Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandler de sykeste blodpropp-pasientene raskere

Akershus universitetssykehus (Ahus) er ledende i landet på avansert behandling av lungeblodpropp. Nå behandles de sykeste pasientene raskere ved hjelp av et spesialisert team.

Publisert 11.10.2024
Sist oppdatert 14.10.2024
Helsepersonell er samlet foran pc-skjerm
Fra venstre: Karen Regine Rye, LIS3-lege i akuttmottaket, Kersti Elisabeth Styren, overlege akuttmedisin og medisinsk overvåkning, Tine Strømmen, LIS3-lege hjerteavdelingen Dan Levi Hykkerud, intervensjonsradiolog, Janne Hilde, kardiolog og fagansvarlig på EKKO-lab og Christina Svae, overlege blodsykdommer.

– Blant hjerte- og karsykdommene er lungeblodpropp den tredje største årsaken til død etter hjerteinfarkt og hjerneslag, og antall nye tilfeller øker, sier Ellen Brodin, avdelingsleder på hematologisk avdeling.

– Når en pasient kommer til sykehuset med blodpropp i lungene, er tid helt avgjørende. Det er fare for alvorlige komplikasjoner eller død hvis man ikke gir riktig eller rask nok behandling.

Brodin er en av pådriverne for innføringen av det nye teamet (PERT), som ble etablert i 2022. Det er det første norske teamet av sitt slag, og består av hematologer, kardiologer, indremedisinere og intervensjonsradiologi.

– Målet er å hjelpe de aller sykeste, der det haster å ta en god beslutning. Det kan være vanskelig når man står alene i mottak. 

– Raskere behandling gir bedre prognose

Den alvorligste formen for lungeblodpropp kommer ofte via beina eller bekkenet, der blodproppen løsner fra åreveggen og passerer gjennom hjertet før den fester seg i lungene. Derfor havnet ofte pasienter med blodpropp i lungene mellom flere fagfelt og avdelinger.

– Vi så til utlandet og ønsket å tenke nytt. Så langt er resultatene lovende. Vi erfarer at vi får riktig kompetanse raskt på plass. Det fører til at vi tar riktige beslutninger raskere, pasienten får fortere behandling og derav også bedre prognose, sier Brodin.

Ahus er et av de største akuttsykehusene i landet, og behandler i overkant av 1200 blodpropper hvert år. Halvparten av disse er blodpropp i lungene, og omtrent ti prosent er de mest alvorlige hvor PERT-teamet kobles på.

 

Dame i legefrakk smiler mot kamera
Ellen Brodin leder hematologisk avdeling på Ahus.

Fra timer til minutter

Tiden fra pasienten kommer til akuttmottaket med mistanke om blodpropp til pasienten ligger på operasjonsbordet har blitt kraftig redusert.

– Det er snakk om timer. Vi har gått fra å ringe rundt for å diskutere med enkeltpersoner til å tilkalle et spesialisert team med én telefon, sier Karen Regne Rye.

Hun er lege i akuttmottaket, der hun tar imot og diagnostiserer pasientene. Når mistanken om blodpropp i lungen er bekreftet tilkaller hun PERT-teamet raskt.

Kort tid senere samles fagfolk som tar beslutninger sammen – i samme rom. Det er viktig når det ikke er en fasit på hva som er riktig behandling.

– Dette er komplekse pasienter, og ofte må vi teste ulike behandlinger før vi finner den rette. Alt handler om holde liv i pasienten til behandlingen fungerer. Det handler om alt fra blodtrykk til pustestøtte, sier Christina Svae, overlege på blodsykdommer.

Helsepersonell ser på pc-skjerm og ultralydbilde av et hjerte
Hele teamet vurderer bilder av pasientenes lunger og hjerte.
Lege peker på skjerm med et ultralydbilde av et hjerte
Bildet viser en blodpropp som er på vei fra pasientens hjerte og ut i lungen.

Potensielt livreddende behandling

Blodproppen kan av og til fjernes intravenøst med en «plumbo»-løsning. Ofte ender pasienten på operasjonsbordet til intervensjonsradiologen Dan Levi Hykkerud.

– Her fjerner vi blodproppen ved å fiske den ut. Vi bruker spesialutstyr som føres inn i lungen ved hjelp av røntgenbilder, sier han.

Behandlingen, kalt trombektomi, startet sykehuset med for to år siden.

– Dette er potensielt livreddende behandling for de aller dårligste pasientene, der hjertets pumpefunksjon svikter.

Lege holder i røntgenutstyr på operasjonssal
På operasjonsstua er det intervensjonsradiolog Dan Levi Hykkerud som fjerner blodproppen ved å suge den ut med spesialutstyr. Metoden kalles trombektomi.

PERT-teamet på Ahus

  • PERT står for "The Pulmonary Embolism Response Team”
  • Det er et tverrfaglig samarbeid med hematologisk avdeling, akuttmottaket, intervensjonsavdelingen og kardiologisk avdeling.
  • Ahus etablerte teamet på bakgrunn av europeiske anbefalinger som kom i 2019 (escardio.org). Anbefalingen er at alle store sykehus etablererer et beslutningsteam rundt pasienten for å gjøre behandlingen mer forsvarlig og bedre.
  • PERT-team er etablert på flere sykehus i Europa og USA, Ahus er det første sykehuset i Norge som har satt dette i system.