Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hjertemedisinsk avdeling blir fullverdig kardiologisk senter

Ahus får fullt ansvar for akuttbehandling av hjerteinfarkt i eget område fra januar. De alvorligste pasientene må ikke lenger sendes til Oslo om kvelden og natten.

Publisert 13.12.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
​Ansatte ved invasjon seksjon

Helse Sør-Øst har vedtatt at Ahus overtar ansvaret for akuttbehandling av pasienter med STEMI hjerteinfarkt fra 1. januar 2025. Dette er en svært viktig milepæl for pasienter, sykehus og fagmiljø.

Til nå har pasienter med de mest alvorlige hjerteinfarktene blitt sendt til Oslo universitetssykehus etter klokken 20. Pasienter med STEMI hjerteinfarkt krever raskest mulig behandling. Hvert år er det omtrent 300-400 slike pasienter i området til Ahus.

– Dette betyr at alle pasienter med akutt hjerteinfarkt i vårt opptaksområde får tilgang til akuttbehandling på Nordbyhagen hele døgnet, sier administrerende direktør Øystein Mæland.

Endringen gjelder også for pasienter i Kongsvingerregionen som normalt behandles ved Kongsvinger sykehus, men som har blitt sendt til OUS for behandling av alvorlige infarkt.

Når hvert minutt teller

Tiden det tar før behandlingen begynner er helt avgjørende, forklarer Oliver Meyerdierks. Han er seksjonsleder ved invasiv seksjon på hjertemedisinsk avdeling på Ahus.

– Det å ikke måtte reise til Oslo gir en spesielt stor gevinst for våre pasienter med lang reisevei til behandlingsstedet, sier han.

En mann med briller
Oliver Meyerdierks

Ahus har et sterkt fagmiljø i kardiologi. Hjertemedisinsk avdeling har jobbet lenge for å sikre et døgntilbud som gir et komplett og helhetlig forløp for de alvorligste pasientene.

– Bak dette ligger det mer enn ti års systematisk utvikling og kompetansebygging fra et sterkt fagmiljø i godt samvirke med en bevisst satsing fra sykehusets ledelse, sier Øystein Mæland.

– Det er et viktig mål for sykehuset å styrke høyspesialisert behandling. Det er svært gledelig at vi her har nådd denne viktige milepælen, sier han.

Ahus tar også snart i bruk en tredje invasiv lab på Nordbyhagen. Den har vært en forutsetning for det nye tilbudet.

Pasienttilbud etter internasjonal standard

Nylig ble det det gjennomført en undersøkelse som plasserer hjertepasienttilbudet på Ahus på høyde med svenske sentra. Disse ligger helt i tet internasjonalt.

portrett av Erik Borge Skei
Direktør i medisinsk divisjon Erik Borge Skei 

– Det er viktig å kvalitetssikre pasienttilbudet vårt, og denne undersøkelsen viser at vi holder topp internasjonal standard. Våre fagfolk fortjener honnør for å ha utviklet et tilbud som gjør oss i stand til å gi et enda mer komplett behandlingsforløp i eget hus, sier divisjonsdirektør Erik Borge Skei. 

Ahus har et stort volum av pasienter, svært gode behandlingstider og lave komplikasjonsrater

Behandlingen av STEMI-pasienter vil foregå på Nordbyhagen, men Ahus har også et stort og solid fagmiljø innen invasiv kardiologi på Gardermoen der det også gis ablasjonsbehandling , i tillegg til angiografi og PCI.

– Tilsammen gjør dette Ahus til landets nest største invasive senter. Med et stort og kompetent fagmiljø har vi et solid utgangspunkt både i pasientbehandling og for forskning og videreutvikling av tilbudet, sier Erik Borge Skei.

Hjertemedisinsk avdeling og tilbudet innen invasiv kardiolog ved Ahus

  • Ahus har en av Norges største hjertemedisinske avdelinger med nær 70 ordinære døgnsenger, 9 dagsenger og 11 hjerteovervåkningssenger.
  • Avdelingen har drift ved Nordbyhagen, Gardermoen, og Ski (kun poliklinikk), og utreder og behandler de aller fleste hjertemedisinske tilstander.
  • Avdelingen har drøye 12 000 døgnopphold og 23 000 polikliniske konsultasjoner per år.

Hva er invasiv kardiolog?

  • Omfatter utredning og behandling av hjertesykdommer ved hjelp av tynne katetre (plastrør) som føres til hjertet via en blodåre, oftest fra håndledd eller lyske.
  • De viktigste prosedyrer er kransårerøntgen (koronar angiografi), utblokking av trange kransårer (PCI) og innsetting av ny hjerteklaff.

Les mer om behandlinger på ahus.no: