Nå får pasienter raskere røntgensvar med kunstig intelligens på Ahus
18 pasienter opplevde å få svar på noen minutter den første dagen Akershus universitetssykehus (Ahus) tok i bruk kunstig intelligens for å påvise bruddskader. – En milepæl, sier avdelingsleder Nina Michelle Rolland Krogh.
Innføringen av kunstig intelligens skjer først på Ski sykehus, der Ahus har virksomhet på dagtid. Pasientene vil merke det ved at ventetiden på røntgensvar blir redusert fra timer til maks to minutter.
– I dag feirer vi en ny epoke. Dette er en milepæl hvor teknologien kommer inn i vår hverdag, og vi er bare i startgropa for bruken av kunstig intelligens. Den største gevinsten får pasientene.
Det sa Nina Michelle Rolland Krogh, som leder bildediagnostisk på Ahus, da sykehuset feiret at de var i gang tirsdag 8. oktober.
Teknologien skal fungere som støtte for de ansatte når de tolker bildene. Bildene går gjennom en svært grundig analyse, men undersøkes i tillegg nøye av en radiograf.
Pasientene som ikke får påvist brudd sendes hjem etter få minutter, og slipper å vente opptil flere timer for å få den samme beskjeden hos legevakten.
– Tror de har full kontroll
En av de aller første pasientene som opplevde å bli diagnostisert ved hjelp av kunstig intelligens er 14 år gamle Linus Naas-Svorkmo. Han var uheldig på fotballbanen, og endte opp på Ski sykehus med mistanke om brudd i kragebeinet.
– Det er litt rart med kunstig intelligens, men jeg tror de har full kontroll på teknologien, sier han, mens fagradiograf Eir Alvestad stiller inn røntgenmaskinen og forklarer at en røntgenlege også alltid beskriver bildene.
Linus står rolig mens røntgenmaskinen tar to bilder. Bildene til Linus blir automatisk anonymisert og sendt til en skyløsning hvor kunstig intelligens analyserer om det er brudd eller ikke. Så fort bildene er analysert blir de sendt tilbake til sykehusets systemer og slettet i skyløsningen.
Ett minutt og ti sekunder senere tikker svaret inn på datamaskinen til Alvestad:
– Det er dessverre et brudd, sier hun til en skuffet pasient, som går glipp av resten av fotballsesongen.
Hun viser ham bildet av kragebeinet, hvor bruddet er tydelig markert.
– Tidligere hadde denne prosessen tatt alt fra en halvtime til timer, forklarer Alvestad.
Glade på pasientenes vegne
18 uheldige pasienter måtte innom Ski sykehus for å ta røntgenbilder på tirsdag. Systemet som ga dem svar har derimot fungert knirkefritt.
– Teknologien har vi allerede testet litt i forkant, forklarer Matin Katiraee Winther, som leder seksjonen på Ski sykehus.
– Reaksjonene fra pasientene har så langt vært gode, og mange synes det er spennende. Vi er glade for at vi kan gi pasientene et enda bedre tilbud, sier hun.
Også helsesekretær Grethe Korbi og fagradiograf Eir Alvestad synes det er spennende å være i gang.
– Dette utfordrer oss til å se på bildene på en ny måte. Vi bruker noen minutter ekstra, mens det går raskere for pasienten fra de kommer inn med mistanke om brudd til de enten er tilbake hos legen eller på vei hjem igjen uten brudd, sier Alvestad.
Det er radiografene som vurderer om pasienten må tilbake til legen eller om de kan dra hjem uten videre undersøkelser. Noen ganger må en pasient tilbake til legen selv om bildet ikke viser brudd. Det kan handle om alt fra sår til andre skader.
– Vi håper at redusert ventetid fører til mindre frustrasjon og en bedre opplevelse for pasientene, sier Grethe Korbi.
En verdig feiring
På tirsdag var ansatte fra Ahus, Helse Sør-Øst og Vestre Viken helseforetak samlet for å markere dagen med gratulasjoner, gode ord og kake.
Divisjonsdirektør Janne Pedersen roste de ansatte som har tatt utfordringen på strak arm, og takket blant annet Vestre Viken helseforetak for at de banet vei for kunstig intelligens i bildediagnostikk. Nå bidrar de til implementeringen av teknologien i hele regionen, på oppdrag fra Helse Sør-Øst.
– Dette er så imponerende, og det er fryktelig mange som skal gratuleres når vi nå tar i bruk den første offisielle algoritmen på Ahus, sa hun til forsamlingen.
– Jeg er stolt av å være i gang på Ski sykehus, og det håper jeg dere er også.
KI-lege Bendik Breen er en av dem som har jobbet med å kvalitetssikre applikasjonen som nå er tatt i bruk. Nå jobber han med å vurdere andre aktuelle applikasjoner som kan brukes i bildediagnostikk.
– Bruken av kunstig intelligens vil ikke erstatte helsepersonell, men frigjøre tid til andre oppgaver. Det er spennende å være med på utviklingen fra start, sier han.
Kunstig intelligens i bildediagnostikk
- Ahus er et av de første sykehusene i Norge som bruker kunstig intelligens til å oppdage brudd. Teknologien ble tatt i bruk på Ski sykehus tirsdag 8. oktober.
- Ahus Kongsvinger skal ta i bruk løsningen i løpet av høsten 2024, mens Ahus Nordbyhagen planlegger oppstart i løpet av våren 2025.
- Verktøyet heter BoneView, og er levert av Gleamer. Applikasjonen er trent til å oppdage skader som brudd, bein som er ute av ledd og væske i ledd. Den kan brukes på barn ned til to år.
- Sykehusene i Vestre Viken var har allerede tatt teknologien i bruk, og har bistått med implementeringen på Ahus.
- Les mer om hvordan vi bruker kunstig intelligens på Ahus