Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Viste frem solid arbeid med å redusere ventelistene

Ventetidene på Akershus universitetssykehus (Ahus) skal ned, og resultatene av sterk ekstrainnsats er så langt løfterike. Statsministeren og helseministeren ble svært imponerte da de besøkte ortopedisk klinikk.

Publisert 04.09.2024
Sist oppdatert 05.09.2024
Mennesker i dress får i sykehusgang
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og statsminister Jonas Gahr Støre sammen med administrerende direktør Øystein Mæland og Inge Skråmm, direktør på ortopedisk klinikk.

­Ettervirkninger av pandemien, høyt sykefravær blant helsepersonell de siste to årene og økning i antall nye henvisninger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) har ført til kapasitetsutfordringer, økte ventetider, flere fristbrudd og økt etterslep.

Ahus har lenge arbeidet med tiltak for å overholde pasientenes timeavtale. Flere tiltak har hatt positive virkninger, men har ikke vært tilstrekke til å snu utviklingen og å få ned ventelistene. Fra mars 2024 startet derfor et eget prosjekt for avdelingene med de største utfordringene.

Onsdag viste de frem resultatene for helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og statsminister Jonas Gahr Støre.

– Dette er et forbildeprosjekt og et arbeid vi er veldig glade for. Det dere gjør viser at ventetidsløftet nytter, sa Vestre.

  • Ekstraordinær poliklinikk
  • Rydding i ventelister
  • Rettighetsvurdering – gjennomgang av rutiner – utvikle egnet praksis
  • Planlegge behov for bemanning, rom og utstyr
  • Læringsnettverk for berørte avdelinger – opplæring og erfaringsutveksling
  • God lederforankring – involvere tillitsvalgte – basert på frivillighet

Det er inngått avtaler i hver avdeling for dette arbeidet, og fagforeningene er involvert i tilretteleggingen, blant annet når det gjelder lønn og godtgjørelse for ekstra arbeidstid. Ekstraarbeidet i prosjektet er basert på frivillighet.

Gode resultater i ortopedisk klinikk

Ortopedisk klinikk har hatt en stor del av sykehusets utfordringer knyttet til ventetider, ventelister og fristbrudd etter pandemien. Samtidig har antall henvisninger til klinikken økt med syv prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Nå er de blant avdelingene som kan vise til svært gode resultater i arbeidet med å bygge ned ventelistene. Ett av tiltakene som hjelper er å bruke fysioterapeuter til konsultasjoner på definerte pasientgrupper for å frigjøre tid for legene til andre aktuelle oppgaver.

– Vi har opprettet en ekstra stilling, slik at et årsverk av fysioterapeuter kan gjøre legeoppgaver. Totalt innebærer dette 4000 legetimer hvert år, som legene på Ahus Nordbyhagen og Ahus Kongsvinger kan bruke til andre pasienter, sa klinikkdirektør Inge Skråmm til helseministeren og statsministeren.

I 2024 har klinikken redusert den gjennomsnittlige ventetiden med 37 dager.

Et godt samarbeid

– Vi har fått god opplæring og kompetanse til å gjøre de nye oppgavene, og har et godt samarbeid med legene, sa fysioterapeut Kari Krokan da de fikk storfint besøk på pasientstuen.

Det støtter overlege og avdelingsleder Jan Rune Mikaelsen, og også pasientene.

– Jeg føler meg trygg hos fysioterapeuten, og merker at kompetansen er der, sier pasienten Vilde Dahlbak Gunnes.

Statsministeren beskrev oppgavedelingen som inspirerende.

– Vi vil ha ventetidene ned, og det er viktig tema at vi jobber på nye måter som ikke går utover kvaliteten på pasientbehandlingen, sa Støre.

Helsepersonell smiler i gang

Avdelingsleder Hilde Stømner i medisinsk divisjon, overlege og avdelingsleder Jan Rune Mikaelsen i ortopedisk klinikk, fysioterapeut Kari Krokan og pasienten Vilde Dahlbak Gunnes fikk besøk av ministerne på onsdag.

Helsepersonell snakker med pasient og statsminister
Ministrene fikk en god presentasjon av arbeidet på ortopedisk klinikk, og stilte også flere spørsmål til helsepersonellet og pasienten.

– Et forbildeprosjekt

Etterslepsprosjektet skal ikke omfatte normal aktivitet på sykehuset, men bidra til å redusere fristbrudd og antall langtidsventende. 10 avdelinger med 86 prosent av etterslepet på sykehuset og 95 av fristbruddene deltok ved oppstart i mars. Senere har åtte nye avdelinger blitt med i prosjektet.

Ventetidsløftet fra regjeringen, som ble lansert på Ahus i mai, gir mulighet til å forsterke tiltakene Ahus allerede er i gang med. Det øremerkede tilskuddet benyttes til økte lønnskostnader, samt investering av utstyr som kan forenkle arbeidet.

– Gullet hos oss og hos andre sykehus er motiverte og engasjerte ansatte som vil gjøre det beste for pasientene våre, sa administrerende direktør Øystein Mæland.

Han trakk frem flere suksessfaktorer som gjør resultatene så gode:

– Arbeidet med å få ned ventelistene er godt forankret blant ledere og medarbeidere. Det ble godt mottatt hos tillitsvalgte. Og våre ansatte er motiverte til å yte en ekstra innsats. Totalt sett ser vi svært gode resultater, og jeg tror at vi ligger godt an med arbeidet nasjonalt, sier han.

Vestre syntes Ahus var beskjedne da de presenterte resultatene:

– På fire måneder har dere redusert ventetiden for pasientene på Ahus med 14 dager. Fristbruddene er redusert med 60 prosent. Det er eksepsjonelt, sa han.

Resultatene for sykehuset fra april og ut august viser at vi har

  • nådd delmålet om 4000 konsultasjoner før sommeren.
  • avsluttet 7446 kontakter, inkludert 5266 konsultasjoner - fordelt på 5211 pasienter.
  • økt aktivitet både via ekstraordinære tiltak og i ordinær drift:
    • Fra 296 000 konsultasjoner i 2023 - til 321 000 i 2024 samlet for alle fagområder, en økning på 25 000 konsultasjoner. Av disse er 5266 er i etterslepsprosjektet.
    • 70 prosent av økningen i ordinær drift har skjedd i avdelingene som er med i etterslepsprosjekt: Fra 120 523 konsultasjoner i 2023 til 137 997 i tilsvarende periode i 2024, en økning på 17 400 konsultasjoner.
  • Gjennomsnittlig ventetid for ventende er redusert med 14 dager: fra 92 til 78.
  • Antall langtidsventende er redusert fra 909 til 233.
  • Fristbrudd ventende er redusert med 60 prosent.
Menn i dress snakker i sykehuskorridor
Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre ble imponerte da de fikk høre om arbeidet på ortopedisk klinikk og Ahus.