Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nytt medisinfritt dagtilbud ved DPS Nedre Romerike

6. januar lanseres et nytt tilbud for pasienter med psykiske utfordringer og som ønsker behandling uten fokus på medisiner. Tilbudet passer spesielt for pasienter med alvorlige psykiske lidelser som psykoselidelser og bipolar lidelse, som ønsker nedtrapping eller behandling uten medisiner.

Publisert 09.12.2024
Sist oppdatert 18.12.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Kristin Minde, Morten Quelle, Ingrid Ovlien Mikalsen, Ann Kristin Aasen, Unni Kvernes, Madeleine Southorn og Swedaa Sasiharan.

Tidligere var pasientene hos medisinfri døgnenhet til behandling hele døgnet, og overnattet på avdelingen i ukedagene. På nyåret endrer avdelingen navn til medisinfri poliklinikk.

– Fra 6. januar legger vi om driften til å bestå av døgnbehandling mandag til søndag. Dagtilbudet gir pasientene muligheten til å motta godt støtte i løpet av dagen, og reise hjem på kvelden, sier enhetsleder Ann Kristin Aasen.

En kvinne som smiler til kameraet
Enhetsleder Ann Kristin Aasen

Behandling i trygge rammer

Selv om opplegget endres noe, består behandlingen av mye av det samme. Pasientene blir ivaretatt av en tverrfaglig, engasjert personalgruppe som består av blant annet sykepleiere, miljøterapeuter, sosionomer, psykiatere og psykologer.

– Gjennom et strukturert behandlingsopplegg kan pasientene arbeide med personlige mål, mestringsteknikker og relasjoner. Vi tilrettelegger for trygge rammer og god oppfølging, både individuelt og i grupper, sier Aasen.

– Ved å tilby dagbehandling får pasientene større fleksibilitet og nærhet til hverdagslivet. Det er jo hverdagslivet de skal øve seg på, vi er ikke alltid til stede for å veilede de.

– Når pasientene bor hjemme er det lettere for de å opprettholde relasjoner og rutiner, med støtte fra oss på dagtid.

Pasienten er hovedpersonen

Ulike gruppeaktiviteter er en viktig del av tilbudet i tillegg til individuell oppfølging. Pasientene får et strukturert opplegg tre dager i uken med et bredt spekter av aktiviteter og behandlinger, inkludert:

  • fysisk aktivitet og annen aktivitet som fremmer velvære
  • recovery-verksted og samtalegrupper om følelseshåndtering
  • uttrykksterapi og individuell samtaleterapi
  • evaluering- og oppfølgingsmøter tilpasset pasientens individuelle behov
  • dialog med nettverk og pårørende, samt nettverksmøter ved behov

– En slik helhetlig tilnærming bidrar til mestring, forståelse av egne utfordringer og tilrettelegging for varige positive endringer i pasientens liv, sier Ingrid Margrethe Ovlien Mikalsen, som er psykiatrisk sykepleier på medisinfri poliklinikk. 

Mikalsen har jobbet på avdelingen i noen år og har videreutdannet seg i "recovery", samtalegrupper om følelseshåndtering. 

– Det er spennende og meningsfylt å jobbe her. Pasientene får mulighet til å fokusere på det som er viktig for dem. De definerer selv målsettingene sine, mens vi ansatte støtter dem underveis.

Behandlingstilbudet er strukturert og målrettet, og basert på pasientens personlige mål, kunnskapsformidling, egeninnsats og et gjensidig samarbeid. Pasienten får mulighet til å arbeide med seg selv og sine relasjoner i trygge omgivelser – individuelt, men mest i gruppe.

– Det er pasienten som er hovedpersonen, deres ønsker og mål står alltid i sentrum. Vi opplever at pasientene føler seg hørt, og at vi tar deres behov på alvor. Det bidrar til at de får eierskap til sin egen prosess.

Engasjert personalgruppe

Avdelingen jobber ut fra felles grunnverdier som handler om tilfriskning og bruk av affektbevissthetsmodellen, som hjelper pasientene med å bli kjent med og tåle egne følelser bedre.

At tilbudet endres, ser Ingrid positivt på.

– Det at vi nå også kan tilby et medisinfritt dagtilbud for dem som ikke har behov for døgninnleggelse vil gi flere muligheten til få hjelp som er tilpasset den enkeltes situasjon.

Endringene i organisering og behandling har ført til en del omstillinger og endringer for de ansatte, men Mikalsen og enhetsleder Aasen kan fortelle om en avdeling som har taklet det ekstremt godt og at de nå gleder seg til å komme i gang med det nye opplegget.

En person med langt hår og briller
Ingrid Margrethe Ovlien Mikalsen


– Jeg brenner for behandlingstilbudet og synes det er gøy å være med i utviklingen av det nye tilbudet. Vi jobber for at det skal bli et tilbud vi kan være stolte av, med fokus på verdiene vi allerede har etablert her. Jeg har tro på at vi vil få dette til på en god måte, sier Mikaelsen.

De ansatte øver selv på affektsbevissthet og bekreftende kommunikasjon.

– Det gir oss muligheten til å forstå pasientens følelser på et dypere nivå. Gjennom rollespill som pasient og terapeut kan vi utforske ulike perspektiver, og tilbakemeldinger fra kollegaer hjelper oss til å bli bedre i møte med pasienten. Målet er at hver enkelt ansatt skal utvikle sine ferdigheter og bygge trygghet i samtaler.