Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fra vikarstrøm til fast ansatte på Kongsvinger

Vikarer har kommet og gått, men nå har trenden snudd på Kongsvinger sykehus. I fjor ble utgiftene til innleie ble kuttet med nesten 40 prosent sammenliknet med året før. Også for Ahus samlet lå kuttet på 40 prosent.

Publisert 28.03.2025
En person i hvit laboratoriefrakk
Sykepleier Henriette Fjaestad på kirurgisk sengepost kom som vikar i juni og ble fast ansatt i februar. 

Akershus universitetssykehus var dermed det av helseforetakene i region Helse Sør-Øst som reduserte innleien mest i 2024. Mens innleien i 2023 lå på 847 månedsverk, lå tallet på 472 i 2024. 

På lokalsykehuset på Kongsvinger ble innleide månedsverk kuttet med om lag 50 prosent fra 2023 til 2024.

Kostnadene for ekstern innleie på Ahus i januar 2024 sammenlignet med januar 2025 gikk ned med hele 76 prosent.

Rask innkjøring

Sykepleier Henriette Fjaestad ble fast ansatt på kirurgisk sengepost på Kongsvinger i vinter. Hun kom inn som vikar i juni 2024 etter at en venninne tipset henne om å ta kontakt med Ahus for å høre om det var jobb å få. 

– Som ny fikk jeg fem dagers innkjøring på sengeposten. Sjefen sørget for å vise meg rundt og gjøre meg kjent med sykehuset første dag på jobb, forteller Henriette. 

Hun har fartstid helt tilbake til 1988, da først som helsefagarbeider.  I dag har hun erfaring både fra ortopedi, akuttkirurgi, intensiv og postoperativt arbeid. På Kongsvinger opplevde hun at det var stort rom for å spørre og å være ny. Nå har hun faste kolleger som hun også synes det er gøy å være sammen med. 

– Samholdet er viktig for å håndtere utfordrende arbeidsoppgaver og hendelser, sier Henriette. 

Kjente ansikter på vakt 

Ahus’ medisinske avdeling på Kongsvinger er blant dem som har lykkes godt med å dreie innleie til faste ansettelser. Avdelingsleder Erlend Grønningen forteller at det har pågått et strategisk arbeid rundt rekruttering av sykepleiere, overleger og leger i spesialisering (LIS). 

– At det er kjente ansikter på vakt gir trygghet for alle ansatte og en god mulighet for videre utvikling i avdelingen, sier han.  
Grønningen er overbevist om at de skal være i stand til å rekruttere godt også i tiden fremover. Nå jobber de særlig med sykepleierstudenter og LIS1 for å sikre etterveksten. 

Lokalkunnskap viktig 

Også Kongsvinger distriktspsykiatriske senter (DPS) lykkes godt med å gå fra innleid til fast arbeidskraft i fjor. Fem nye medarbeidere ble ansatt: Tre overleger og to psykologspesialister.

Avdelingsleder Kine Ramstad gir det gode arbeidsmiljøet mye av æren. Hun beskriver arbeidsoppgavene som varierte og faglig spennende og er ikke i tvil om at de er tjent med faste ansettelser.
 
– Faste ansatte får bedre kjennskap til avdelingen og våre rutiner og prosedyrer. De får også bedre lokalkunnskap om oss, om sykehuset og om kommunene. Det er viktig for det tverrfaglige samarbeidet om pasienten, sier hun. 

 

Portrett av smilende kvinne i lys rosa dressjakke
– Vi er stolte av å ha fått til så store endringer på såpass kort tid, sier sykehuskoordinator Jane Moe Castro. 

Reduksjon over hele Ahus 

For medisinsk divisjon på Akershus universitetssykehus sett under ett krøp innleietallene i fjor ned og under nivået for 2019. I oktober 2024 hadde divisjonen med sine rundt 2000 årsverk kun 4,4 innleide månedsverk – et rekordlavt nivå som også holdt seg ut året. 

På Kongsvinger brukte sykehuset tilsammen 24 millioner kroner mindre på ekstern innleie i 2024 enn i 2023.

Sykehuskoordinater Jane Moe Castro synes de har fått god uttelling for arbeidet med å få inn faste ansatte.

– Allerede i 2023 var det slutt på innleie av sykepleiere i kirurgisk divisjon hos oss på Kongsvinger. Etter sommeren i 2024 klarte vi å kutte all innleie av sykepleiere i sykehuset.

Sykehuskoordinator Jane Moe Castro er opptatt av å se de faste ansettelsene i en større sammenheng.

– Vi er stolte av å ha fått til så store endringer på såpass kort tid. Det kommer alle til gode. Når vi sparer om lag 2,5 millioner kroner i året på å ansette èn psykiater istedenfor å leie inn fra vikarbyrå, gir vi hele helseforetaket en bedre mulighet, for 

 

Portrettbilde av kvinne
Henriette Fjaestad balanserer godt mellom fast jobb i Kongsvinger og hjem og fritid i Sverige. 

Fast med varierte dager

Henriette Fjaestad fikk fast jobb i februar i år. Som langpendler til Sverige har hun gode muligheter til å slappe av, trene og gå turer i området når hun ikke jobber.

På vakt på sykehuset trives hun godt med at ingen dager er like. 

–  Jeg vet aldri hva som møter meg og hvordan dagen, kvelden eller natten blir. Men det føles alltid bra å hjelpe andre, det er jo derfor jeg har valgt å jobbe i helsevesenet.