Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Tatoverer tilbake selvtilliten hos brystkreftopererte

For mange brystkreftopererte pasienter handler rekonstruksjon av brystene om å få tilbake selvfølelsen og kroppen sin. Ved Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk på Ahus Nordbyhagen får de som ønsker det medisinsk tatovering av brystvorter.

Publisert 25.10.2021
Sist oppdatert 25.09.2023
En person som står foran et innrammet bilde

Alle pasienter som har vært gjennom brystrekonstruksjon skal få tilbud om tatovering av brystvorten.

- Tatoveringen i seg selv er jo kosmetisk, men dette handler ikke bare om at det skal pent ut, det er en medisinsk behandling, , sier Kristin Tjelland, hjelpepleier ved Bryst- og endokrinkirurgisk poliklinikk. 

Kristin har tatovert i fem år og tok sertifisering og autorisasjon i kosmetisk tatovering for å bli tryggere i tatoveringen.

- Pasienten skal føle seg «hel» igjen, etter en tøff sykdomsperiode, og tatoveringen er krona på verket. Derfor var det viktig for meg for å ha nok selvtillit i arbeidet. 

- Det er tross alt en permanent behandling og da vil jeg at det skal bli så bra som mulig, sier Kristin.

En lege som sitter i en stol

Kristin tatoverer ukentlig på poliklinikken. Her får pasienten to timer til behandlingen, og den første timen brukes til samtale, å tegne opp og tatovere.

- Å bli enige om farge og plassering er viktig for et godt kosmetisk resultat, sier Kristin.

Ofte forsvinner noe av fargen etter den første timen, derfor brukes den andre timen til å fylle på farge dersom det er nødvendig.

Takknemlig jobb

Kristin sier at hun ikke er et kunstnerisk menneske til vanlig, men akkurat tatovering er hennes greie.

- Jeg føler meg heldig som være med å gjøre en forskjell i pasientenes liv. Det er en veldig takknemlig jobb og reaksjonene jeg får er kun positive og glade. 

- Det blir noen tårer og pasientene uttrykker glede over at de føler seg hele igjen, sier Kristin.

Noen pasienter uttrykker overfor Kristin at de har følt på sjenanse overfor partner, eller har grudd seg til å være med barna i svømmehallen, men at tatoveringen har hjulpet de å føle seg mer som seg selv igjen.

- Under timen prater vi om alt mulig, vi har det hyggelig og snakker om jobb, barn og livet. Etter tatovering sier pasienten ofte at de ser mer like ut enn de gjorde før. ​

Benytt tilbudet

Kristin opplever at mange brystkreftopererte synes det er vanskelig å ta opp ønsket om tatovering og ønsker at flere benytter seg av tilbudet. 

- Pasientene er takknemlig for at de har blitt friske, og ønsker ikke å be om mer. Da forteller jeg de at det er et sunnhetstegn at de begynner å tenke på seg selv og kroppen sin, sier Kristin.

- Jeg synes det er viktig at vi som helsepersonell fremmer dette tilbudet, ikke bare fordi pasienten har krav på det, men fordi det er viktig for pasientens vei tilbake til seg selv.

Under ser du bilder av noe av arbeidet Kristin har gjort.

Pasientene har samtykket til at vi bruker bildene. For de var det viktig å få være med på å gjøre tilbudet kjent.

Har du spørsmål om tatovering og lurer på om du kan benytte deg av tilbudet kan du ta kontakt med Kristin på e-post: Kristin.Tjelland@ahus.no.

Les flere nyhetssaker om fremtidens pasientbehandling på helse-sorost.no​