NSQH 2024 – Forskning, kvalitet og pasientsikkerhet
Denne uken er Ahus arrangør av en stor nordisk forskningskonferanse i Oslo. Her skal den nyeste forskningen innen pasientsikkerhet og kvalitet presenteres.
Publisert 28.08.2024
NSQH 2024 er den 7. nordiske konferansen om forskning på pasientsikkerhet og kvalitet i helsevesenet. Konferansen arrangeres av Akershus universitetssykehus (Ahus) i samarbeid med Nordic Research Network for Safety and Quality in Healthcare (NSQH).
Kirurgisk divisjon har hatt ansvaret for konferansen og har stått for planleggingen sammen med helsetjenesteforskning.
- Fokuset for konferansen er blant annet etikk, rettferdig fordeling av helsetjenester og prioriteringer innen pasientsikkerhet, sier Ellen Catharina Tveter Deilkås.
Deilkås er seniorforsker i helsetjenesteforskning på Ahus og sitter blant annet i NSQH-nettverket.
- Det er 10 år siden konferansen ble arrangert i Norge sist. For 2024 ønsket det nordiske forkernettverket å ha konferansen i Oslo og da tok vi på oss jobben, sier Deilkås.
- Gjennom 4 hovedtaler, 40 presentasjoner, 4 workshops og 48 postere skal vi sammen se hvor helsevesenets kvalitet og pasientsikkerhet er på vei, hvorfor og hvordan.
Samler Norden
Rundt 150 påmeldte fra alle de nordiske landene skal samles i Oslo 29.-30. august.Det er fremdeles mulig å melde seg på konferansen.
Mer informasjon og program
Ahus har banet vei
- Ahus har vært en nasjonal pioner i innen helsetjenesteforskning og i arbeidet med pasientsikkerhet. Vi har gjennom måling av pasientskader og sikkerhetskultur gjort viktige erfaringer og lagt grunnlaget for nasjonale målinger av pasientsikkerhet og internasjonal forskning på området, sier Deilkås.Deilkås forsker selv på måling og forbedring av pasientsikkerhet og kan fortelle at ledelse er en viktig nøkkelbrikke for ikke bare godt arbeidsmiljø, men også god pasientsikkerhet og kvalitet.
Et av områdene hun er opptatt av er hvordan helsearbeidernes engasjement og psykologiske trygghet understøttes av det arbeidsmiljøet og den kulturen de er en del av, og hvordan det bidrar til trygg og god pasientbehandling.
- I avdelinger hvor dette ikke prioriteres er det oftere en svak pasientsikkerhetskultur, som øker risiko for uønskede hendelser og pasientskade. Medarbeiderundersøkelser kan gi ledelsen innblikk i hvor skoen trykker.
- Forskning understøtter at det gir gode resultater for pasientene når ledere tilrettelegger for at medarbeidere kan ha jevnlige tverrfaglige møter for å planlegge hvordan de samarbeider.
Selv om det har skjedd en liten revolusjon de siste 10-15 årene for å øke kvalitet og pasientsikkerhet, mener Deilkås at sykehusene ikke utnytter medarbeiderundersøkelser fullt ut til å redusere risiko i pasientbehandling.
- Mer forskning og kunnskap, som det vi skal få høre mer om på konferansen, kan bidra til at vi får strukturer og bedre styring som reduserer variasjon i god praksis. Det kan igjen bidra til at flere pasienter kan få oppleve trygge og gode helsetjenester.