Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Et helhjerta tilbud til helsepersonell

Heidi Skutlaberg Wiig mener at helsepersonell ikke må bli så akademiske at de glemmer å være nær pasienter og pårørende. For fire år siden ble engasjementet til en programlederjobb i podkasten Helhjerta, som i dag har over 240 000 nedlastninger.

Publisert 27.12.2022
Sist oppdatert 19.04.2023
Dame i rød genser foran en mikrofon under podcastinnspilling.
Heidi Skutlaberg Wiig er programleder i podkasten Helhjerta. Alle foto: Ahus

​– Min hjertesak er å være til stede, ha gode samtaler, være tett på hverandre og ville vel. Det er viktig at vi som helsepersonell ikke blir så akademiske at vi glemmer å være nær pasienten og de pårørende, sier Heidi Skutlaberg Wiig.

Wiig er kreftsykepleier, veileder og spesialrådgiver innen klinisk kommunikasjon på Akershus universitetssykehus (Ahus). Sammen med Kompetansebroen leder hun podkasten Helhjerta, en podkast om menneskemøter og helse, rettet mot helsepersonell. 

– Målet er å få lytterne til å reflektere over temaet vi snakker om og lære mer om helsefaget. Podkasten skal også være en helhjerta samtale mellom to mennesker, hvor jeg jobber mye med å få gjesten til å åpne seg, sier Wiig.

Morgen. Dag. Natt. Helhjerta blir lyttet på hele døgnet. 

–​ Vi ønsker å underholdes. Og når vi underholdes er det fint å gjøre det med noe som er bra for hodet og hjertet. Der tror jeg vi har knekt en kode.

Episodene kan du høre der du hører podkast til vanlig eller på kompetansebroen.no

Akademia på et praktisk nivå

Noen episoder er mer akademiske enn andre. Da prøver Wiig å trekke faget ned på et praktisk nivå som gjør at alle kan kjenne seg igjen. 

– Til syvende og sist handler alt om deg og meg i et samspill og hvordan vi skal omgås som mennesker. Det handler om alt fra blikket vårt til tonen vi bruker i samtale med et annet menneske. Jeg tror det er spesielt viktig for de av oss som jobber med pasienter. Vi er nødt til å være mer konkrete, sier Wiig.

Wiig legger til at helsepersonell og sykehus er en akademisk kunnskapsbedrift. 

–​ Det skal vi aldri slippe taket på, men vi må samtidig huske på hvorfor vi er her. Vi er her for å møte mannen i gata og mennesker som er på et vanskelig sted enten fysisk eller psykisk. Da kan vi ikke snakke akademisk, sier hun.

Denne praktiske tilnærmingen gjør også at Helhjerta når tusenvis av lyttere utenfor helsesektoren.

Henrik Aamodt spiller inn en podkast-episode med programleder Heidi Skutlaberg Wiig.

Episodene spilles inn på Senter for medisinsk simulering (SimAhus). Her er robotkirurg Henrik Aamodt gjest.

Over 240 000 nedlastninger

Helhjerta produseres av Kompetansebroen, som er en digital plattform for kompetansedeling og samhandling for helsepersonell og studenter. Første episode kom i 2018. I dag er det spilt inn over 80 episoder, som er lastet ned over 240 000 ganger. 

– Kompetansebroen har som mål å dele fagkunnskap mellom sykehus, kommuner og utdanningsinstitusjoner og sikre bedre samarbeid. Helhjerta er en kjempeviktig del av dette, og vi mener dette er et viktig tiltak for å bedre samhandling og øke kompetansen, sier Ellen Eie, som er spesialrådgiver i Kompetansebroen.

– Her får man faglig påfyll på en annerledes og praktisk måte. Vi ser at mange kommer inn på Kompetansebroen via podkasten.

Flere Ahus-gjester
I Helhjerta er det flere gjester fra Ahus. I en av årets siste episoder snakker Henrik Aamodt om robotkirurgi. Han er en av tre robotkirurger ved kar-thoraxavdelingen på sykehuset.

Robotkirurgen Henrik Aamodt foran mikrofon.

Henrik Aamodt er en av tre robotkirurger ved Ahus, og stilte nylig opp som gjest i Helhjerta.​ I episoden forklarer han blant annet hvordan robotkirurgi fungerer og hva det betyr for pasienten.​

– Å stille opp i podcasten bidrar til at flere lærer om teknologien og forskningen vår. Dette er et tilbud vi er stolte av, sier Aamodt etter innspillingen av episoden.

Wiig er stolt av gjestene som tør å ha helhjerta samtaler med henne. 

–​ Jeg forbereder alltid gjestene på at de skal være nedpå og gi mer av seg selv. Det er like imponerende hver gang, sier hun.

Episoden med Aamodt kan du høre her: Om Da Vinci og robotkirurgi (kompetansebroen.no)​

Mer om Kompetansebroen

​​Kompetansebroen er en digital plattform for samhandling og kompetansedeling mellom sykehus, kommuner og utdanningsinstitusjoner. 

Nettsiden kompetansebroen.no gir tilgang til digitale læringsressurser, temabaserte fagområder, arrangementskalender og nyheter. 

Målgruppen for Kompetansebroen er studenter og medarbeidere i helsetjenesten.

Kilde: kompetansebroen.no​​​