Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Søvn-app skal hjelpe søvnapné-pasienter

Å snorke eller ikke snorke - det er et spørsmål om hvor villig du er til å trene tunge- leppe- og kjevemuskulaturen, tror søvnforsker ved Ahus, Harald Hrubos-Strøm. Nå har han og kolleger fått midler til å forske på om en smartklokke og app kan hjelpe pasientene med treningen.

Publisert 22.12.2020
Sist oppdatert 10.10.2022
Harald Hrubos Strøm.jpg

Søvnforsker Harald Hrubos-Strøm skal lede studien der pasienter skal prøve en digital plattform som skal hjelpe dem med å gjøre munn- og ansiktstrening for å forebygge snorking og søvnapne.

Akershus universitetssykehus (Ahus) skal som en av 37 europeiske institusjoner delta i det tverrfaglige forsknings- og utviklingsprosjektet Sleep Revolution. Prosjektet er tildelt 15 millioner euro i støtte, og har som overordnet mål å forbedre forskning, diagnose og behandling av søvnapne og tilknyttede diagnoser. Ahus sitt bidrag til studien er å se på hvordan pasienter kan nyttiggjøre seg av en digital plattform for å gjøre munn- og ansiktstrening. 

- Vi er svært stolte og ser frem til å fortsette å utvikle vår søvnforskning sammen med sterke samarbeidspartnere i årene som kommer, sier søvnforsker og prosjektleder ved Ahus, Harald Hrubos-Strøm.

- Finnes ingen "quick fix"

Søvnapne er en tilstand der pusten hemmes mens du sover. Pusteoppholdene og snorkingen gir dårlig søvnkvalitet med mange oppvåkninger, som igjen medfører nedsatt livskvalitet for den som opplever det, i tillegg til økt risiko for blant annet hjertesykdom. 

Hrubos-Strøm har tro på at trening av tunge-, leppe- og kjevemuskulaturen kan være den beste medisinen. 

- Det finnes ingen "quick fix" på sykdommen i dag. Noen får operasjoner og kirurgi, men dette har begrenset virkning og er veldig inngripende tiltak. Cpap, en maskin som kobles til en maske som festes på ansiktet når du skal sove, er også svært inngripende, sier han.

Gunstig effekt av ansiktsøvelser

Studier har imidlertid vist at øvelser for å styrke muskulaturen i tunge, lepper og kjever, gir en gunstig effekt. 

- Vi ser at årsaken til at mange snorker og får pustestopp, er at kjeven og tunga faller bakover når de sover. Ved å styrke disse musklene kan du få bedre kontroll over svelg og tungemuskulatur. 

hodeskalle.JPG

Harald Hrubos-Strøm bruker denne for å vise pasientene sine hvordan kjeven faller bakover når muskulaturen er svak.


Selv om resultatene av øvelser er godt dokumentert i andre studier, tror Hrubos-Strøm at det må mer til enn at pasienter blir sendt hjem med et ark med øvelser de skal gjøre på egen hånd. 

- Behandlingen er egentlig veldig enkel, lite inngripende, og noe man kan gjennomføre selv. Men i praksis krever et slikt opplegg tålmodighet og motivasjon. Vi vil se om en teknologisk plattform kan hjelpe pasientene i å gjennomføre treningen, sier han.

Feedback i app

Pasienter vil få tildelt en smartklokke som gjør ulike søvnmålinger, samt en app med instruksjonsvideoer. Appen henter data fra målingene og fra pasientens søvndagbok, og gir tilbakemeldinger og påminnelser til pasienten ut fra informasjonen den samler inn. 

Data som samles inn fra 30.000 søvnpasienter i Europa vil videre brukes i maskinlæring for å bedre diagnostikken og behandlingsvalg for søvnapnepasienter. Det internasjonale prosjektet sikter mot å lage nye standardiserte internasjonale retningslinjer for søvnmedisin. 

Prosjektet koordineres ved universitetet i Reykjavik, ledet av Erna Sif Arnadóttir, og har fått finansiering for fire år.