.  

En sjekk for kvinner uten symptomer

Sjekk deg-kvelden er et tilbud om screening med livmorhalsprøve for kvinner mellom 25 og 69 år uten symptomer fra underlivet, og som ikke har tatt celleprøve på tre år. Hvis du har symptomer fra underlivet, som unormale blødninger, utflod eller smerter må du ta direkte kontakt med legen eller gynekologen din.

– Vi tilbyr kun en enkel undersøkelse med livmorhalsprøve, og gjør ikke en fullstendig gynekologisk undersøkelse, sier Haug.

Målet med screeningen er å oppdage forstadier til kreft så tidlig som mulig, slik at disse kan behandles før de utvikler seg til kreft.

– Hvis sykdommen oppdages tidlig er det over 95 prosent som er i live etter fem år. Det tar mange år før HPV-smitte utvikler seg til kreft, sier hun.

– Dessverre er prognosen dårlig hvis sykdommen diagnostiseres sent i forløpet. Derfor er livmorhalsprogrammet så viktig.

Lege smiler på pasientrom.

Ala Jabri Haug er initiativtaker og en av de ansatte som stiller opp.

– Alle på Ahus er så positive når vi spør om de vil være med, og det er aldri et problem å få folk til å stille opp, roser hun.

Meld deg på

Tilbudet er for både pasienter og ansatte, og kvinneklinikken har et begrenset antall timer. Bestill time ved å ringe 67 96 14 51 mellom klokka 09.00 og 14.00.

  • Dato og klokkeslett: 22. januar 2024, kl. 16.00 – 20.00
  • Sted: Ahus Nordbyhagen, gynekologisk poliklinikk, S301
  • Kostnad: 75 kroner for materiell.