Pakkeforløp lungekreft
I pakkeforløp for lungekreft er prehabiliteringen en viktig del. I en rekke videoer laget av lungemedisinsk avdeling på Ahus i samarbeid med Lungekreftforeningen får du en nøye gjennomgang av pakkeforløpet.
Prehabilitering
Når livet snus på hodet på grunn av sykdom kan det være vanskelig å henge med på alt av informasjon og forberedelser. Et nytt prehabiliteringstilbud for pasienter som utredes for lungekreft skal styrke pasientens fysiske og psykiske helse før behandling.
Prehabilitering er samlebetegnelsen på tiltak som blir gjort før planlagt kirurgi eller annen behandling. Prehabiliteringen for pasienter som utredes for lungekreft inkluderer fysisk aktivitet, ernæring, røykeslutt og mental forberedelse på tiden som kommer.
– Vi vet at pasienter som er fysisk og mentalt forberedt ofte tåler behandlingen bedre og kommer seg raskere etterpå, sier Anne Edvardsen, avdelingsleder ved lungemedisinsk avdeling på Ahus.
Edvardsen er prosjektleder for utviklingen av et prehabiliteringstilbud for pasienter som utredes for lungekreft. Målet med prehabiliteringen er bedre behandlingsresultat og en tryggere opplevelse for pasienten.
– Fra pasienten er henvist til oss fra fastlegen sin til behandlingsstart skal vi gjennom en blanding av digital oppfølging i appen MyDignio og møter på avdelingen bruke tiden godt.
– Tidligere dro pasientene hjem og styrte ventetiden før behandling selv, med prehabilitering legger vi opp et løp for pasienten med ernæringsveiledning, trening og læring og mestring.
– Ahus er først i Norge med å utvikle et prehabiliteringstilbud for pasienter som utredes for lungekreft. Modellen som lungemedisinsk avdeling utvikler, kan deles med andre sykehus som utreder og behandler lungekreft, sier Edvardsen.
I pakkeforløp for lungekreft er prehabiliteringen en viktig del. I en rekke videoer laget av lungemedisinsk avdeling på Ahus i samarbeid med Lungekreftforeningen får du en nøye gjennomgang av pakkeforløpet.
Tidligere prehabiliteringsprosjekter på Ahus har vist god effekt, blant annet fra gastrokirurgisk avdeling som innførte prehabilitering ved tykktarmskreft og endetarmskreft i 2019. Innføringen har gitt færre reoperasjoner og pasientene kommer seg raskere etter operasjon. Pasientene har også gitt tilbakemelding om at de føler seg ivaretatt og at de opplever å få mulighet til å påvirke behandlingsforløpet sitt.
Å innføre pakkeforløp er et prosjekt med mange involverte og innebærer mye planlegging og avklaringer.
–En viktig del av prosjektet er å avklare ansvarsfordelingen mellom sykehus og kommune, for å se hvordan vi kan samarbeide digitalt for best mulig oppfølging av pasientene, sier Edvardsen.
Prosjektet piloteres fra og med uke 9, men har blitt testet på seks pasienter allerede, med lovende tilbakemeldinger.