Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

KI på Ahus

Kunstig intelligens kan frigjøre opptil 8000 ortopedtimer

Nå er vi i gang med kunstig intelligens for å diagnostisere bruddskader på Norges største ortopediske akuttpoliklinikk. Det betyr raskere hjelp til pasientene som trenger det mest.

Publisert 02.04.2025
Helsepersonell står sammen foran pc-skjerm
Ortoped Ola-Lars Hammer, KI-rådgiver Vidar Diebels-Larsen og Anneli Jerijærvi, seksjonsleder på ortopedisk akuttpoliklinikk, er spente på resultatene av å bruke kunstig intelligens i bildediagnostikk.

Hvert år tas det rundt 30 000 røntgenbilder på Akershus universitetssykehus (Ahus). Ortopedisk akuttpoliklinikk (OAP) på Nordbyhagen står for over 20 000 av disse.

Nå er klinikken i gang med kunstig intelligens (KI) for å diagnostisere brudd, som tredje i rekken på Ahus etter Ski og Kongsvinger. KI-algoritmen BoneView fungerer som en støtte for radiologene når de tolker røntgenbildene. Den største effekten får pasientene, legevaktene og ortopedene.

– Erfaringen vår så langt er at over halvparten av undersøkelsene viser at det ikke er et brudd. Da kan pasientene sendes direkte hjem, slippe lang ventetid og belastningen på legevakter og ortopediske avdelinger blir mindre, sier KI-rådgiver Vidar Diebels-Larsen fra bildediagnostisk avdeling.

På Ahus estimerer vi at vi kan spare pasientene for ventetider på rundt 15.000 til 20.000 timer per år. I tillegg forventer vi at løsningen kan frigjøre rundt 8000 timer i året for ortopedene.

– Det betyr at pasienter med påvist skade vil få raskere behandling og ortopedene vil få mer tid til pasientene som trenger hjelp raskt.

Les mer om KI-løsningen: Nå får pasienter raskere røntgensvar med kunstig intelligens på Ahus - Akershus universitetssykehus HF

Et viktig hjelpemiddel

Røntgenbilde av et ribbeinsbrudd hvor bruddet er markert med en gul boks
Slik ser det ut når KI-verktøyet markerer et brudd.

Flere av pasientene som blir henvist til OAP trenger ikke en spesialist. Når de kommer til klinikken gjøres det først en rask undersøkelse, før en radiograf tar røntgenbilder og vurderer om pasienten skal sendes til ortoped eller hjem. Det er denne vurderingen KI-algoritmen skal bidra til.

– Løsningen vil blant annet være nyttig for yngre leger som til nå har vært avhengige av å dobbeltsjekke røntgensvaret med en ortoped. Ved hjelp av kunstig intelligens som beslutningsstøtte kan vi sende pasienten raskere hjem igjen, sier ortoped Ola-Lars Hammer.

På maks to minutter markerer algoritmen om det er brudd eller ikke. Den er svært treffsikker, men svaret blir alltid kontrollert av en spesialist i ettertid - uavhengig av om pasientene blir sendt hjem eller ikke.

– Vi behandler mange pasienter hos oss, og er tidlig ute med bruk av kunstig intelligens. Det blir spennende å se effektene her på Ahus.

 

Kunstig intelligens i bildediagnostikk

  • Ahus er et av de første sykehusene i Norge som bruker kunstig intelligens til å oppdage brudd.
  • KI-algoritmen finner bruddskader på røntgenbilder, og fungerer som en beslutningsstøtte for radiologene.
  • Teknologien ble tatt i bruk på Ski sykehus tirsdag 8. oktober 2024 og Kongsvinger sykehus 5. februar 2025. Ahus Nordbyhagen tok i bruk løsningen 1. april 2025. Neste i rekken er Gardermoen.
  • Verktøyet heter BoneView, og er levert av Gleamer. Applikasjonen er trent til å oppdage skader som brudd, bein som er ute av ledd og væske i ledd. Den kan brukes på barn ned til to år.
  • Algoritmen er ferdigutviklet, som vil si at den ikke lærer av våre data.
  • Sykehusene i Vestre Viken var har allerede tatt teknologien i bruk, og har bistått med implementeringen på Ahus.
  • Les mer om hvordan vi bruker kunstig intelligens på Ahus (ahus.no)